• Support National Team

Integritatea în fotbal

Campania ”FMF contra meciurilor trucate”. Seminar informativ cu participarea clubului Petrocub Hîncești

19 feb 2021 de Ion Buga

Federația de fotbal (FMF), cu susținerea Ministerului Educației (MECC) și a Federației Internaționale (FIFA) continuă realizarea campaniei contra meciurilor trucate! O campanie de informare și de combatere a fenomenului ”blaturilor” în fotbalul moldovenesc, care are menirea de a face fotbalul nostru mai curat și mai puternic.   

 

În acest sens, în conformitate cu politicile și practicile antimatch-fixing stabilite de FIFA și UEFA, agenții de integritate FMF au organizat astăzi primul seminar informativ cu participarea cluburilor din Divizia Națională.

 

Prima echipă a fost Petrocub Hîncești. Jucătorii și staff-ul tehnic au aflat mai multe informații și explicații despre meciurile trucate, fenomen negativ care afectează calitatea fotbalului și credibilitatea, respinge spectatorii, telespectatorii si sponsorii. De asemenea, manipularea evenimentelor sportive distruge cariera fotbaliștilor, antrenorilor și persoanelor din lumea fotbalului.

Eugen Zubic, șeful Departamentului integritate FMF, s-a referit la riscurile sau sancțiunile (componența de infracțiune) pentru participarea la meciurile aranjate sau pariurile pe fotbal. În acest context, au fost elucidate care sunt obligațiile participanților la meciurile de fotbal conform Codului Disciplinar FMF, în special refuzarea de a participa la match-fixing; informarea agenților de integritate despre cazurile de abordare, informarea despre cazurile cunoscute de match-fixing, colaborarea cu agenții de integritate la investigare a meciurilor.

 

Cariera jucătorilor și imaginea clubului vor avea de suferit deoarece mereu vor fi sub suspiciune privitor la acțiunile din teren și în afară, hotărârile de sancționare obțin efect mondial - FIFA, iar credibilitatea va fi redusă la zero chiar și în situația când ve-ți încerca să aveți un alt mod de muncă, decât carieră sportivă

a subliniat Eugen Zubic.


În cazul nerespectării obligațiilor pot fi aplicate următoarele sancțiuni:

a)  Penale - se sancționează penal - 241 prim/242 secund – până la 3 ani cu suspendarea ulterioară din activitate fotbalistică până la 3 ani. Iar pentru antrenori/proprietari administratori de club până la 6 ani. (termenul de prescripție 6 ani).

b)  Disciplinare - se sancționează Disciplinar: până la 2 ani suspendare din fotbal, sau pe viață dacă sunt mai multe cazuri, cu aplicare amenzilor stabilite. (termen de prescripție 10 ani).

 

Totodată, în cadrul întrunirii au fost prezentate aspecte cu privire la procedura de investigație, practicile Curții de Arbitraj Sportiv, UEFA și companiile experte. Au fost exemplificate cele mai cunoscute cazuri de match-fixing în lume.

 

La finalul seminarului, participanții au adresat întrebări cu privirile la acțiunile care trebuiesc întreprinse pentru a proteja cel mai iubit și mai practicat joc din lume de orice amenințare.