Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat o ședință comună de lucru cu directorii instituțiilor de învățământ care participă în proiectul pilot ”Fotbal în Școli” - clase specializate de fotbal și șefii direcțiilor de învățământ locale în subordinea cărora se află aceste instituții.
Agenda ședinței a inclus diverse aspecte privind organizarea claselor specializate de fotbal, respectarea criteriilor stabilite de ministerul de profil și FMF în cadrul proiectului, alimentația copiilor și programul antrenamentelor elevilor.
Totodată, a fost pus în discuție și subiectul ce ține de posibilitatea amenajării infrastructurii școlare. În acest context, în comun cu Primăria Municipiului Chișinău, la instituțiile din capitală, Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic ”Gaudeamus”, Liceul Teoretic ”George Călinescu”, Liceul Teoretic ”Mihai Marinciuc”, Liceul Teoretic ”Nikolai Gogol” vor fi amenajate terenuri de fotbal reieșind din suprafața disponibilă, 2 stadioane de mărimi standard și 4 de mini-fotbal.
La eveniment au participat Ion Gheorghiu, Secretar de Stat în domeniul Tineretului și Sportului, Ilie Ceban, viceprimarul capitalei, Valentin Crudu, șef al Direcției Învățământ, Vasile Onică, consultant principal MECC în domeniul Sport, iar FMF a fost reprezentată de Leonid Oleinicenco, președinte, Serghei Butelschi, director tehnic, și Diana Bulgaru, manager al proiectului ”Fotbal în Școli”.
La ședință au participat directorii instituțiilor din municipiul Chișinău și din regiunile țării: Nelli Berezovschi (Instituția Publică Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”), Aida Gonța (Instituția Publică Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”), Sergiu Chiriac (Liceul Teoretic ”Gaudeamus”), Natalia Bugan (Liceul Teoretic ”George Călinescu”), Gheorghe Gânju (Instituția Publică Liceul Teoretic ”Mihai Marinciuc”), Taisia Anikieva (Liceul Teoretic cu predare în limba rusă ”Nikolai Gogol”), Liubovi Terzinova (Instituția Publică Liceul Teoretic ”V.Moșcova” or. Ceadîr -Lunga), Maria Chișlaru-Mașnic (Instituția Publică Liceul Teoretic ”I.L. Caragiale” or. Orhei), Dumitru Bob (Instituția Publică Liceul Teoretic ”M. Eminescu” s. Sipoteni, raionul Călărași), Niculina Zaharco (Instituția Publică Liceul Teoretic ”M. Sadoveanu” or. Ocnița), Ludmila Peeva (Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din or.Taraclia).
Direcțiile de Învățământ au fost reprezentate de Silvia Mustovici, șef DGÎ or. Orhei, Nina Armanji, șef Învățâmânt Liceal din DGÎ UTA Găgăuzia, Elena Gonța, șef DÎTS or.Călărași, Evghenia Mandaji, șef DÎTS or. Taraclia, Ion Zaharco, șef DÎCR Ocnița, Tatiana Iurco, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău, Daniela Muncă , șef adjunct Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din mun. Chișinău.
Aceste instituții urmează să prezinte Ministerului Educației Culturii și Cercetării un Plan Cadru individual pentru implementarea proiectului începând cu clasa a V-a.
În prezent, este elaborat un curriculum special pentru viitoarele clase specializate de fotbal, care vor fi create în școlile generale din Republica Moldova. La 25 iunie curent, curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal a fost aprobat și votat unanim de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Curriculumul dat a fost structurat și elaborat în conformitate cu toate prevederile Codului educației al Republicii Moldova, cadrului de referință al Curriculumului național, Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor sportive și conceptului național de formare a jucătorilor de fotbal (Proiectul ”NOI”).
Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Apoi vor fi selectate 20 de instituții din Republica Moldova care vor întruni condițiile minime stabilite de FMF și MECC. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate va primi din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ.
Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-26 de copii.
Noi direcții de dezvoltare în cadrul proiectului Fotbal în Școli - clase specializate