• Support National Team

Diana Bulgaru - prima prezență feminină în Comitetul Executiv FMF

23 ian 2021 de Ion Buga

Diana Bulgaru a devenit prima femeie membră a Comitetului Executiv al FMF. Evenimentul istoric a fost consemnat la Congresul al XIX-lea, când președintele reales, Leonid Oleinicenco, a anunțat echipa executivă a forului fotbalistic în următorii patru ani. 

 

A fost ceva neașteptat pentru mine. Am realizat că voi avea de acum încolo o responsabilitate enormă. Va trebui să muncesc mult mai mult decât până acum. Eu sunt sigură că fotbalul moldovenesc are unde să tindă, să se dezvolte. La moment, avem o echipă foarte puternică, cu mulți tineri și lideri, care pot mișca lucrurile din loc. În doar câțiva ani vor apărea rezulatele muncii noastre în materie de fotbaliști, antrenori calificați și cluburi puternice, 

a declarat Diana pentru fmf.md.

 

Diana s-a alăturat echipei FMF în primăvara anului 2018. Mai întâi ca voluntară la diverse proiecte ale federației. În ultimii doi ani, datorită perseverenței și culturii fotbalistice, ea a contribuit decisiv la implementarea mai multor programe și proiecte de dezvoltare a fotbalui în țara noastră. 

 

Este o onoare pentru mine să fiu parte a echipei FMF. Îmi aduc bine aminte primul mare eveniment la care am fost implicată - finala Cupei Moldovei Orange. Apoi am făcut parte din echipa organizatorică a orășelului fotbalistic din centrul capitalei cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal din Rusia. Am avut ocazia să colaborez cu diverse personalități din fotbalul moldovenesc. Treptat, m-am implicat și în alte proiecte ale echipei marketing, printre care și festivalul Together We Play Strong, eveniment dedicat dezvoltării fotbalului feminin și care a fost menționat de UEFA cu o distincție specială.

 

În scurt timp, calitățile organizatorice și ideile inovative au ajutat-o să pornească cel mai mare proiect social-sportiv din țara noastră - Fotbal în școli, fiind coordonatorul acestuia. 

 

În toamna lui 2018 am început să facem un studiu intern, vizitând mai multe școli din Chișinău unde am discutat cu directorii, specialiștii în domeniul învățământului, profesorii, elevii, inclusiv cu medicii. Din păcate am constatat că avem un număr mare de copii care nu frecventează lecțiile de educație fizică. În urma discuțiilor și analizelor ulterioare, am stabilit că principala cauză sunt lecțiile plictisitoare de educație fizică. Uite așa am găsit o nișă unde am decis să ne implicăm cât mai activ pentru a promova modul sănătos de viață în rândul copiilor prin elemente de fotbal. Statistica ultimilor ani ne arată cu tot mai mulți copii fac puțină mișcare și preferă să petreacă timpul liber în compania gadgeturilor. Așa a apărut ideea proiectului Fotbal în școli, dar era important să studiem și legislația din domeniul învățământului pentru a înțelege dacă putem fi incluși în curriculumul național. Primii pași în această direcție i-am întreprins în martie 2019, dar ulterior curriculumul nostru nu a fost aprobat. Aveam un sentiment că proiectul nu va avea continuitate. Dar nu am renunțat împreună cu colegii mei și am găsit soluții ca să fim totuși aprobați de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Astăzi vorbim despre 300 de profesori și peste 15000 de copii de la circa 200 școli din Republica Moldova în cadrul proiectului. 

Fotbalul i-a marcat viața încă de la o vârstă foarte fragedă, datorită familiei, părinților și fratelui mai mare care a fost fotbalist. Chiar și vacanțele petrecute la bunei deseori se transformau în adevărate cantonamente sau chiar competiții fotbalistice.  

 

Eram mereu alături de fratele mai mare, care se antrena la școala echipei Zimbru Chișinău. Destul de des asistam chiar la antrenamente, pentru că nu aveam cu cine să stau acasă, părinții fiind la serviciu. Mă țineam scai de fratele meu și colegii lui, situație care îl jena pe alocuri. Chiar și în vacanțele de vară, când ne aflam la bunei, așteptam cu nerăbdare să mergem, spre seară, la stadionul școlii, care semăna mai mult cu o "toloacă". Jucam împreună cu băieții, deseori fiind portar, iar uneori mi se oferea șansa să joc și în teren. Vreau să recunosc, că la capitolul pregătire fizică eram practic la un nivel cu băieții. Nu-mi este rușine că am jucat fotbal cu băieții, din contra el m-a ajutat să dezvolt unele calități, să socializez mai mult cu semenii mei. Nu am crezut că voi fi atât de mult atrasă de fotbal, nimerind de mică în capcana lui.  


Fotbalul a urmărit-o și în viața personală. Diana și-a unit destinul cu un fotbalist, fostul internațional Semion Bulgaru, cunoscut pentru evoluțiile sale la echipele Zimbru Chișinău, Sheriff Tiraspol, Dacia Chișinău sau la cluburile din străinătate Viborg Danemarca, Alania și Volga, ambele din Rusia. Împreună cresc doi copii, un băiat și o fată.

 

Este foarte interesant să trăiești cu un fotbalist. Evident, la noi în casă se discută mai mult despre fotbal. Chiar și copiii se implică în aceste discuții, permanent sunt curioși să afle lucruri noi. Cred că putem vorbi deja de o cultură fotbalistică în sânul familiei. Îmi amintesc cu drag acea perioadă frumoasă cînd Semion era jucătorul echipei naționale a Moldovei. Eram prezentă la toate meciurile de acasă și trăiam la intensitate maximă fiecare clipă petrecută de el pe terenul de joc. Chiar și când evolua în afara țării, insistam să fiu alături de el. La unele cluburi mă implicam și în diferite activități în calitate de voluntar, ca de exemplu în Danemarca, în cei 2 ani și jumătate petrecuți acolo. Această experiență, într-o țară europeană, m-a ajutat să văd fotbalul dintr-o altă perspectivă, să acumulez viziuni și idei inovative pentru unele proiecte de viitor. De fapt, întotdeauna am manifestat inițiativă și spirit de echipă. Chiar și în anii de școală sau studenție mă implicam în organizarea multor evenimente. 

Diana recunoaște că fotbalul moldovenesc se află pe un drum corect. Eforturile echipei FMF, care se regăsesc și în noua politică de dezvoltare - Strategia 2020/24, vor avea un impact benefic în viitorul apropiat. Nu este o excepție și fotbalul feminin, una din cele patru direcții de dezvoltare ale FMF.  

 

Avem mai multe proiecte de dezvoltare a fotbalui feminin. Chiar și acum se fac primii pași în implementarea unui program special pentru fete cu vârste între 5 și 8 ani - Playmakers - elaborat de UEFA în colaborare cu una din cele mai mari companii de producție cinematografică din lume, Disney. Sunt convinsă că acest proiect va atrage tot mai multe fete. Orice inițiativă pentru beneficiul societății are dreptul la viață. Inclusiv fotbalul feminin, care se dezvoltă cu pași siguri. Tot mai des auzim că fetele noastre joacă fotbal. Iar în ultima perioadă, tot mai multe fete îmi transmit mesaje de mulțumire că am introdus lecțiile de fotbal în școli, iar ele așteaptă cu nerăbdare să joace fotbal împreună cu băieții. Este un succes, tot mai apreciat de copii și părinți. 

a mai menționat Diana Bulgaru.