• Поддержи национальную сборную

Alexandru Guzun: "Orice investiție este doar în beneficiul fotbalului din țara noastră"

06 ian 2021 de Ion Buga

Alexandru Guzun este unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai selecționatei Moldovei. Singurul său gol la națională l-a marcat în 1998, pe stadionul Republican, în poarta legendarului german Oliver Kahn.    

Actualul antrenor al naționalei de tineret a Moldovei a vorbit despre anul fotbalistic 2020, dar și și-a exprimat viziunea referitor la activitatea Federației Moldovenești de Fotbal în această perioadă dificilă. 

 

- Cum a fost acest an pentru fotbalul moldovenesc?

- Din toate punctele de vedere a fost un an foarte complicat. Cu siguranță a avut de suferit și fotbalul. Aici mă refer și la pregătirea cluburilor, a naționalelor, tot ceea ce ține de organizarea meciurilor și competițiilor. Au lipsit și spectatorii în tribunele stadioanelor. Dar fotbalul în orice timp a fost, este și va rămâne cel mai iubit sport al milioanelor. Fotbalul nostru a fost și el afectat în urma acestei pandemii, dar eu zic că noi ne-am organizat foarte bine. Pe lângă problemele care există în societate, fotbalul a făcut față acestor provocări. 

 

- În opinia Dv, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie?

- FMF a făcut tot posibilul ca fotbalul să continue. Din punct de vedere organizatoric, consider că în multe cazuri, federația a fost chiar cu câțiva pași în față. Fotbalul este un fenomen social și atunci când a început această situație dificilă, era foarte greu fără fotbal, care a fost întrerupt. Cu toate acestea s-au făcut eforturi mari ca să continue fotbalul la noi, mă refer aici și la reluarea campionatului național, campionatului de copii și juniori, echipele naționale, atât cât a fost posibil, au fost organizate și cantonamente. Dacă e să facem un bilanț, consider că FMF s-a isprăvit în acest an dificil. 

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova?

- Am spus-o de nenumărate ori, că orice proiect fotbalistic este foarte binevenit. Cu pași mici, cu o organizare potrivită, vom obține și rezultate. Cu timpul vom culege roadele acestui proiect social și sportiv, care tinde să dezvolte fotbalul, începând cu cei mici de la grădinițe, școli, juniorat. Dacă se va lucra profesionist în toate instituțiile unde este implementat acest proiect, vor fi și rezultate.

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de tip standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă?  

- Aceste investiții sunt făcute spre binele fotbalului. Chiar dacă se aud unele voci, să nu uităm că trăim în Republica Moldova, unde potențialul este mic. Dar totuși FMF și-a asumat responsabilitatea de a dezvolta toate ramurile fotbalului, mai ales din perspectiva infrastructurii, cum ar fi fotbalul pe plajă sau mini-fotbalul. Evident, poate este loc pentru mai bine, dar cu eforturi deosebite vom ajunge acolo unde ne dorim.

 

- Lumea fotbalului vorbește despre faptul că președintele FMF, Leonid Oleinicenco a început să implementeze activ mai multe proiecte noi de dezvoltare a fotbalului. Ce i-ați recomanda, pe ce ar trebui să pună accentul mai mult?  

- Cu siguranță, nu totul depinde de președintele FMF. Noi, oamenii care au făcut fotbal, care trăiesc cu fotbalul, toți împreună, suntem acei care trebuie să încercăm să dezvoltăm sportul rege, iar FMF să creeze condiții maxime pentru a crește noi generații. Poate am avea nevoie de un stadion național, de care se vorbește de mult timp, și sunt sigur că odată și odată se va implementa și acest proiect, la fel ca multe alte idei. Repet, orice investiție care se face pentru fotbal, pentru dezvoltarea copiilor, chiar și pentru fotbalul profesionist, sunt doar în beneficiul fotbalului din țara noastră.

 

- Pentru Dv personal, cum a fost anul 2020 și ce așteptați de la anul 2021?

- Personal, am avut ocazia să lucrez cu naționala U-21 timp de două luni și jumătate. A fost o ofertă neașteptată. Vă dați seama, eram într-o situație, când trebuia să iau o decizie rapidă, ținând cont și de faptul că ai în față așa adversari ca Germania, Belgia, Bosnia-Herțegovina sau Țara Galilor. Sunt convins că am luat o decizie îndrăzneață. Din punctul meu de vedere, am reușit și rezultate pe fonul unor meciuri bune. Cireașa de pe tort a fost victoria cu Belgia, 1-0. Țin să le mulțumesc băieților pentru munca depusă și conducerii FMF pentru această ofertă. În noul an, aștept să vină o liniște globală în legătură cu această situație pandemică, să revenim la o viață obișnuită, să trăim acele clipe frumoase când spectatorii vor reveni în tribune să susțină echipele în campionat și selecționatele țării. Este de datoria acelor care trăiesc cu fotbalul în suflet să creadă în rezultatele echipelor și naționalelor noastre.