• Support National Team

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. SPERANȚA DROCHIA

20 dec 2020 de Andrei Prodan

Echipa de fotbal din Drochia a fost înființată în 1972, fiind patronată de ”Kolhozjivprom”. Până în 1975 ea a luat parte la competițile organizte sub egida Asociației sportive benevole ”Kolhoznikul”.

 

Datorită eforturilor lui Sergiu Fandofan, primul secretar de parid al raionului, în anul 1975 la Drochia a fost inaugurat un complex sportiv modern, stadionul căruia avea o capacitate de 5.000 de locuri. Apropo, din 2012 această arenă sportivă poartă numele lui Fandofan. Având deja o infrastructură solidă, în 1976, a fost luată hotărârea de a permite participarea în divizia a treia valorică a campionatului Uniunii Sovietice a clubului Speranța Drochia. Scopul principal al formației era pregătirea rezervelor pentru echipa fanion a republicii, Nistru Chișinău.

Formația Speranța Drochia, participantă în campionatul URSS în sezonul 1976

Antrenor principal al drochienilor a fost numit fostul jucător al formației Moldova Chișinău, Victor Korolkov, cel care în 1973 a reușit s-o promoveze pe Nistru în Liga superioară a campionatului URSS. Secund a devenit un alt antrenor cunoscut – Vladimir Veber. 

 

În sezonul 1976 Spernața Drochia a făcut parte din seria I a Ligii a II alături de echipele din Armenia, Azerbaidjan, Gruzia, Bielorusia, Lituania și Letonia.

 

Debutul a avut loc pe 10 aprilie 1976, la Drochia, în prezența a 5.000 de spectatori, când Spernața a întâlnit echipa bielorusă Dinamo Brest. Meciul s-a încheiat nedecis, 1-1. Oaspeții au deschis scorul în minutul 17, iar gazdele au reușit egalarea cu 3 minute înainte de final. Primul gol al Speranței a fost marcat de Sukman. Gazdele au aliniat următorul ”11”: Vladimir Carev, Veaceslav Semionov, Iurie Blonari (Valeri Zaporojeț, 60), Valentin Garștea, Sergiu Dubrovin, Alexandr Zavalkin, Vladimir Gosperschi, Ion Caras, Valeri Sukman, Alexandr Beliaev, Vladimir Lohmatov.

Speranța Drochia, participantă în campionatul URSS, ediția 1977

În clasamentul final Speranța a ocupat locul 14 (din 20). De menționat, că prima s-a clasat Guria (Lancihuti, Gruzia), iar a treia Žalgiris (Vilnius, Lituania), echipe care în anii ’80 au evoluat în Liga superioară a campionatului URSS, iar Žalgiris chiar a câștigat medaliile de bronz în anul 1987.

 

Dintre fotbaliștii cunoscuți microbiștilor noștri și care au evoluat pentru Spernața în acel sezon să-i mai numim pe Anatol Teslev, Igor Tiunicov, Vladimir Parubin, Marian Ciobanu, Valeriu Pavlov.

 

Toate cele 38 de meciuri din campionat le-au disputat Carev, Semionov și Dubrovin, iar golgheterul echipei a devenit antrenorul-jucător Vladimir Gosperschi cu 9 reușite la activ.

 

În sezonul 1977 Speranța a jucat în seria a II din care făceau parte doar echipele din Ucraina și care era considerată cea mai puternică din eșalonul trei al fotbalului sovietic. Cu toate acestea la un moment dat moldovenii, conduși de pe banca tehnică deja de Vladimir Veber, ocupau locul 5 în clasament.

 

Și cu toate că în clasamentul final Spernața a ocupat locul 18 (din 23), ea a reușt și câteva rezultate notabile: 2-0, acasă, cu SKA Odesa (câștigătoarea turneului) sau 1-1, în deplasare, cu Metallist Harkov (ocupanta locului 3, formație care în 1988 a câștigat Cupa URSS). În acel sezon cele mai multe meciuri le-a disputat Ion Caras (43), iar cele mai multe goluri le-a marcat Anatol Teslev (9).

 

Și-au făcut debutul l-a echipă și o serie de fotbaliștii moldoveni de valoare: Nicolae Cebotari, Valeriu Juravliov, Victor Doric, Veaceslav Drâjenco, Sergiu Crețu, Sergiu Sârbu, Ion Marjineanu. În ediția 1978 locul Spernaței în campionatul URSS a fost cedat echipei Start Tiraspol, iar formația din Drochia și-a continuat evoluția în campionatul RSS Moldovenești.

 

În 1979 Spernața Drochia a reușit promovarea în prima grupă valorică a fotbalului moldovenesc, dar în anul următor a retrogradat. Începând cu 1982 echipa din nordul republicii a evoluat doar în grupa I (prima divizie a campionatului RSSM). Cu toate acestea a avut o evoluție modestă, ocupând de obicei locuri în a doua jumătate a clasamentului (doar în 1982 a reuști să se claseze pe locul 8).

 

Dintre jucătorii care au evoluat la echipă la sfârșitul anilor ’80 să-i menționăm pe Andrei Albu, Iuri Levițchi, Vladimir Șceglov, Valeri Ciulocinicov.

 

În primele trei ediții ale campionatului Republicii Moldova Speranța Drochia a evoluat în Divizia A. Cea mai bună evoluțe a reușit-o în sezonul 1992/93, când s-a clasat pe locul 4. În ediția 1995/96 ea a mai evoluat în Divizia B după care s-a desființat.

Speranța Drochia, campioana Diviziei B (seria Nord), ediția 2018

În anul 2008 în Seria Nord a Diviziei B a început să participe CS Drochia, iar la 22 iulie 2016 a fost reînființată Speranța Drochia (președinte – Valeriu Plopa).

 

În sezonul 2016/17 ”roșu-verzii” s-au clasat pe locul 3, fiind întrecuți doar de Grănicerul Glodeni și Intersport Sănătăuca.

 

În ediția 2017 Speranța Drochia a ocupat locul 5, iar în 2018 a devenit campioană a Seriei Nord a Diviziei B, reușind promovarea în ”A”. Iată numele câștigătorilor: Mihai Țurcan (golgheterul echipei cu 11 reușite la activ), Sergiu Nicolaev, Petru Stângă, Sergiu Calmațui, Alexandru Mardari, Sergiu Cojocari, Sergiu Vițu, Mihai Porcescu, Vladimir Sinegur, Denis Orbu, Valeriu Conea, Igor Albina, Iurie Dorogan, Teodor Mocanu, Vadim Borș, Sergiu Boghean, Lilian Pușcașu, Ilie Ursăchilă, Eduard Bulat, Ion Statnic, Ianek Umanschi, Alexandru Maxim. Antrenor – Vitalie Cozub.

 

În sezonul 2018 formația din Drochia a ocupat locul 7 (din 15) în Divizia A, iar în actualul sezon după 16 partide disputate se clasează pe locul 6 din 14 competitoare.

 

Sursa foto: Facebook / FC Speranța Drochia