• Support National Team

Masculin (Competiții)

Trofeul Cupei Moldovei Orange. Vezi cum arăta prima cupă în 1992

27 iun 2020 de Ion Buga
GALERIE
Prima Cupă a Moldovei (1992)

 

Cupa Moldovei Orange este una dintre cele mai importante competiții fotbalistice naționale. Vă prezentăm detalii inedite despre trofeul competiției, care este înmânat căpitanului echipei învingătoare.

 

De-a lungul anilor, acesta a avut o formă și un aspect exterior diferit, unele aveau capac, iar altele erau neacoperite. Pe parcursul mai multor ediții, cupa era cumpărată din afara țării, fie din România, Polonia sau Austria.

 

În ultimii ani, însă trofeele au fost confecționate și la Chișinău și au costat în jur de 10 mii de lei, preț ce includea de asemenea gravarea, lipirea postamentului, producerea plăcuțelor cu numele finalistelor și alte elemente decorative. Totodată, procesul de pregătire a unei cupe poate dura și câteva luni, începând cu alegerea modelului și terminând cu producția acesteia.

 

Pentru a atrage atenția spectatorilor din tribune asupra trofeului, Federaţia Moldovenească de Fotbal organizat mai mulți ani la rând spectacole de excepţie la meciurile finale, în cadrul cărora cupa era coborâtă pe terenul stadionului “Zimbru” de către cei mai buni parașutiști ai ţării noastre.

Până anul trecut, echipele câștigătoare intrau definitiv în posesia trofeului. Situația însă s-a schimbat după ce, în premieră, federația de profil a prezentat noul trofeu, unul transmisibil.

 

Cupa are 65 de centimetri înălțime și cântărește 10 kilograme, este făcut din alamă și bronz, placat cu argint și aur de 24 de carate. Baza este formată din oțel inoxidabil, aluminiu, acril și lemn. Proiectul noii Cupe a fost executat timp de 6 luni de către compania britanică RRDCreative, care a ținut cont de cerințele înaintate de FMF. Construcția a fost realizată de către Shane Holland (Shane Holland Design Workshops) - un renumit sculptor irlandez și producător de premii speciale. Alte 8 companii din Irlanda, Țara Galilor, Anglia și Germania de asemenea au fost implicate în producție.

Noua Cupă a Moldovei (2019)

Istoria cupei începe cu desenele 3D, realizate de către Anthony O'Connor, cel care a dat viață schițelor de pe hârtie. Acestea au fost trimise în Black Country, o zonă a Angliei, lângă orașul Birmingham, pentru turnarea metalelor. După ce meșteri calificați au realizat forma cupei, ea a revenit în Irlanda, unde Shane și echipa sa au realizat baza trofeului și mânerele.

A urmat Lee Brothers din Dublin, pentru gravarea specială a stemei de stat și a titlurilor, cu ajutorul unei mașini speciale, care realizează gravură rotativă și șlefuire cu diamant.

Trofeul a ajuns ulterior la un argintar, care a lustruit cupa și a expediat-o la Newbridge Silver pentru placarea cu argint. Un alt meșter care lucrează cu aurul, a realizat mingea placată cu aur de 24 carate și a amplasat detaliile pe stemă. În final, cupa a revenit la Shane Holland pentru detaliile finale de gravare cu laser și asamblare. Boxa pentru transportarea cupei a fost confecționată în Germania, de către compania Thomann.

 

Noua Cupă a Moldovei Orange a fost prezentată pe 22 mai în cadrul finalei, Sheriff Tiraspol - Sfântul Gheorghe Suruceni, pe stadionul Zimbru, fiind însoțită de un spectacol de lasere și lumini. Prima deținătoare a devenit formația tiraspoleană. În acest an, trofeul va avea o gazdă nouă, Petrocub Hîncești sau Sf.Gheorghe Suruceni.