• Support National Team

Masculin (Naționale)

Conferința de presă cu participarea selecționerului Engin Firat și a jucătorului Ion Nicolaescu înaintea meciului cu selecționata Kosovo

03 sep 2020 de Victor Daghi
GALERIE

Vezi o galerie foto de la ultimul antrenament al Naționalei dinaintea meciului cu selecționata Kosovo, pe stadionul Ennio Tardini din Parma.

Moldova - Kosovo se joacă azi, de la ora 21.45 și va fi transmis în direct de TV Prime. 

 

 

Selecționerul Engin Firat a primit întrebări de la jurnaliști prin intermediul poștei electronice și a mesajelor. 

 

Prima întrebare vine de la Liubomir Madan, Radio Moldova: Dle selecționer, avem în această toamnă 6 meciuri în UEFA Nations League, doar cu echipe din zona Balcanică, o zonă fierbinte a continentului european, dar cu tradiții fotbalistice. Putem, dle Firat, face surpriza?

- Acesta este obiectivul nostru și lucrăm la asta. N-am avut destul timp să pregătim echipa noastră, suntem unica echipă din grupă care începem cu jucători noi, tineri, fără experiență. Celelalte echipe din grupa noastră joacă de ani buni împreună, sunt foarte experimentați, iar scopul nostru este să jucăm un fotbal bun și să facem 1-2 surprize frumoase.

 

Următoarea întrebare a fost pusă de 3 jurnaliști, Lavrentii Anișcenco (saitul moldfootball.com), Vitalie Maistru (GMG) și Liubomir Madan (Radio Moldova). Cum ați reușit să-l convingeți pe Alexandru Epureanu să revină la Națională? Cum ați reușit să convingeți clubul Istanbul Bașakșehir să permită jucătorului nostru convocarea la selecționată , doar noile reguli FIFA permit cluburilor să nu lase jucătorii la Națională din cauza pandemiei.

- În primul rând vreau să menționez faptul că Sașa singur a făcut pași mari pentru a reveni la echipă. El și-a dorit mult să se întoarcă mai devreme, dar problema a fost că Sașa s-a recuperat după o accidentare serioasă și clubul nu-i permitea să vină la Națională. După această perioadă, când pandemia a început, iar campionatele s-au oprit peste tot, el a avut puțin timp la dispoziție pentru refacere. El a forțat revenirea la echipă, Sașa și-a dorit asta, apoi am vorbit cu antrenorul său și am avut această idee să vină la echipă.

 

Întrebare de la Lavrentii Anișcenco (moldfootball.com). Dacă e să comparăm pregătirea fizică și psihologică a jucătorilor la ultimele meciuri oficiale cu Franța și Islanda și acum, când era mai bine?

- Acum, la fel ca majoritatea țărilor mici, avem probleme, deoarece jucătorii nu se află la același nivel de pregătire, unii dintre ei n-au jucat 9 luni și ei nu sunt pregătiți pentru meciuri, alții au fost accidentați. Este o diferență mare în pregătire și este foarte dificil să-i aducem, în special, la condiții fizice optimale. Dar rămân pozitiv, sunt plăcut surprins de partea psihologică, deoarece din acest punct de vedere băieții sunt pregătiți bine și sper să avem o evoluție la fel de bună cum am avut-o contra Franței.

 

Întrebare de la PRO TV (Adrian Său) și GMG (Vitalie Maistru). Cine va fi căpitanul Naționalei Moldovei de fotbal? Igor Armaș, care a purtat banderola în ultimele partide, Alexandru Epureanu, jucătorul cu cele mai multe selecții la reprezentativă sau poate selecționata va avea parte de un nou lider pe teren?  

- Pot să răspund la această întrebare. Am 3 căpitani în echipă: Artur (Ioniță), Sașa Epureanu și Igor Armaș, dar în teren căpitan va fi Armaș, la fel ca în meciurile precedente.

 

Următoarea întrebare vine de la Liubomir Madan (Radio Moldova). Care sunt obiectivele selecționerului Engin Firat în Liga Națiunilor?  

- Obiectivul este simplu: când am venit la Națională, am promis că voi construi o echipă nouă, care va arăta un fotbal pozitiv, nu voi avea o echipă fricoasă! Am făcut câțiva pași, dar atunci când începi să joci cu un sistem nou, ai nevoie de timp și de experiență. Și în aceste timpuri de pandemie a fost imposibil să ne convocăm. Sunt jucători pe care nu i-am văzut timp de 9-10 luni și este foarte greu de închegat ceva și această perioadă de pandemie a fost nefastă pentru noi și acum încercăm să-i învățăm pe jucători să joace în același sistem, să aibă aceiași viziune, mentalitate, dar până la urmă n-am schimbat scopul nostru – să jucăm un fotbal pozitiv. Eu consider că dacă îți dorești să obții un rezultat pozitiv pe termen lung, trebuie să joci un fotbal adevărat, dar nu să contezi pe noroc.

 

Întrebare de la Vitalie Maistru (GMG). Ce poate spune despre naționala din Kosovo? Mai ales că această echipă a fost una din surprizele ediției trecute și ca e prima dată când Moldova joaca împotriva acestei naționale care are jucatori care evoluează în campionate tari?  

- Este o echipă foarte bună, majoritatea jucătorilor vin din Europa, ceea ce înseamnă că au o educație fotbalistică, mai ales în Elveția, Norvegia, Suedia, în lot sunt mulți jucători care au crescut în aceste țări. Ei sunt pregătiți bine fizic și psihologic, au jucători tehnici, puternici și rapizi, folosesc arma contraatacului și atacului rapid, în defensivă sunt jucători ca Rrahmani, de un nivel foarte bun, portarul Muric la sigur în viitor va deveni un nume important în Europa. Îl au în față pe Rashica, Zeneli, Celina, au foarte mulți jucători buni și sunt pentru fiecare poziție câte 2-3 candidați. Pentru ei nu este o problemă dacă cineva dintre jucători nu dă randamentul așteptat sau e accidentat.

 

Ultima întrebare este de la GMG (Vitalie Maistru). Dacă e posibil sa spună ceva și despre următorul adversar, Slovenia.

- Slovenia este o echipă diferită, foarte experimentată, care joacă un altfel de fotbal în comparație cu Kosovo. Slovenii folosesc mai mult atacul pozițional, pase scurte și acum în echipă se produc schimbări, în special în ofensivă, deoarece cel mai important jucător sloven Ilicici nu este cu echipa, iar în trecut el era omul cheie în ofensiva lor. Pentru Slovenia va fi o situație nouă și nu știu cum o vor rezolva, acum responsabilitatea în atac va fi asumată de altcineva. Este o echipă foarte experimentată și sunt sigur că vom avea un joc bun contra lor.