• Поддержи национальную сборную

Amenajarea infrastructurii școlare, obiectiv important în cadrul proiectului Fotbal în Școli

04 noi 2020 de Ion Buga

 

Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea cu succes a etapei a treia din cadrul celui mai mare proiect social-sportiv din țară - Fotbal în școli. Este vorba de crearea claselor specializate de fotbal în mai multe instituții de învățământ general din republică. În acest sens, forul fotbalistic datorită colaborării cu partenerii strategici, a identificat soluții pentru îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuit, salarizarea și instruirea antrenorilor. 

 

În prezent, proiectul se extinde în tot mai multe regiuni ale țării, inclusiv în municipiul Chișinău, acolo unde vor fi deschise clase specializate de fotbal la Liceul Teoretic „Gaudeamus", Liceul Teoretic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic „Nicolae Iorga", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Nicolae Gogol" și Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”. 

 

Recent, datorită eforturilor comune depuse de FMF, Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală de Învățământ Tineret și Sport, Ministerul Educației Culturii și Cercetării și autoritățile publice locale, au început lucrările de reabilitare a stadioanelor de la fiecare din cele 6 instituții de învățământ. Astfel, acestea vor beneficia de noi terenuri de fotbal, reieșind din suprafața disponibilă, dintre care 2 stadioane de mărimi standard și 4 de mini-fotbal (56 x 36 m), iar elevii claselor specializate se vor bucura de cele mai bune facilități pentru procesul educațional și sportiv, care presupune 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal". 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim, la 25 iunie curent, de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Curriculumul dat a fost structurat și elaborat în conformitate cu toate prevederile Codului educației al Republicii Moldova, cadrului de referință al Curriculumului național, Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor sportive și conceptului național de formare a jucătorilor de fotbal (Proiectul ”NOI”).


De asemenea, pentru anul academic 2020-21 a fost aprobat și Planul individual pentru implementarea proiectului pentru clasele gimnaziale (V-IX), ceea ce reprezintă cadrul legal de activitatea al claselor specializate. 

 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-26 de copii.

 

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași și Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga.