• Support National Team

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. CRISTAL FĂLEȘTI

13 sep 2020 de Andrei Prodan

Din amintirile locuitorului orașului Fălești, Boris Țighelnik, aflăm că prima echipă de fotbal din localitate a fost fondată în anul 1929.  

 

În perioada vacanței de vară la Fălești au revenit cinci tineri care își făceau studiile în gimnaziul din Bălți, unde practicau jocul cu balonul rotund. Astfel, au hotărât să formeze o echipă de fotbal și în localitatea de baștină. Din prima componență făceau parte cinci români (Prodan, Chirilă, Mihai, Arteni, Rusanovschi), cinci evrei (Țighelnik, Koifman, Vasserman, Beser, Șnaiderman) și un rom (Nicolae Aza).  

 

Deoarece formația era alcătuită din jucători de naționalități diferite, ea a primit denumirea Unirea.  

 

Primul meci echipa nou creată l-a disputat în iulie 1929 împtriva formației liceului Ion Creangă din Bălți și, spre surprinderea multora, a obținut victoria cu scorul de 1-0. Au urmat și alte succese în confruntările cu echipele jandarmeriei (5-3), ofițerilor din Bălți (9-0) sau a formației din Pârlița (17-0).

 

În perioada sovietică echipa din Fălești, care pe atunci se numea Kolhoznikul, și-a făcut apariția în prima divizie valorică a campionatului RSS Moldovenești în anul 1958. Debutul n-a fost unul reușit, echipa clasânduse pe ultimul loc în subgrupa sa, acumulând doar 2 puncte din 20 posibile.

 

În anii 1960-1980, formația din Fălești, purtând denumirea Cristal, kolhozul Puti Lenina (= Calea lui Lenin), Kolos (= Spicul), Kolhozstroi, Stroitel (= Constructorul) și, din nou, Cristal, a evolaut constant în campionatul RSSM.

 

În 1978 Kolos Fălești a promovat în Grupa I (primul eșalon valoric al campionatului RSSM), după ce a întrecut în meciurile de baraj formația Maiak Chirsova (2-1 și 2-0) și în barajul de promovare-menținere Politehnica Chișinău (4-0, 2-2). Astfel, din 1979 și până la destrămarea URSS, făleștenii au evoluat doar în eșalonul de elită al fotbalului moldovenesc.

 

Kolos Fălești înaintea unui meci amical internațional împotriva formației FC Botoșani (România). În imagine îi recunoaștem pe Aron Țighelnik, Alexandru Bodean, Valeriu Neagu, Constantin Velicico, Anatol Nichitenco, Mihail Pernarovschi, Ion Clipa, Nelu Țâgârlaș, Iacob Arap, Vladimir Ghena, Constantin Boico. Foto din arhiva lui Tudor Căruntu.  

 

După 10 ani de la debut, Cristal Fălești a urcat pe treapta a doua a podiumului de premiere a campionatului RSSM, fiind întrecută cu 2 puncte doar de Tekstilșcik-2 Tiraspol.  

 

Iar încă peste doi ani, în 1991, făleștenii au devenit campioni ai Moldovei, după ce într-o luptă acerbă au fost mai buni decât dinamoviștii chișinăuieni.  

 

În acel sezon echipa condusă de Alexandru Bodean a evoluat în următoarea componență: Vladimir Ghena, Igor Uzun, Valeriu Buzu, Iuri Andrițchi (căpitan), Serghei Pilipețchi, Iuri Fuior, Vasile Mitrosenco, Oleg Cucoș, Veaceslav Carandașov, Alexandru Ipolitov, Vladimir Dijovschi, Anatol Stibelschi, Iuri Narolschi, Ghenadie Colomieț, Mihail Ciur, Vtalie Dzigovschi, Valentin Popov.  

 

Un rol important în obținerea acelui succes l-a jucat și susținerea conducerii Fabricii de zahăr din localitate în frunte cu Constantin Cornovan, care era și șeful echipei. După încheierea competiției el a menționat că acest succes aparține întregului raion Fălești, deoarece mai multe întreprinderi și kolhozuri au acordat ajutor formației.  

 

Bine s-au prezentat făleștenii și în Cupa RSSM, din 1986 și până în 1990 de fiecare dată calificându-se în finală.  

 

Este interesant faptul că evoluând sub denumirea Stroitel făleştenii au obţinut victorii în meciurile decisive (1986 și 1987), iar după ce şi-au schimbat numele în Cristal de fiecare dată au suferit înfrângeri.

 

În edițiile când au câștigat trofeul pentru Stroitel Fălești au evoluat: Andrițchi, Ghena, Ciur, Antonciuc, Clipa, Arap, Neagu, Galagan, Narolschi, Duca, Bodean, Goțuleac, Stibelschi, Andronatii, Pisarenco, Cubleac, Pilipețchi, Fuior, Popov, Iarovoi, Hărbălău, Balan. Antrenori au fost A. Nichitenco (1986) și N. Biriucov (1987).

 

Făleștenii au evoluat cu succes și în celelalte turnee republicane, obținând victorii în Cupa RSSM ”Spicul de Aur” (1987), Cupa ziarului ”Tinerimea Moldovei” (1965, 1968 și 1978) și Cupa Iuri Gagarin (1973 și 1986).

 

Nu pot să nu-i menționez pe jucătorii care au apărat culorile echipei în anii ’60-’70: Tambur, Pușcaș, Todorovici, Stasiuc, Pernai, S. Ceban, I. Zabolotnâi, Cumurciuc, Gh. Râbac, Răilean, Filipov, Biriucov, I. Muntean, Naconecinâi, Ostrovschi, O. Cebotari, Zavalniuc, Lipsiuc, Rusacov, Ciur, M. Popescu, Neagu, Șoldan, Bâlici, Bondarciuc, Dudnic, Pantelemonov, Ghena, Boico, Popov, Cimpoieș, Clipa, Țâgârlaș, Arap, Nichitenco, Grulea, Zasadnâi, Țaranu, Rurac, Conoval.  

 

Cristal Fălești a evoluat și pe arena unională. În noiembrie 1987 Cristal a ocupat locul 5 la prestigiosul turneu Cupa URSS ”Zolotoi Kolos”, competiție care a avut loc în Uzbekistan. Iar în 1989 și 1991 s-a calificat în optimile de finală ale Cupei URSS pentru colectivele de cultură fizică, fiind înrecută de viitoarea finalistă Dinamo Odesa (Ucraina) și, respectiv, viitoarea câștigătoare, Metallurg Molodecino (Belarus).  

 

Mai multe detalii despre istoria echipei din Fălești și evoluția din ”sezonul de aur” din 1991 puteți afla pe blogul Moldova Sport History. 

 

Cristal Fălești, campioana Moldovei din 1991. Foto: Vadim Caftanat.

 

După crearea campionatului național de fotbal, formația Cristal Fălești a fost inclusă în Superliga (Divizia Națională de astăzi), unde a evoluat în primele patru sezoane (1992-1995). Cea mai bună performanță a reușit-o în ediția 1993/94, când s-a clasat pe locul 10.

 

În sezonul trecut FC Fălești a devenit campioana seriei Nord a diviziei B, reușind calificarea în divizia A, unde evoluează în prezent.

 

Unul dintre cei mai buni discipoli ai școlii de fotbal din Fălești este actualul antrenor al formației Petrocub Hâncești, Lilian Popescu (primul lui antrenor a fost regretatul Ion Clipa, din inițiativa căruia a fost înființată echipa feminină de fotbal Agarista Anenii Noi: https://fmf.md/noutate/1683/povestea-echipei-agarista-csf-anenii-noi-prima-finalista-a-cupei-moldovei-la-fotbal-feminin).  

 

Lilian Popescu, care a evoluat cu succes în anii 1990-2000 la Agro Chișinău, Nistru Otaci și la echipa națională, își amintește cu nostalgie de perioada anilor ’70-’80 de la Fălești:  

 

”Eram copil. La stadion era o atmosferă de nedescris, iar fotbaliștii de la Kolos, Stroitel, Cristal erau idolii mei!”.

 

Formația din Fălești după un meci amical contra selecționatei de veterani ai Uniunii Sovietice. În rândul de sus, în centru, Igor Netto (cu flori în mână), legenda fotbalului sovietic și mondial, căptanul naționalei URSS care a câștigat medaliile de aur la Jocurile Olimpice (1956) și a devenit prima campioană a Europei (1960). Foto din arhiva lui Lilian Popescu.