• Поддержи национальную сборную

Final de epocă la Otaci. S-a stins Vasile Traghira, s-a stins o mare echipă, Nistru

14 iun 2020 de Sandu Grecu

 

Anunțăm cu tristețe că vineri, 12 iunie 2020, a trecut în neființă patronul echipei Nistru Otaci, Vasile Traghira (67 de ani).  

El va rămâne în istoria fotbalului moldovenesc și în memoria suporterilor drept omul care a construit frumoasa echipă Nistru Otaci, cel mai titrat club din Nordul Moldovei.  

Alături de Nistru, Vasile Traghira a câștigat Cupa Moldovei Orange în anul 2005, de 3 ori a încheiat campionatul pe locul 2 și tot de 3 ori pe poziția a treia, reprezentând țara în cupele europene UEFA.

 

Vasile Traghira s-a născut la 11 ianuarie 1953, an în care a fost fondat oficial clubul de fotbal Nistru Otaci.

Sub patronajul lui, clubul otăcean debutează pe prima scenă a fotbalului moldovenesc în sezonul 1992/93 și se clasează pe locul 8. Asta după ce în primăvara anului 1992 a devenit câștigătorul Ligii I, obținând dreptul de a juca în Superligă.

 

În 1994 Nistru ajunge în premieră în finala Cupei Moldovei Orange, pe care o pierde, dramatic, 0-1, în fața grupării Tiligul Tiraspol (gol Kosse, din penalty, în minutul 94).  

Nistru: Carmac, Podgaeţchi, Ghii, I. Mandrîcenco, Kuceruk, Burceak (Barîşev, 76), Slobodeniuk (Ivancenco, 73), Mihăiescu, S. Maţiura, Gavriliuc, Maliuta (Şablevski, 65)

Antrenor: Nicolae Cebotari

 

În viitor avea să mai ajungă de încă 8 ori în finala Cupei, dar trofeul îi va reveni o singură dată... În 2005, Nistru a învins Dacia cu 1-0, gol Jarov (89) și a câștigat singurul trofeu din istorie în era modernă a fotbalului nostru.  

Echipa care a câștigat finala: Leu, Lupașcu, Kingsley (Jarov, 52), Popescu (Văluță, 92), Șolin, Tcaciuc, Lichioiu, Pogreban (Ianciuc, 83), Ostap, Groșev.  

Antrenor: Alexandru Mațiura.  

 

În anul 2000, otăcenii obțin în premieră dreptul de a juca în cupele europene. Nistru debutează cu succes, eliminând în primul tur al Cupei UEFA Intertoto formația Cwmbrân Town din Țara Galilor, 1-0 și 1-0.  

 

Meciul de debut în Europa s-a jucat pe 18 iunie 2000.  

Cwmbrân Town – Nistru 0-1

Primul gol în Europa al otăcenilor a fost marcat de Lilian Popescu, în minutul 74 al meciului de la Cwmbrân.

Echipa cu care Nistru a debutat în Europa: Borovicov, Crivenco, Lupașcu, Podgaețchi, Dm.Arabadji, Revenco (57, Gavriuliuc), Popescu, Kopystianskiy, Groșev, Șumilo (46, Malițchi), Blajco.  

Antrenor: Ion Caras

 

În turul 2 Nistru întâlnea echipa Austria Salzburg. După 2-6 acasă, echipa lui Traghira obținea un 1-1 în Austria.  

În același an, 2000 Vasile Traghira primește medalia "Meritul Civic".  

 

 

Nistru a mai jucat în cupele europene alte 8 sezoane. De încă două ori echipa a reușit calificarea în faza secundă preliminară a Cupei UEFA: în 2004, după ce a trecut de Shakhtyor Soligorsk (Belarus) 2-1 și 1-1. Și în 2005, după ce a eliminat Xazar Lenkoran (Azerbaidjan), 3-1 și 2-1.    

 

În 2008, cu suportul lui Vasile Traghira a început construcția stadionului la Otaci, cu o capacitate de 5 mii de locuri. Deși se află în stadiu de finisare a lucrărilor, Arena nu a fost dată în exploatare.

 

În 2013, după 21 de ani în prima ligă valorică a fotbalului moldovenesc, Traghira a retras Nistru din campionat, refuzând să joace în divizia secundă.  

 

Printre jucătorii cunoscuți care au jucat de-a lungul anilor în echipa lui Traghira sunt: Victor Barîșev, Iurii Ghii, Sandu Guzun, Vladislav Gavriliuc, Igor Mihăiescu, Vlad Ivancenco, Nicolae Bunea, Gheorghe Stratulat, Vitalie Maevici, Lilian Popescu, Evghenii Ivanov, Valentin Lupașcu, Serghei Lașcencov, Iurii Groșev, Sergiu Chirilov, Nicolae Mincev, Iulian Bursuc, Sergiu Dinov, Sergiu Pogreban, Anatol Doroș, Sergiu Cebotari, Evghenii Matiughin, Anatol Ostap, Vladimir Țăranu, Vadim Bolohan, Serghei Butelschi, Sergiu Epureanu ș.a.

 

Nistru are un traseu excelent pe prima scenă a fotbalului moldovenesc: 624 de meciuri, 247 de victorii, 144 de remize și 233 de înfrângeri. Golaveraj 802-746. Cu 884 de puncte echipa din nordul țării se clasează pe locul 5 în clasamentul all-time al campionatelor Moldovei.

 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele societății fotbalistice, aduce sincere condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe Vasile Traghira, prietenilor și rudelor.  

 

foto: kp.md, sports.md