• Поддержи национальную сборную

Fotbal în Școli, un proiect cu multe beneficii emoționale pentru copii

26 sep 2020 de Ion Buga

Proiectul-pilot “Fotbal în Școli”, inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, este implementat cu succes în tot mai multe instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți în cadrul cursurilor organizate de Federația Moldovenească de Fotbal. 

 

În contextul Săptămânii UEFA a fotbalului de mase (UEFA Grassroots Week), vă prezentăm despre un nou material despre implementarea proiectului în diferite instituții de învățământ din țară. 

 

Tatiana Bejinari este învățătoare la clasele primare la Gimnaziul din s.Făleștii Noi, raionul Fălești. Ea se arată încântată de posibilitatea de a desfășura într-un mod diferit lecțiile de educație fizică, iar copii au ocazia să practice fotbalul tot mai des. 

 

"Elevii mei din clasa a III-a ,,B’’ sunt destul de energici, mereu sunt dornici să descopere și să încerce ceva nou. Ei s-au bucurat foarte mult când au fost anunțați că la lecțiile noastre vom practica fotbalul. Chiar și în această perioadă dificilă, am îndemnat copiii să desfășoare diverse exerciții la domiciliu, publicând unele secvențe video și pe paginile de socializare. Nu ne dăm bătuți, muncim pentru a depăși această perioadă dificilă pentru fiecare din noi. Respectăm normele impuse de MECC, păstrăm disțanța, desfășurăm lecțiile de educație fizică afară, pentru că dispunem de timp favorabil și spațiu, utilizăm inventarul în mod individual" 

a menționat pentru fmf.md, Tatiana Bejinari.

 

Datorită proiectului “Fotbal în Școli”, în general practicării sportului, copiii au parte și de multe beneficii emoționale. 

 

"Sportul aduce beneficii tuturor, fie copil, fie adult. Suntem mai sănătoși, veseli, ambițioși și fericiți. Datorită sportului, elevii învață cât de importantă este perseverența și competitivitatea, să-și întărească voință și să fie consecvenți, să își dorească să fie cei mai buni, să răspundă în mod pozitiv provocărilor, celor sportive  și nu numai. Pe de altă parte, ei se învață să lucreze în echipă, să fie responsabili și să se adapteze mai ușor unui mediu necunoscut. Sportul ne oferăt tuturor mai multă siguranță, încredere, autocontrol și independență" 

a mai declarat Tatiana Bejinari.

 

În proiectul-pilot “Educația fizică prin fotbal” sunt implicați deja circa 300 de profesori instruiți și peste 15.000 de copii de la 170 de școli din Republica Moldova, care au semnat acorduri de colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal.