Vara curentă se împlinesc 50 de ani de la prima victorie importantă din istoria fotbalului din Sângerei.
Campionatul Asociaţiei sportive benevole „Kolhoznikul” din anul 1970 a făcut parte din programul ediţiei a IV-a a Jocurilor sportivilor de la sate. La prima etapă cele 30 de echipe participante au fost împărţite în patru serii. Primele două clasate din fiecare grupă se calificau în faza finală.
Echipa Vierul Lazovsc (în prezent – Sângerei) a câştigat seria în care a evoluat cu următoarea linie de clasament: 14 meciuri (+11=2–1), golaveraj 43-22, puncte – 24. Pe locul secund s-a clasat formaţia BTA-28 din Călăraşi, care a acumulat 21 de puncte.
Singura înfrângere Vierul a suferit-o în etapa a V-a, când a pierdut în deplasare cu scorul de 2-6 în faţa echipei kolhozului „Rassvet” din satu Căzăneşti, raionul Teleneşti.
Etapa finală a competiţiei a avut loc în orăşelul Lazovsc, în perioada 11 – 16 august 1970. Cele opt competitoare au fost împărţite în două grupe, învingătoarele cărora urmau să joace finala.
În Seria I lideră incontestabilă a fost Vierul, care a obţinut trei victorii din tot atâtea posibile. În primul meci formaţia din Lazovsc a învins greu echipa BTA-5 Lipcani cu scorul de 2-1. Golurile au fost marcate de I. Tabarcea, V. Guzun, respectiv P. Lisovoi. În celelalte două partide Vierul a câştigat cu acelaşi scor, 2-0, în faţa echipelor Biruinţa Cojuşna (s-au evidenţiat Gh. Braşovschi şi V. Guzun) şi Rapid Carpineni (au marcat Gh. Tabarcea şi V. Guzun).
În cealaltă serie locul întâi a fost ocupat de echipa BTA-28 Călăraşi, adversara echipei din Lazovsc în prima parte a turneului. Călărăşenii au întrecut în grupă formaţiile din raioanele Vulcăneşti (kolhozul „Gigant”), Tiraspol (kolhozul „Lenin” din satul Slobozia) şi Camenca (Fabrica de conserve).
Finala s-a disputat pe 16 august 1970 şi a fost condusă de brigada de arbitri în frunte cu bălţeanul M. Ionescu, ajutat la tuşe de B. Sambur (Bălţi) şi M. Chigheli (Chişinău).
VIERUL: V. Cucoş, A. Gadârca, M. Crigan (căpitan), M. Botezatu, C. Curciuc, M. Butnariov, Gh. Tabarcea; I. Bologan (V. Tabarcea), Gh. Braşovschi, I. Tabarcea, V. Guzun.
BTA-28: Marcarov, Carauş, Galuşca, Belousov, Ţigeliman, Scurtu, Cosarev, Bilea-Banca, Potrâmba, Iliev, Macogon.
Prima parte a jocului a fost echilibrată. În primul sfert de oră al reprizei secunde gazdele au atacat mai mult şi au reuşit să marcheze singurul gol al meciului. Cu un şut plasat de la distanţă, atacantul I. Tabarcea a reuşit să-l învingă pe portarul G. Marcarov. În minutele rămase până la final ambele echipe au avut câteva ocazii de a marca, însă toate au fost ratate. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea gazdelor.
Victoria obţinută în campionatul ASB „Kolhoznikul” a dat dreptul echipei Vierul Lazovsc să participe începând cu anul 1971 în campionatul RSS Moldoveneşti, grupa a 2-a.
După încheierea turneului au fost desemnaţi cei mai buni jucători. Cel mai bun portar a fost recunoscut Vasile Zelionîi (kolhozul „Biruinţa”, Cojuşna). Cel mai bun fundaş a fost ales Nicolai Hrabrov din echipa BTA-5 din Lipcani (de menţionat că N. Hrabrov ulterior a devenit antrenor al echipei Avangard Lazovsc, cu care a devenit campion al RSSM în anul 1986, precum şi câştigător al diferitor turnee republicane). Cel mai bun atacant – Fiodor Panteleev (kolhozul „Gigant”, Vulcăneşti). Cel mai bun arbitru a fost desemnat Mihail Ionescu (în memoria căruia în prezent este organizat un turneu în oraşul Bălţi).
Pentru prima dată a fost alcătuită şi selecţionata simbolică a Asociaţiei „Kolhoznikul”. Iată cine au fost incluşi în această echipă: Vasile Zelionîi (Cojuşna), Gheorghe Braşovschi, Ion Bologan, Mihail Crigan, Ion Tabarcea (toţi – Lazovsc), Nicolai Hrabrov (Camenca), Vasile Untilov (Cioburciu), Stepan Chisacov, Fiodor Panteleev (ambii – Vulcăneşti), Alexandru Chiriac (Cărpineni), Andrei Găluşcă, Vasile Potrâmbă (ambii – Călăraşi), Iuri Homan. Antrenori ai echipei au fost desemnaţi Evgheni Larin, maiestrul al spoirtului, şi Victor Abramov.
Cu părere de rău, până la jubileul de 50 ani de la primul succes major al fotbalului din Sângerei au ajuns doar fraţii Ion şi Gheorghe Tabarcea, Vasile Cucoş, Mihail Botezatu, Ion Ţâbârnă şi Alexandru Gadârca. Le dorim multă sănătate şi le mulţumim pentru această victoria istorică.
Autor: Vladimir HURS
50 DE ANI DE LA PRIMUL SUCCES AL FOTBALULUI DIN SÂNGEREI