• Поддержи национальную сборную

Totalurile anului. Campionatul de copii și juniori

02 ian 2021 de Ion Buga

În noua politică de dezvoltare ”Strategia 2020-2024”, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) pune accentul pe dezvoltarea copiilor. Anume copiii vor fi prioritatea principală a FMF în următorii ani, iar noua deviză este ”Copiii sunt viitorul nostru”.

 

Anul 2020 a fost poate cel mai dificil din istoria campionatului Moldovei de copii și juniori. Pandemia Covid-19 a afectat finalizarea sezonului competițional 2019/20, precum și a primei părți din ediția 2020/21. 


Sezonul trecut a început cu disputarea a două etape în Diviziile Naționale și A, dar din cauza situației epidiomiologice nefavorabile a fost declarată stare de urgență până pe 15 mai 2020 și impuse mai multe restricții, inclusiv interzicerea desfășurării competițiilor sportive. Astfel, a devenit imposibilă desfășurarea procesului de antrenament și nici jucarea meciurilor rămase din sezonul 2019/20. În acest sens, Comitetul pentru copii și juniori a propus Comitetului Executiv al FMF spre aprobare decizia de a finaliza Campionatul R.Moldova, copii și juniori, pentru toate categoriile de vârstă conform clasamentului la ziua suspendării. La 16 iunie, executivul FMF a aprobat această decizie. 

 

Astfel, din numărul total de 2712 meciuri programate în sezonul 2019/20 s-au disputat doar 1445, fapt ce a afectat pregătirea a circa 6000 de jucători legitimați la 330 de echipe participante în campionatul Moldovei de copii și juniori. 

 

În perspectiva noului sezon competițional, FMF, pe parcursul câtorva luni, a întreprins un șir de măsuri și a prezentat autorităților solicitări de reluare a antrenamentelor pentru formațiunile și cluburile sportive din țară, cu respectarea instrucțiunilor și anagajamentelor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. La 7 iulie, în baza unui  Regulament cadru aprobat de FMF, primele cluburi de copii și juniori au revenit la antrenamente, la bazele sportive care corespund normelor sanitar-epidemiologice de prevenire și control al răspândirii infecției Covid-19.


Ulterior, abia la începutul lunii septembrie, au fost admise la procesul de antrenament și școlile de stat și cele cu profil sportiv, care și-au asumat respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției.


Datorită colaborării cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, forul fotbalistic a obținut la 21 septembrie permisiunea de reluare a competițiilor sportive în campionatul Moldovei de copii și juniori, categoriile de vârstă U-19 și U-17. Mai târziu, au fost admise și categoriile U-16, U-15 și U-14. 

 

Timp de două luni, în campionatul național de fotbal pentru copii și juniori, ediția 2020/21, Divizia Națională, Divizia A și Divizia B, s-a reușit disputarea a 671 meciuri din 1569 de meciuri planificate în prima parte a campionatului. În același timp, categoriile de vârstă U-13, U-12 și U-11 au rămas fără meciuri în anul 2020.