• Support National Team

Totalurile anului. Standardizarea ISO

26 dec 2020 de Sandu Grecu

În anul 2020, Federația de fotbal a trecut la un capitol superior de standardizare, mai exact la Standardul ISO.  

 

Notă: Fără standardele ISO activitatea unei instituții este mult mai netransparentă și lasă loc pentru luarea deciziilor inadecvate și chiar pentru influențarea unor decizii, ca să nu spunem că creează premise pentru corupție.  

 

De fapt, ce este ISO? Și de ce FMF a decis să-l implementeze?

ISO este Organizația Internațională de Standardizare, care reunește o rețea de instituții de standardizare din 156 de țări, inclusiv Republica Moldova. Anume de aici pornește și obligațiunea noastră de a implementa standardele ISO. Trebuie de menționat că apartenența la ISO nu este doar o obligațiune, dar o necesitate stringentă pentru buna funcționare și gestionarea mai eficientă a activității Federației Moldovenești de Fotbal, inclusiv în domeniul combaterii corupției. Federația are un spectru larg de activități, cum ar fi achiziții, licitații, etc., unde este nevoie de un sistem transparent, care ar exclude orice posibilitate de manipulare.

 

Anume în acest context, la începutul anului 2020, de comun acord cu reprezentanții UEFA, Federația am inițiat crearea unui sistem managerial eficient, care presupune o transparență decizională și organizațională totală. Pentru a atinge acest scop, top managementul Federației Moldovenești de Fotbal a analizat experiența mai multor federații, inclusiv și a vecinilor noștri, toate aspectele legislative, cerințele FIFA și UEFA, cât și sistemele internaționale de management.  

 

Ca urmare a acestei analize a fost selectat standardul internațional de management ISO 9001:2015, cu integrarea unor cerințe specifice a ISO 37001:2016, și anume - cerințe de management anti-mită.  

 

Proiectul de implementare a acestor standarde include atât documentarea tuturor proceselor administrative în organizație, cât și funcționalitatea lor în baza unui soft specializat (ProFI). Fiecare responsabil (angajat) din cadrul FMF are descris un proces de lucru și sunt stabilite instrumente care să asigure funcționalitatea acestui proces. Cerințele generale ale standardului ISO 9001:2015 asigură planificarea, executarea, controlul și analiza executării tuturor proceselor, iar cerințele anti-mită conform ISO 37001:2016 asigură un cadru clar de reguli și sancțiuni pentru nerespectarea legislației aplicabile, regulamentelor FIFA și UEFA (jocuri trucate, încălcarea reglementărilor), cât și promovarea integrității prin: crearea unui departament de integritate,  identificarea tentativelor și cazurilor de corupere, a conflictelor de interes și instrumentelor pentru controale financiare și nefinanciare. Proiectul de implementare a fost prezentat reprezentanților UEFA care au susținut conceptul și au venit cu aportul tehnic de corelare a Strategiei FMF cu obiectivele anuale pe anul 2021.