• Поддержи национальную сборную

Turneul Viitorul - o platformă de promovare a talentelor din regiunile țării

08 iun 2020 de Reporter FMF
Turneul Viitorul. Anul 2011

 

Una dintre cele mai cunoscute competiții naționale la nivel de juniori este turneul "Viitorul". Întrecerea a fost creată cu scopul de a identifica fotbaliștii talentați din diferite regiuni ale țării, de a perfecționa măiestria acestora în perspectiva completării loturilor naționale de juniori. Cu timpul, turneul a devenit și o adevărată platformă științifică care vine în ajutorul antrenorilor selecționatelor de juniori. Iar în ultimii ani, cu suportul logistic al UEFA, dar și cu implementarea proiectului „NOI” - o strategie de dezvoltare a fotbalului de juniori de elită din țara noastră, turneul a căpătat un statut mai important. 

 

Inițial la competiție participau patru selecționate regionale, Nord, Est, Centru, Sud.

 

La prima ediție, care a avut loc în zilele de 22 și 23 noiembrie 2007, au evoluat cei mai talentați tineri jucători născuți în anii 1993/1994. Câștigătoare a devenit echipa Estului (antrenori – Valeriu Chilienco, Vasile Melnic), care a trecut în finală de formația Vestului. Unicul gol al meciului a fost marcat de Eugen Negrevoda de la Școala Sportivă din Râbnița. Forul de specialitate și-a asumat toate cheltuielile legate de cazare și alimentare la hotelul „Institutul Muncii” a celor 4 echipe pe durata a două zile.

Selecționata Estului - prima câștigătoare a turneului în 2007

Turneul a devenit tradițional, iar meciurile finale sunt găzduite de Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă. De asemenea, partidele sunt urmărite cu mult interes de antrenorii naționalelor Moldovei, dar și de membrii Comitetului de Antrenori al FMF.

 

Următoarele două ediții au fost câștigate de selecționata Nordului, în timp ce Estul a triumfat din nou în 2010. A urmat apoi o perioadă de hegemonie a selecționatei Vestului/Centrului care și-a adjudecat trofeul timp de 5 ani consecutiv.

Selecționata Centrului în anul 2014

Formatul competiției a suferit modificări considerabile în anul 2017. În premieră au participat 8 echipe formate din jucători cu vârste până la 15 ani: patru selecționate regionale (Nord, Sud, Centru, Est) şi 4 cluburi de fotbal din Divizia Naţională la juniori – Sheriff Tiraspol, Zimbru Chişinău, Dacia- Buiucani Chişinău, Zaria Bălţi.

 

Acest lucru a fost posibil odată cu implementarea proiectului „NOI. În acest context, a fost elaborat un sistem de pregătire unic al copiilor și juniorilor în cadrul școlii de fotbal, cu recomandări pentru dezvoltarea complexă a jucătorului în conformitate cu caracteristicile de vârstă și metode de pregătire și organizare a jocului în echipe, având la bază conceptul stilului național de joc.

 

“Formatul nou al turneului a permis tinerilor fotbaliști din regiuni să concureze cu colegii de la cluburile de elită din țară. Totodată, antrenorii selecționatelor de juniori au posibilitatea să monitorizeze de două ori mai mulți jucători. Cu alte cuvinte, zeci de copii care participă la turneul Viitorul sunt potențiali candidați în selecționata U-15, unii chiar cu perspective de a ajunge și la naționala U-17 în viitorul apropiat” 

 

a declarat Oleg Molceanov, manager dezvoltarea regională.

 

Primul turneu în format nou a fost câștigat de Sheriff Tiraspol, care s-a impus la penalty-uri, scor 4-1, în finala cu selecționata Centrului. În 2018, campioană a devenit Zimbru Chișinău, după victoria decisivă cu Dacia-Buiucani Chişinău, scor 2-1. Anul trecut, a triumfat din nou o selecționată regională, după ce echipa Centrului a trecut categoric, cu 5-2, în finala cu Zaria Bălți.

Sheriff 2017