• Поддержи национальную сборную

Istoria participării selecționatei U17 a Moldovei la Campionatul European. Debutul

06 apr 2025 de Andrei Prodan

În anul 1982, înscrisă pe linia strategică a UEFA de stimulare a competiţiilor pentru echipe reprezentative de jucători din grupele de vârstă mici, a apărut ideea creării Campionatului European pentru juniori II (cadeţi), destinat fotbaliștilor care nu au împlinit 16 ani la 1 august al anului precedent competiţiei (deci din grupa de vârstă 16-17 ani). Începând cu sezonul 2001/02 cenzul de vârstă s-a majorat până la 17 ani. 

 

Debutul Naționalei Moldovei de juniori U16 în preliminariile Campionatului European s-a produs în cadrul ediției a XIII-a, în sezonul 1994/95. Echipa noastră a fost repartizată în seria a 7-a alături de reprezentativele similare ale Austriei și Albaniei. Turneul preliminar s-a disputat în perioada 5–9 octombrie 1994, iar țara gazdă a fost Austria. De menționat că antrenor secund al austriecilor era Ivan Danilianț, fost jucător la Nistru Chișinău în anii 1977-1981 și viitor selecționer al Moldovei.

 

În prima zi a întrecerilor s-au întâlnit Austria și Moldova. Partida a avut loc pe stadionul orășelului Heiligeneich și a fost urmărită de circa 500 de spectatori.

Valentin Cojuhari, antrenorul naționalei noastre a aliniat următorul „11”: 

Panasiuc, L. Golban, Melnic, Melnicov, Priganiuc, V. Berco, Rosip (căpitan), Comlionoc (72’ Neicev), Barburoş, M. Iavorschi (76’ Budanov), Cojusea.

 

Cei doi timonieri ai Austriei (Paul Gludovatz şi Ivan Danilianţ) au scos la rampă un colectiv de atleţi, câţiva din ei chiar cu chip de atlanţi, nota corespondentul Alexandru Gheorghiță în paginile ziarului „Fotbal Hebdo” (Nr. 30 din noiembrie 1994). Dar nu am avut de rezistat decât la câteva atacuri ale gazdelor în primele 2-3 minute. În continuare jocul s-a echilibrat, ca după numai 10 minute să preluăm iniţiativa şi să ne instalăm la cârma jocului.

La un moment dat Pavel Cebanu, prezent şi el la acest turneu preliminar, a exclamat metaforic: „Încă puţin şi austriecii vor muri”. Într-adevăr, la jumătate de repriză, gazdele au început să dea semne de oboseală şi prima parte a meciului s-a încheiat găsindu-i pe tinerii noştri jucători în atac.

Dar ceea ce n-am putut realiza în prima repriză am obţinut doar după 8 minute din a doua. Barburoş a trimis imparabil din apropiere, fructificând o pasă bună a fundaşului Priganiuc, care a executat o lovitură liberă.

Pe de altă parte, austriecii n-au fost de acord cu „diagnoza” dlui Ciobanu. Operând 2 modificări, ei au forţat jocul. Echipa noastră s-a repliat, ceea ce s-a dovedit a fi o eroare. Gazdele au înscris prin Moser în minutul 68.

Am putut totuşi smulge victoria, şi ar fi fost absolut meritat, dar în contraatacurile întreprinse nu ne-a surâs norocul. Cu toate acestea, echipa condusă de antrenorii Valentin Cojuhari şi Gheorghe Sajin a fost apaudată la scenă deschisă, experţii fiind unanimi: Moldova is a good team!”.

 

Peste două zile, pe 7 octombrie, pe stadionul SV Würmla din orășelul cu același nume s-a disputat meciul dintre selecționatele Albaniei și Moldovei. Adversarii noștri au practicat un joc dur, la limita (și în afara) regulamentului. Nu întâmplător arbitrul partidei Karel Bohunek din Cehia a arătat albanezilor trei cartonașe roșii (în minutele 37, 76 și 79) și a dictat în poarta lor două lovituri de la 11 metri, ambele transformate de Priganiuc (min. 54) și Barburoș (min. 77). În prima repriză scorul a fost deschis de V. Berco (min. 15).

 

Alexandru Gheorghiță: „Meciul cu Albania a decurs sub o abundenţă de lapoviţă şi zăpadă, intemperiile naturii punându-şi amprenta pe imaginea jocului. Unsprezecele nostru de start a fost identic cu cel din meciul anterior. Chiar prima ocazie de gol jucătorii noştri au materializat-o prin Victor Berco, care a reluat din apropiere balonul în plasă, după executarea unei lovituri de colţ. Deseori albanezii replicau foarte dur, motiv pentru care 3 (!) jucători adverşi au fost eliminaţi. Alte două goluri fotbaliştii moldoveni le-au marcat din lovituri de la 11 metri, dictate după faulturi comise de albanezi în suprafaţa de pedeapsă”.

 

În ultimul meci al grupei, jucat la 9 octombrie, gazdele au învins Albania cu 4-0 și s-au calificat astfel în faza finală a competiției. „Putem doar regreta neşansa fotbaliştilor noştri și ratarea calificării în finală, ei fiind dezavantajaţi de un singur gol. Impresia lăsată de echipa noastră în Austria, a fost însă una foarte bună”, puncta Alexandru Gheorghiță.

 

Din lotul Moldovei au făcut parte: Boris Panasiuc (Locomotiva Basarabeasca), Lilian Golban (Tebas Chişinău), Alexandru Melnic (Tiligul Tiraspol), Denis Melnicov (Torentul Chişinău), Iurie Priganiuc (Smena Râbniţa), Victor Berco (Olimpia Bălţi), Iurie Rosip (Locomotiva Basarabeasca), Victor Comlionoc (Torentul Chişinău), Ruslan Barburoş (Agro Chişinău), Mihail Iavorschi (Torentul Chişinău), Mihail Cojusea (Agro Chişinău), Alexei Neicev (Torentul Chişinâu), Alexandru Budanov (Tiligul Tiraspol), Iurie Codreanu. Rezerve: Leonard Macari și Alexandru Mereuță. Antrenori: Valentin Cojuhari şi Gheorghe Sajin.

    

REZULTATE TEHNICE: 

Moldova – Austria 1-1 

Albania – Moldova 0-3 

Austria – Albania 4-0 

 

Clasament: 

1. Austria 4 puncte, golaveraj 5-1 

2. Moldova 4 puncte, golaveraj 4-1

3. Albania 0 puncte, golaveraj 0-7