• Поддержи национальную сборную

28 DE ANI DE LA AFILIEREA FMF LA UEFA

10 feb 2021 de Victor Daghi

Pe 10 februarie 1993, secretarul general de-atunci al FMF, Petru Comendant a primit o scrisoare semnată de șeful Departamentului Juridic al UEFA, Markus Studer, în care acesta anunța că Comitetul Executiv al forului fotbalistic european a luat decizia să acorde Asociației noastre statutul de membru asociat. Astfel, FMF a devenit membru al UEFA, fiind astăzi una dintre cele 55 de federații europene afiliate la forul fotbalistic european.

 

Afilierea FMF la UEFA a avut un impact important asupra dezvoltării fotbalului în Republica Moldova.

 

Începând cu anul 1993, cluburile moldovenești participă cu regularitate în cupele europene, Sheriff Tiraspol reușind performanța să se califice de patru ori în faza grupelor Ligii Europei UEFA (2009, 2010, 2013, 2017).

 

Anul trecut o echipă din Moldova în premieră a ajuns în primăvara europeană. Este vorba de Sheriff U19, care a jucat, la Tiraspol, cu Steaua Roșie Belgrad, în faza play-off a Ligii Campionilor pentru echipele de tineret, ediția 2019-2020.

 

Din anul 1994 Naționalele Moldovei participă la toate competițiile organizate de UEFA, iar în anul 2002 selecționata U17 a Moldovei a jucat prima și deocamdată singura dată la un turneu final, Campionatul European pentru juniori U17.

 

Datorită programului UEFA “HatTrick” au fost instalate în toată țara peste 450 de terenuri de fotbal și mini-terenuri cu acoperire artificială.

 

Pe 28 mai 1998 a avut loc ceremonia de inaugurare a Casei Fotbalului, sediul FMF, construit cu suportul financiar al UEFA.

 

Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă a fost dat în exploatare pe 22 august 2002, apoi reconstruit în urma inundațiilor din anul 2008, inclusiv cu ajutorul financiar al forului fotbalistic european.

 

UEFA a sprijinit financiar, prin intermediul programului „HatTrick”, construcția complexului sportiv multifuncțional „Futsal Arena FMF”, din comuna Ciorescu, care a fost dată în exploatare pe 15 noiembrie 2014.

 

FMF este afiliată la Convenţiile UEFA pentru fotbalul de mase, licențierea cluburilor de fotbal și a antrenorilor, precum și pentru pregătirea arbitrilor.

 

Pentru prima dată reprezentanții FMF (Constantin Tampiza, Anatol Teslev și Ion Caras) au participat la un Congres UEFA la Viena, în primăvara anului 1994. De atunci delegația FMF participă la toate Congresele UEFA și își exercită dreptul de vot. Reprezentanții FMF sunt participanți permanenți la diferite conferințe, cursuri, seminare, summit-uri, workshop-uri, la care obțin cunoștințe necesare pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc.

 

Începând cu anul 1994, reprezentanții FMF activează în calitate de delegați, observatori de arbitri, observatori tehnici, arbitri, asistenți de arbitri, ofițeri de securitate, directori de meci și ofițeri media ai UEFA.

 

 Fostul președinte FMF, Constantin Tampiza a fost primul oficial, care a deținut o funcție la UEFA – membru în Comitetul pentru organizarea EURO 1996 din Anglia. Iar primul meci oficial cu o brigadă de arbitri moldoveni s-a jucat pe 20 septembrie 1995: Ungaria – Israel (echipe U16), avându-i ca protagoniști pe Vladimir Antonov (la centru), Valeriu Sorochin și Anatol Ianeț (ambii, asistenți).

 

UEFA a anunțat componențele comitetelor sale pentru perioada anilor 2019-23. Astfel, forul fotbalistic european i-a reconfirmat pe Pavel Cebanu în funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Fotbal, Nicolae Cebotari – prim-vicepreședinte al Comitetului Media, Adrian Ixari - membru al Comitetului Securitate și Stadioane, Vladimir Antonov - membru al Comisiei Convenției de Arbitraj.

 

În același timp, UEFA a anunțat despre numirea altor oficiali din Republica Moldova în structurile sale. Președintele FMF, Leonid Oleinicenco, a fost ales membru al Comitetului Asociații Naționale, Igor Popov - membru al Comitetului pentru Statutul Jucătorilor, Oleg Molceanov - membru al Comitetului Grassroots, iar Sergiu Lisnic - membru al Comitetului Managmentul și Construcția Stadioanelor…

 

Pavel Cebanu este cel mai longeviv membru al Comitetelor UEFA. A fost membru în Comitetele UEFA: „U-21” (1997-2000) și Pentru Dezvoltarea Tehnică (2000-2007). În anul 2007 a fost ales prim-vicepreşedinte al Comitetului UEFA al Fotbalului, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

 

Conform planului de activitate al UEFA Grow “Federațiile viitorului”, la sfârșitul anului 2019, FMF împreună cu UEFA au lansat noua Strategie de dezvoltare a fotbalului moldovenesc, cu deviza “Accentul pe copii”. Cele 4 direcții principale pe care Federația se va axa în perioada 2020-24 sunt: fotbalul de mase (Grassroots), Echipa Națională a Moldovei, Divizia Națională și fotbalul feminin.