• Support National Team

Decizia Comitetului Executiv UEFA privind competițiile pentru echipele naționale

02 sep 2020 de Sandu Grecu

UEFA a informat asociațiile afiliate cu privire la următoarea decizie luată de Comitetul Executiv UEFA, din 29 august 2020, în legătură cu UEFA Nations League 2020/21, Campionatul European Under-21 (faza de calificare 2019/21) și Campionatul European feminin 2019-21 (preliminarii).

 

După cum știți, pregătirea meciurilor echipei naționale a devenit una specială pe fondul dificultăților cauzate de pandemia Covid-19. Punerea în aplicare a Protocolului UEFA, care se aplică și Campionatului European Under-21 2019/21 și care include un program riguros de testare, are ca scop continuarea meciurilor conform programului stabilit. În plus, și pe baza cerințelor Protocolului UEFA, majoritatea asociațiilor membre au reușit să obțină de la autoritățile lor naționale competente scutiri care să permită echipelor să călătorească spre locul de desfășurare a meciului și jucătorilor lor să se întoarcă la cluburile lor după partidele echipei naționale.  

 

Cu toate acestea, cazurile pozitive de Covid-19 din testele efectuate înainte de meciuri pot duce la în carantină pentru grupuri de jucători sau echipe întregi, ceea ce a determinat Comitetul Executiv UEFA să ia următoarea decizie cu privire la consecințele faptului că asociațiile naționale nu pot prezenta o echipă pentru un anumit meci, în urma unei decizii a autorității naționale competente:

 

1) În cazul în care un grup de jucători ai unei echipe sunt plasați în carantină obligatorie sau în autoizolare în urma unei decizii a unei autorități naționale competente, meciul va continua conform programului, atâta timp cât echipa are cel puțin 13 jucători disponibili (inclusiv cel puțin un portar), indiferent de orice altă prevedere a regulamentelor competiției respective (inclusiv termenul limită pentru depunerea listei de jucători), cu condiția ca toți jucătorii să fie eligibili pentru a reprezenta Under-21 sau echipa națională relevantă în conformitate cu reglementările FIFA aplicabile și să fi fost testați negativ, conform protocolului UEFA.  

 

2) În cazul în care o asociație națională nu este în măsură să dea o echipă cu numărul minim de jucători menționat mai sus (adică 13, inclusiv cel puțin un portar), meciul va fi reprogramat, dacă este posibil, la o dată care urmează să fie stabilită de administrația UEFA, care va avea, de asemenea, competența de a atribui meciul reprogramat unui loc care se poate afla într-o țară neutră (pe teritoriul unei asociații membre UEFA), dacă se consideră necesar. În orice caz, echipa gazdă va rămâne responsabilă pentru organizarea meciului și pentru toate costurile aferente.

 

3) În cazul în care meciul nu poate fi reprogramat, Organul de Control, Etică și Disciplină al UEFA (CEDB) va lua o decizie în această privință. Asociația națională care este responsabilă pentru meciul care nu are loc sau care nu este jucat integral va fi declarată că a pierdut meciul de către UEFA CEDB, cu excepția cazului în care aceasta din urmă ajunge la concluzia că ambele echipe sau niciuna dintre echipe nu este/sunt responsabile pentru meciul care nu are loc sau nu este jucat în întregime, ceea ce înseamnă că meciul nu poate fi declarat ca pierdut. În cazul în care meciul nu poate fi declarat pierdut, rezultatul meciului va fi decis prin tragere la sorți (adică victorie cu 1-0, pierdere 0-1 sau remiză 0-0) efectuată de administrația UEFA.  

 

4) În cazul în care un membru al echipei de arbitri desemnate pentru un meci este testat pozitiv cu Covid-19, UEFA poate numi în mod expres un alt oficial de meci care să-l înlocuiască. Acesta poate fi de aceeași naționalitate ca una dintre asociațiile naționale implicate și poate să nu fie pe lista FIFA.