• Support National Team

Masculin (Naționale)

Nicolae Arseni: Este necesar să ne unim eforturile în lupta cu pandemia

19 iun 2020 de Ion Buga

 

Timp de câteva luni fotbalul mondial a fost într-o vacanță forțată din cauza răspândirii infecției COVID-19. Treptat, datorită eforturilor de combatere a pandemiei, tot mai multe țări au reluat activitățile fotbalistice, inclusiv Republica Moldova. Cum a afectat noul coronavirus sportul rege și cât de importante sunt măsurile de protecție impuse de autorități ne-a povestit unul din medicii selecționatei Moldovei, Nicolae Arseni. 

 

- Acest coronavirus de tip nou diferă de celelalte care au fost până acum. El provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave. Tratamentul este mai complicat, iar cei mai afectați sunt oamenii cu boli cronice, în special persoanele în vârstă. Dar în ultimul timp au fost numeroase cazuri și printre tineri. Iată de ce trebuie cu toții să avem o atitudine cât mai serioasă, responsabilă. Nu este cazul să ne bazăm pe faptul că un organism tânăr va rezista mai ușor. Pot fi și consecințe mai grave, letale chiar. De aceea toată lumea, sportivii, inclusiv fotbaliștii trebuie să se protejeze, să respecte cu strictețe toate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sau a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Ne dorim cu toții ca să revenim la viața obișnuită, să mergem la serviciu, să avem o situație economică stabilă, sportul să se dezvolte. Lumea trebuie să fie conștientă că este necesar să ne unim eforturile în lupta cu această pandemie. 

 

- Cluburile au revenit la antrenamente. În curând, vor fi reluate și competițiile interne. Cum trebuie să se comporte fotbaliștii, antrenorii, oficialii în această perioadă? 

- Deocamdată nu avem o vastă experiență în așa situații excepționale, de criză. Trebuie să luăm exemplu de la țările dezvoltate care au găsit soluții în lupta cu coronavirusul, spre exemplu Germania. Ar fi bine să preluăm din practica lor. De asemenea, să nu uităm să respectăm cu strictețe măsurile de prevenire și de răspândire a COVID-19. Totodată, din punctul meu de vedere, și fotbaliștii trebuie să dea dovadă de educație, responsabilitate, comportament pe terenul de joc. Să renunțe la unele deprinderi negative, cum ar fi scuipatul, mai ales în perioadă pandemică. 


- Ce alte recomandări sunt binevenite când vine vorba de un meci de fotbal? 

- Pentru început este de dorit să se evite aglomerările. Astfel va fi mult mai ușor de respectat măsurile de curățenie și dezinfecție, dar și alte cerințe esențiale cum ar distanța socială. De asemenea este foarte important să respectăm aceste cerințele și în vestiare, de evitat strângerile de mână, îmbrățișările. Este suficient să ne uităm ce se întâmplă în spitalele noastre ca să înțelegem că situația este încă una dificilă, dacă dorim să revenim cât mai curând la un mod obișnuit de viață și să depășim această pandemie. Urmează o perioadă încărcată cu multe meciuri, competiții, de aceea trebuie să fim atenți, antrenorii, jucătorii, oficialii. Distanța socială, igiena, purtarea măștilor trebuie neapărat respectate pe durata celor câtorva ore cât durează organizarea și disputarea unui meci de fotbal. Să respectăm totodată și munca titanică a medicilor în combaterea pandemiei. În acest context, cu prilejul Zilei Lucrătorului medical, care este marcată anual în a treia duminică a lunii iunie, vreau să le aduc cele mai sincere mulțumiri şi înalte consideraţiuni. Medicii şi asistenții medicali sunt eroii din prima linie care luptă pentru viețile noastre în aceste momente dificile. Le doresc multă sănătate și răbdare. La fel și tuturor cetățenilor, încredere că vom depăși cât mai curând această pandemie.