Proiectul-pilot “Fotbal în Școli”, inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, este implementat cu succes în tot mai multe instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți în cadrul cursurilor organizate de Federația Moldovenească de Fotbal. Mai mult ca atât, fiecare cadru didactic implicat în proiect a primit câte un set de inventar sportiv pentru buna desfășurare a lecțiilor (10 mingi, 20 copete, 10 bavete de joc, scăriță, pompă de mână și ghid de implementare a curriculumului).
Unul dintre profesorii care conduce orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică este Gheorghe Moldovan, care activează la Gimnaziul din comuna Step-Soci, raionul Orhei. Gheorghe spune că cursurile organizate de FMF l-au ajutat mult să-și pregătească planul de lucru:
După seminarele de instruire, am pus accent mai mare pe antrenamentele de fotbal. E minunat să poți să combini alte probe sportive cu fotbalul. Copiii deja se descurcă mai bine la diferite probe sportive. Spre exemplu la atletism, am inclus diferite jocuri dinamice cu mingea de fotbal, diverse alergări peste obstacole, exerciții pentru coordonare. Aceste jocuri îi fac pe copii să fie mai atenți.
La Gimnaziul din comuna Step-Soci, Gheorghe Moldovan are peste 80 de copii la orele de fotbal din cadrul lecțiilor de educație fizică.
În timpul lecțiilor, mă strădui să pun accent pe caracterul fiecărui copil, deoarece este foarte important, dar, evident, și pe pregătirea fizică a puștilor, un aspect esențial în fotbalul modern.
În proiectul-pilot “Educația fizică prin fotbal” sunt implicați deja circa 300 de profesori instruiți și peste 15.000 de copii de la 170 de școli din Republica Moldova, care au semnat acorduri de colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal.
Proiectul Fotbal în Școli. Gimnaziul din comuna Step-Soci