• Fii alături de Echipa Țării

Antrenorul Serghei Sîrbu, la a 60-a aniversare!

15 sep 2020 de Sandu Grecu

Astăzi, unul dintre jucătorii emblematici ai echipei Nistru Chișinău, căpitanul formației de la sfârșitul anilor 80, Serghei Sârbu serbează a 60-a aniversare! Serghei Sârbu este antrenorul care a adus primul titlu național pentru echipa fanion a capitalei, Zimbru Chișinău!

 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului numai bine, sănătate, viață lungă și cât mai multe bucurii de la cei dragi!

 

La mulți ani, Serghei Sîrbu!

 

Serghei Sîrbu a învăţat buchia fotbalului la Școala de fotbal Moldova sub îndrumarea lui Serghei Cornilov. 

A debutat în fotbalul mare la echipa Speranţa Drochia, care evolua în divizia a treia a fotbalului sovietic. La 30 iulie 1977 a intrat  pe teren în locul lui Anatol Teslev, pe stadionul din Drochia, în partida cu Goverla Ujgorod. Nu s-a pierdut printre coechipierii săi de atunci, printre care erau nume precum Vladimir Gosperschi, Ion Caras, Anatol Teslev sau Veaceslav Drîjenco.

 

În sezonul următor, formaţia este transferată la Tiraspol, iar Serghei este trimis la ”stagiere” la Automobilistul Tiraspol. A debutat în prima etapă de campionat, la 2 aprilie 1978, în oraşul Nikopol, cu formaţia Kolos. 

 

În 1980 reuşeşte să deschindă contul primelor goluri marcate pentru o echipă moldovenească. La 15 iulie 1980 a marcat un gol de la punctul cu var în poarta echipei Dnepr Moghiliov. În etapa următoare din nou îşi trece numele pe lista marcatorilor, în victoria cu Gomselmash Gomel, scor 2-0, iar la 16 septembrie aduce victoria în partida cu Dvina Vitebsk, 1-0. A jucat la SKA Odesa când î-şi exercita serviciul militar.

 

În 1983 este invitat la Nistru, unde joacă opt sezoane consecutiv, intrând pe teren în meciurile de campionat de 266 de ori, reuşind să înscrie două goluri, cu Atlantas Klaipeda şi RAF Elgava. 

A debutat în tricoul formației Nistru la 8 aprilie 1984, pe stadionul Republican din Chișinău, într-un meci cu formația SKA Khabarovsk, scor 2-1. Primul gol la Nistru l-a marcat la 5 noiembrie 1986, la Klaipeda, în meciul pierdut cu 2-3.

 

Din 1987 și până în 1991, este titular incontestabil al  echipei chişinăuene. Deși a jucat în linia de apărare, prima avertizare la Nistru a primit-o la 23 septembrie 1984, la meciul cu Dinamo Batumi. În 1988 a jucat toate meciurile de campionat,  lipsind de pe teren doar 8 minute. În perioada 1987-1989 a lipsit doar la două meciuri din campionat: în 1987 cu Baltica și în 1989 cu ȚSKA  Moscova. În divizia secundă (1987, 1988) este lider după numărul de meciuri jucate – 75 de partide.

 

Nistru Chişinău – Steaua Bucureşti 3-1      Marcatori: Vasiliev (15), Djavadov (73, 84) / D. Minea (48)            Nistru: Sergiu Botnaraş, Aleksandr Şulaev, Serghei Kojanov, Sergiu Sîrbu, Igor Saveliev, Alexei Skala (Oleg Sirotiuc, 7), Vadim Karataev (Alexandru Guzun, 86), Nikolai Vasiliev, Mihail Levin (Emil Caras, 85), Iurii Skala (Vladimir Fink, 80), Iskander Djavadov. Antrenor: Vladimir Țincler          Steaua: Silviu Lung, Dan Petrescu, Nicolae Ungureanu, Adrian Bumbescu (Ilie Stan, 73), Daniel Minea, Ştefan Iovan, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu (Gavrilă Pele Balint, 60), Adrian Negrău (Szolt Musznay, 56), Gheorghe Hagi, Iosif Rotariu. Antrenor: Anghel Iordănescu.       Arbitri: Natan Bartfeld, Efim Vîgovschi, Oleg Ciuico (toţi, Chişinău)        23 iulie 1989. Chişinău. Stadionul Republican. Spectatori: 18.000.

 

La 20 august 1991 a marcat ultimul gol în campionatul sovietic (cu Zenit Leningrad), iar la 30 octombrie a evoluat în ultimul meci în această competiţie.

 

Are la activ şi un meci pentru naţionala Moldovei, pierdut în faţa georgienilor cu scorul de 2-4, în 1992.

 

La debutul campionatelor naţionale, devine antrenor la Zimbru Chişinău, cu care câștigă de două ori titlul de campion. A debutat pe banca tehnică a echipei care l-a consacrat la 15 martie 1992, în partida cu Speranţa Nisporeni, scor 2-0.

 

A mai antrenat formaţiile Codru Lozova, Torentul Chişinău, Speranţa Nisporeni, Locomotiva Basarabeasca, Spumante Cricova, Unisport Chişinău, Stimold Chişinău, Iskra-Stal Râbniţa și Rapid Ghidighici. La unele dintre aceste echipe își făcea chiar apariția pe teren şi în calitate de jucător, acumulând în palmares încă 32 de meciuri în DN. A lucrat şi cu copii, la Automobilistul Chişinău. 

 

După numărul de jocuri în tricoul Zimbrului și al echipelor predecesoare în Campionatul URSS,  ocupă poziția a opta, cu 266 de meciuri. (Biografie din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev).