Stroitel (= Constructorul) a fost prima echipă din Bălți care a evoluat în campionatul Uniunii Sovietice. Se întâmpla în anul 1963. Până atunci, pe arena unională au jucat doar formațiile din Chișinău (din 1946), Bender (din 1959) și Tiraspol (din 1961).
În anul 1957, la Uzina de produse din beton armat și construcții de carcase cu panouri mari Nr. 5 din Bălți, a fost creată echipa Stroitrest.
Inițial această formație participa în campionatul și cupa orașului, iar din 1960 a început să evolueze și în competițiile republicane. În 1961 și 1962 ea a devenit campioană a Asociației sportive benevole ”Moldova”, iar în 1962 a câștigat medaliile de argint ale campionatului RSS Moldovenești, fiind întrecută în clasament doar de echipa Universității de Stat din Chișinău.
În această perioadă culorile formației au fost apărate de L. Ulanov, B. Dmitriev, D. Navgorodski, V. Bahmutov, V. Vasilachi, V. Chistol, P. Reabciuk, J. Novicov, M. Ionescu, A. Bologan, V. Maslov, A. Coptev, B. Alexeev, V. Carpișcenco, A. Gorohov, M. Gnatiuc, A. Maiorski, S. Țvek.
Succesele obținute pe arena republicană le-au permis bălțenilor să debuteze și în competițiile unionale. În 1963, echipa, care între timp și-a schimbat denumirea în Stroitel, a devenit prima reprezentantă a orașului care a luat parte în campionatul Uniunii Sovietice.
Șef al echipei a fost numit Nicolai Gladcov, iar antrenor principal a devenit Evgheni Akimov, fost atacant al formațiilor chișinăuiene Dinamo, Burevesnik (în componența căreia a jucat în campionatul URSS în anul 1953), Institutului Agricol (cu care a devenit campion al RSSM în 1954) și Krasnoe znamea.
Pe lângă cei care au evoluat în campionatul republican (portarul L. Ulanov, fundașii B. Alexeev și V. Carpișcenco, mijlocașii A. Gorohov și M. Gnatiuc, atacanții A. Coptev, A. Maiorski, S. Țvek, V. Maslov) în lot au fost incluși: portarii M. Beziazâcinâi, P. Grechin, fundașii V. Rogacevski, P. Lesnic, mijlocașul V. Lebedev, atacanții L. Polovițki, V. Cazacec, V. Parșin, I. Șciochin, L. Stângu.
Vedeta echipei era mijlocașul Nicolai Esin, pe atunci în vârstă de 33 de ani, care a jucat în campionatul URSS pentru formațiile ODO Lvov, orașul Stupino, Krâlia Sovetov Kuibâșev, Lokomotiv Moscova și Moldova Chișinău (91 de meciuri și 4 goluri în Liga superioară). În 1965 el va fi numit antrenor principal al formației din nordul republicii.
Stroitel Bălți a fost inclusă în prima serie a Diviziei B (al treilea eșalon valoric al campionatului URSS) alături de formațiile din Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Estonia, Lituania, Letonia și Moldova.
Meciul de debut a avut loc pe 21 aprilie 1963, la Bălți, în compania reprezentantei Letoniei, Zvejnieks Liepaja, și s-a încheiat nedecis, 0-0. În partida următoare, disputată tot pe teren propriu, a fost obținută și prima victorie, 2-0, cu Granitas Klaipeda.
Primele 7 meciuri bălțenii le-au disputat acasă, obținând 2 victorii, 4 egalități și au suferit o singură înfrângere. Rezultat despul de bun pentru o debutantă, dar foarte slab s-au prezentat în meciurile din deplasare (în toate cele 6 partide ”constructorii” au suferit înfrângeri). După meciurile din tur bălțenii au acumulat 10 puncte (15 meciuri, +3=4–8, golaveraj – 13:21).
În retur Stroitel a evoluat mult mai prost, obținând o singură victorie și suferind 10 înfrângeri.
Astfel, în clasamentul final echipa din Bălți a ocupat ultimul loc cu următoarea linie de clasament: 30 meciuri, +4=8–18, golaveraj – 24:52. Cei mai buni golgheteri au devenit V. Sarchisov, N. Sobolev, A. Cebotari și V. Șmelenco cu câte trei reușite la activ.
Pe data de 7 mai 1963 Stroitel a debutat și în Cupa URSS. În acea zi bălțenii au fost învinși în deplasare cu scorul de 0-1 de către Dinamo Batumi. Iată și ”11”-le formației din Moldova: Beziazâcinâi, Gnatiuc, Rogacevski, Carpișcenco, Gorohov, Lebedev, Maslov (Polovițki), Carpișcenco, Sobolev, Lesnic, Cazacec.
Echipa a disputat și 3 meciuri internaționale cu formațiile din România: 2-3 cu CFR Pașcani și 1-2 cu CSMC Iași (ambele în deplasare) și 5-2 cu CFR Pașcani (acasă). De menționat că prima partidă internațională Stroitel a jucat-o în 1962, când a cedat pe teren propriu în fața formației CSMC Iași cu scorul de 2-3.
Experiența acumulată în sezonul de debut a fost de bun augur. Deja în ediția 1964 bălțenii, conduși de pe banca tehnică de Oleg Bobkov, s-a clasat pe locul 9 din 16. Pentru comparație, celelalte două reprezentatne ale Moldovei au ocupat locurile 10 (Nistrul Bender) și 13 (Luceafărul Tiraspol).
În 1965 formațiile din republica noastră au avut o evoluție modestă (cel mai bine din nou s-au prezentat bălțenii), fapt ce a dus la excluderea lor din campionatul URSS, ele continuându-și activitatea în campionatul RSSM.
Stroitel și-a schimbat numele în Stroiindustria. Fiind conduși de pe banca tehnică de Petru Jucovschi bălțenii au avut o evoluție excelentă în turneul republican din 1966, obținând medaliile de aur ale campionatului (de menționat că acesta este singurul titlu câștigat de reprezentantele orașului). Din lotul învingătorilor au făcut parte portarii Aurel Puica și Anatoli Borzineț, fundașii Ivan Zemleacov, Nicolai Cervac, Nicolai Șevciuc, Anatoli Baclanov, Izea Blitman și Vasile Marinescu, mijlocașii Nicolai Baranovschi (căpitan) și Evgheni Lipceanschi, atacanții Anatoli Voscoboinic, Nicolai Tabaciuc, Leonid Plinschi, Vladimir Oleanschi.
În 1967 și 1968 ”constructorii” din Bălți din nou au evoluat în campionatul URSS (în 1968 au obținut și cel mai bun rezultat din istorie, locul 8 din 22 de competitoare), după care au cedat locul unei alte formații din oraș, Pișcevik.
În perioada anilor 1971 – 1973, Stroitel Bălți a mai jucat în campionatul RSSM, dar în grupa II (a doua divizie valorică).
FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. STROITEL BĂLȚI