• Поддержи национальную сборную

Integritatea în fotbal

Cele mai cunoscute cazuri internaționale de trucare a meciurilor

10 feb 2021 de Dumitru Ciolacu
                                    Foto: tuttocalcio360.altervista.org

Fotbalul mondial a fost afectat de numeroase scandaluri de proporții, legate de meciurile trucate. Probabil, cel mai cunoscut caz a avut loc în Italia, în 2006, când Italia a devenit campioană mondială și a fost numit Calciopoli. Au fost implicate mai multe cluburi din Serie A, precum Juventus Torino, AC Milan, ACF Fiorentina sau Lazio Roma

 

La baza scandalului au stat stenogramele convorbirilor telefonice ale mai multor impresari din fotbalul italian cu arbitrii, care organizau astfel trucarea meciurilor din Serie A și Serie B, în sezoanele 2004-2005 și 2005-2006. 

 

Stenogramele publicate în presă au generat un adevărat cutremur în fotbalul italian. Prin urmare, Juventus a fost retrogradat în Serie B și depunctată pentru sezonul 2006-2007 (9 puncte). De asemenea, i s-au retras titlurile din 2005 și 2006, echipa fiind „scoasă” din Liga Campionilor 2006-2007, iar trei meciuri din campionat Juve le-a jucat cu porțile închise. 

 

AC Milan a fost depunctat cu 8 puncte în sezonul 2006-2007 și a disputat un meci cu porțile închise în campionat. ACF Fiorentina a fost exclusă din ediția 2006-2007 a Ligii Campionilor și a trebuit să joace două partide cu porțile închise în Serie A. Lazio a fost exclus din Liga Europei 2006-2007 și a găzduit două meciuri cu porțile închise în campionat. Reggina a încasat o amendă de 100 de mii de euro, președintele clubului, Pasquale Foti a fost amendat cu 30 mii de euro, fiind suspendat din fotbal pe 2 ani și jumătate. 

 

Tot atunci, Luciano Moggi, considerat capul reţelei, a fost exclus pe viaţă din fotbal. Patronii Fiorentinei, fraţii Diego şi Andrea Della Valle au fost suspendați din fotbal pentru 3 ani şi 9 luni și, respectiv, 3 ani. Adriano Galliani, vicepreşedintele lui AC Milan s-a ales cu 5 luni suspendare, iar patronul lui Lazio, Claudio Lotito, a luat doi ani şi jumătate suspendare. 

Arbitrii implicaţi au fost scoşi din arbitraj, iar unii condamnaţi la închisoare. 

 

                                                    Foto: nw.de

În 2005, fotbalul din Germania a fost umbrit de un scandal, care l-a avut drept protagonist pe arbitrul Robert Hoyzer. Acesta a recunoscut că a pariat și a trucat meciuri din Bundesliga-2, Cupa Germaniei și a treia divizie, Regionalliga. 

 

Hoyzer a relatat că a organizat totul împreună cu o grupare criminală din Croația, iar din schemă au făcut parte și alți arbitri și fotbaliști. Prin urmare, au fost arestate mai multe persoane, printre care și jucătorii clubului Hertha Berlin, Alexander Madlung, Nando Rafael și Josip Simunic. În septembrie 2004, tustrei au jucat într-un meci din Cupa Germaniei, pierdut surprinzător de Hertha în fața formației din a treia divizie, Eintracht Braunschweig, scor 2-3. În minutul 80, Madlung a înscris un autogol, care a și fost decisiv. Fotbaliștii au scăpat, totuși, de pedeapsă, deoarece vina lor nu a fost demonstrată. 

 

Ca urmare a investigației, Hoyzer a fost suspendat pe viață din fotbal și a primit o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani și 5 luni (a fost eliberat după un an și 7 luni). Mai mulți arbitri germani au fost suspendați și/sau amendați, iar membrii grupării criminale din Croația au primit pedeapsa cu închisoarea. 

 

În vara anului 2011, poliția turcă a început o investigație amplă a 19 meciuri din primele două divizii ale campionatului național, presupuse a fi trucate. Până în iulie, au fost arestate 61 de persoane, printre care șefi de cluburi și jucători ai echipei naționale a Turciei. Într-un final, însă, toți au fost achitați. 

 

Chiar și așa, Federația de Fotbal a Turciei a suspendat formația Fenerbahce de la participarea în ediția 2011-2012 a Ligii Campionilor (locul acestei echipe a fost luat de Trabzonspor). În 2013, UEFA a suspendat pe Fenerbahce și Beșiktaș de la participarea în cupele europene pentru două sezoane și, respectiv, un sezon. În 2014, forul european fotbalistic a suspendat cluburile Eskişehirspor și Sivasspor de la participarea în ediția 2014-2015 a Ligii Europei. 

 

În 2013, Rob Wainwright, directorul Europol, a prezentat, la Haga, rezultatele investigaţiilor sale în decurs de 18 luni cu privire la meciurile trucate din fotbalul mondial. În cadrul unei conferințe de presă, Wainwright a prezentat următoarele cifrele: 
- 680 de meciuri trucate (380 în Europa, 300 în Africa, Asia, America Centrală şi de Sud); 
- 30 de ţări afectate de fenomenul manipulării meciurilor; 
- 425 de suspecţi indentificaţi: arbitri, conducători de cluburi, foşti sau actuali jucători; 
- 50 de condamnări deja dictate, 80 de mandate de căutare eliberate de instanţe. 

 

UEFA colaborează de ani de zile cu Sportradar, o companie care monitorizează anual peste 30 de mii de meciuri de fotbal din campionatele de top din Europa. Darren Small, directorul de integritate de la Sportradar, afirmă că aproximativ 300 de meciuri pe an sunt trucate. 

 

Foto: fifa.com