• Support National Team

Săptămâna UEFA a fotbalului de mase. Special Olympics Moldova

29 sep 2020 de Dumitru Ciolacu
GALERIE

Special Olympics Moldova este partenerul Federației Moldovenești de Fotbal de 20 ani. În acest timp, cele două organizații au reușit să aducă beneficii oamenilor cu necesități speciale prin intermediul programelor sportive, educaționale și de sănătate. 

 

FMF mereu a susținut participarea sportivilor SOM la jocurile europene și mondiale din mai multe țări (Polonia, SUA, Emiratele Arabe, China, Grecia, Italia, Irlanda, Belgia etc.), unde sportivii au cucerit medalii de aur, argint și bronz. 

 

Strategia Special Olympics pentru următorii 4 ani se bazează pe fotbalul incluziv – programe de formare a specialiștilor, proiecte pentru copii de vârstă preșcolară, fotbalul unificat pentru toți doritorii să practice acest sport, festivaluri locale, regionale și naționale, forumuri pentru familii. 

 

În Republica Moldova, Special Olympics mizează pe continuarea colaborării fructuoase cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Federația Moldovenească de Fotbal și UNICEF, cu scopul de a acorda șanse egale fiecărui copil să practice sportul-rege. Din 2016, peste 3 mii de copii au participat la proiectul „Tânărul Atlet”, care este implementat în peste 40 de grădinițe din 16 raioane ale țării. Datorită susținerii FMF, obiectivul - incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) prin fotbal, este realizat cu succes. 

 

Deja se observă primele roade ale eforturilor comune – participarea activă a copiilor în școli la proiectul „Fotbal Unificat”, care este destinat copiilor cu CES și partenerilor lor cu vârsta între 8 și 16 ani. Astfel, peste 5 mii de copii joacă fotbal fie în instituțiile unde învață, fie la festivaluri, dar mai des la competițiile organizate după principiul de divizionare. 

 

Special Olympics este un partener strategic al FMF în cadrul proiectului "Fotbal în Școli". În cadrul acestui proiect, începând cu următoarele cursuri de formare a specialiștilor, SOM va introduce și modulul incluziv. La aceste cursuri, specialiștii de la SOM, UNICEF și MECC vor face schimb de experiență dspre desfășurare a lecțiilor de fotbal aplicând metodologia incluzivă a antrenamentului sportiv. 

 

În acest an, va începe un proiect-pilot promițător, "Fotbalul ne Unește". Deja tradițional elaborat de UNICEF, FMF și Special Olympics Moldova, proiectul de fotbal incluziv, la care vor participa 20 de localități din 17 raioane ale țării, include 4 etape: 

1. Cursuri de formare pentru cadrele didactice 

2. Implementare în 20 grădinițe și 20 școli 

3. Festivalurile regionale 

4. Forumuri ale sănătății familiei. 

 

Circa 600 copii, cu și fără CES, vor practica sistematic fotbalul incluziv, fiind ghidați de 40 de educători și 40 de învățători, iar 40 de părinți vor avea rolul de voluntari în organizarea antrenamentelor. Toate instituțiile participante vor primi inventar sportiv și echipament pentru desfășurarea antrenamentelor, iar informația completă, prezentată cadrelor didactice la seminare, va simplifica realizarea proiectului, beneficiarii căruia sunt copii din categoriile de vârsta U7, U11 și U14. Scopul acestui proiect este crearea unei căi prin implementarea metodologiei specifice de fotbal pe care copii o vor urma în localitatea sa pe parcursul vieții, deoarece instituțiile selectate vor fi din aceeași localitate.