• Support National Team

Petru Efros: ”Federația a făcut multe lucruri bune în acest an teribil”

02 ian 2021 de Reporter FMF

Petru Efros este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de fotbal din Moldova. A fost jucător la Nistru Chișinău, apoi a condus în calitate de antrenor și președinte formația FC Agro în anii 90. 

Este singurul antrenor moldovean care a calificat o Națională la un turneu final al Campionatului European - EURO2002, Under 17. 

În prezent Petru Efros este președintele clubului Speranța Nisporeni. El și-a exprimat opinia referitor la anul fotbalistic 2020, dar și vizavi de activitatea Federației Moldovenești de Fotbal în această perioadă dificilă. 

 

- Cum a fost acest an pentru fotbalul moldovenesc? 

- Cel mai teribil, cel mai greu an, luând în considerație pandemia. În rest, a fost un campionat petrecut fără suporteri, un campionat greu. Fotbalul merge înainte, dar a fost greu, vă dați seama. Mai ales, din punct de vedere financiar. 

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova? 

- Este un pas înainte, un pas binevenit. Să îl faci pe copil să înțeleagă ce înseamnă fotbal încă din școală, să îl îndrăgostești de mic de acest sport. Eu zic că e un pas mare pentru fotbalul moldovenesc. 

 

- În opinia dumneavoastră, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie? 

- Federația a făcut foarte multe lucruri bune. Proiectul Fotbal în școli, vizita celor trei delegați UEFA și a președintelui Federației Române de Fotbal la Parlamentul Republicii Moldova. Această întâlnire a fost așteptată de mulți ani, trebuia făcută de mult timp. A fost binevenită și, dacă va continua lucrul în acest sens, cred că vor veni și rezultate bune - sponsorizări, beneficii nu doar pentru fotbalul moldovenesc, ci pentru tot sportul nostru. 

 

- Modelul SROI, despre care vorbiți Dv că a fost prezentat de Federație împreună cu UEFA în Parlament, oferă cifre și date concrete extrase din peste 100 de lucrări științifice și studii făcute de diferite universități prestigioase din Europa, potrivit cărora banii investiți în fotbal aduc beneficii statului prin economie, societate și sănătate. Cu alte cuvinte, cu cât mai mult Statul investește în fotbal, cu atât mai mari beneficii va avea... 

- Exact. Este un lucru foarte benefic și trebuia demult implementat la noi. Fotbalul trebuie ajutat. Sper că Federația Moldovenească de Fotbal va face tot posibilul ca acest proiect să fie acceptat de autoritățile statului. Cel puțin din partea cluburilor va avea toată susținerea. 

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de dimensiuni standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă? 

- Numai gurile proaste pot să spună că acest lucru nu e benefic. Ce simți când ai ieșit afară, ai alături de casă un teren de joc modern, unde pot să joace copiii. Arena sportivă de la Sculeanca este frumoasă. Era noroi în parcul ăla și acum acolo se află o arenă ultramodernă, unde poți vedea meciuri de fotbal pe plajă, de minifotbal. Este ceva extraordinar. Mă cert cu toată lumea, care spune că nu e necesar. Bravo Federației pentru această arenă! 

 

- În acest an Federația a prezentat Strategia de dezvoltare a fotbalului pe perioada 2020-24. Sunt indicate 4 direcții de dezvoltare: fotbalul de mase (inclusiv cel pentru copii și juniori), echipele naționale, campionatul intern și fotbalul feminin. De menționat că accentul se va pune pe fotbalul pentru copii și juniori. Cât de bună este această politică? 

- Tot ce e mai bun, trebuie să le dăm copiilor. E ceva normal. Trebuie să creștem o societate sănătoasă. Dacă copiii vor fi educați să iubească fotbalul, vor fi sănătoși, vor avea numai de câștigat. Evident, și campionatul național și echipele naționale și fotbalul feminin au nevoie de atenție, dar e bine că se pune accent pe fotbalul de mase, căci copiii sunt viitorul fotbalului. 

 

- Federația a creat Departamentul Integritate și continuă să colaboreze intens cu organele abilitate și cu structurile internaționale care se ocupă cu combaterea fenomenului jocurilor trucate. Cum luptă clubul Dv cu pariurile aranjate? 

- E rău atunci când nu putem demonstra faptul că meciul a fost trucat. În încercarea de a stopa acest fenomen riscăm să excludem din fotbal oameni care sunt nevinovați. Cu acest fenomen trebuie de luptat. Acum, înaintea alegerilor președintelui Federației Moldovenești de Fotbal, sunt persoane care atacă din spate, fac lucruri urâte. Sunt dosare intentate, este implicată politica. Eu vreau ca fenomenul jocurilor trucate să fie scos din fotbalul moldovenesc, dar să nu fie judecați oamenii care nu au nici o treabă cu asta. Doar nu toți oamenii din fotbalul nostru sunt bolnavi de acest viciu.