• Support National Team

Masculin (Naționale)

Ion Caras: “Se vede că se muncește la Națională, este o schimbare spre bine”

31 mai 2020 de Victor Daghi

 

Cel mai longeviv selecționer al Moldovei a povestit pentru fmf.md care au fost cele mai reușite meciuri ale Naționalei noastre când a fost antrenată de el, și-a amintit despre momentele plăcute legate de selecționată și are un mesaj pentru actualul antrenor Engin Firat.  

 

- Citesc cu mare interes toată informația, care apare pe site-ul fmf.md. Așa că știu despre știrea despre selecționerii Naționalei Moldovei din prima sursă.

Referitor la meciurile mele pe care le-am condus la Naționala Moldovei. N-aș vrea să evidențiez doar unul. Cu plăcere îmi amintesc de victoria noastră de la Tbilisi, în meciul de debut în preliminariile EURO-1996, a urmat succesul de acasă cu Țara Galilor, o altă partidă fantastică. Aș vrea să menționez și jocul cu Muntenegru de la Podgorica, câștigat de noi cu 5-2, în calificările pentru Mondialul-2014.

 

- Spuneți-ne vă rog niște detalii despre acele meciuri…

 

- În prima campanie europeană Naționala noastră a fost alcătuită doar din jucători de la Tiligul și Zimbru. La echipa tiraspoleană jucau fotbaliști mai experimentați, iar la formația chișinăuiană – tineri, dornici de afirmare. Astfel s-a creat o simbioză benefică pentru selecționata noastră, care a dat rezultate. Îmi amintesc cu nostalgie cum la finalul antrenamentului trebuia să-i scot pe băieți de pe teren ca să nu-i epuizez.  

La meciul de la Tbilisi tactica aleasă cu 5 fundași a fost decisivă în obținerea victoriei. Am închis foarte bine extremele, băieții au jucat foarte bine la dublaj. Cu plăcere îmi amintesc cum am văzut în ochii băieților acea determinare pentru meci.

N-am vorbit mult la ședința înaintea meciului. Doar am vrut să mă asigur că băieții înțeleg cum trebuie să jucăm. Am discutat anterior individual cu jucătorii și le-am spus clar ce doresc de la ei. Îmi amintesc cum Nicolae Ciornîi, sponsorul Naționalei noastre, a avut un mesaj frumos de încurajare.

Federația ne-a oferit atunci toate condițiile de pregătire. Am ajuns la Tbilisi cu o cursă charter. Înainte de joc nu am discutat despre prime pentru o eventuală victorie, atunci important pentru noi toți era să apărăm destoinic onoarea țării.  

Următorea partidă cu Țara Galilor a făcut fericită o țară întreagă. Atunci n-am putut cont pe Serghei Cleșcenco, din cauza accidentării. Puțini credeau că noi putem câștiga de la o echipă compusă din jucători din prima ligă engleză. Cu o zi înainte de meci am asistat la antrenamentul galezilor. Mi s-a părut că sunt foarte relaxați, făceau glume, păreau foarte încrezuți în forțele proprii…

Și următoarele meciuri din acea campanie cu Bulgaria în deplasare și Germania acasă le consider meciuri reușite. La Sofia, până în minutul 65 scorul era 1-1, și a fost acea fază la care Trifon Ivanov l-a faultat clar pe Cleșcenco, dar arbitrul nu a avut curajul să-l elimine din teren pe fundașul bulgar...  

Iar la confruntarea cu campioana mondială Germania prima dată am văzut ca Stadionul Republican să fie așa de plin. Erau oameni peste tot. Am suferit înfrângere, dar am luptat destoinic.

 

- Cum ați devenit antrenorul Naționalei Moldovei?

 

- Decizia a fost luată în anul 1991 de Executivul FMF. Despre aceasta am fost anunțat de către Petru Comendant, care lucra și la școala de fotbal Zimbru. Totul s-a întâmplat foarte rapid. Dl Comendant mi-a spus că trebuie să jucăm un meci amical pentru a apropia momentul de aderare la FIFA și UEFA. Pe 2 iulie 1991 am jucat amicalul cu Georgia, primul meci din istoria Naționalei Moldovei. Totul s-a făcut în grabă. Îmi amintesc bine că toți jucătorii au acceptat cu plăcere invitația să joace pentru selecționata noastră.

 

- Ce amintiri plăcute sunt legate de Națională?

 

- Nu voi uita niciodată cum, după meciul cu Georgia din anul 1994, președintele FMF Constantin Tampiza ne-a întâlnit la aeroport cu o damigeană cu vin. Mi-a cerut permisiunea să servească băieții cu un pahar de vin. A fost un gest frumos din partea domnului Tampiza. Am ajuns acasă pe la orele 5 dimineața, iar la ora 8 a sunat telefonul. Era Președintele Mircea Snegur, care a ținut neapărat să ne felicite. A fost o surpriză frumoasă. Exact același lucru s-a întâmplat și după meciul cu Țara Galilor. Toată lumea își amintește despre cuvintele domnului Snegur spuse după victoria cu galezii: “Ceea ce au făcut băieții noștri într-o oră și jumătate nu va face Ministerul nostru de Externe timp de un an”. Mircea Snegur este un mare fan al fotbalului, îi place Zimbru, Naționala Moldovei și Steaua București, vine cu plăcere la Gala Laureaților Fotbalului Moldovenesc.

 

- E adevărat că sunteți un antrenor foarte superstițios?

 

- Nici chiar așa. Eu doar ceream de la șoferii autocarilor, cu care mergea Naționala, să nu dea în nici un caz înapoi. Mai ales atunci când aveam meciuri oficiale.

 

- Ce mesaj aveți Dvs. pentru actualul selecționer Engin Firat?

 

- Îi doresc mult succes. Se vede că se muncește la Națională, este o schimbare spre bine. Consider că noi avem jucători buni, talentați și este important să credem în ei. Fotbaliștii, care simt încrederea antrenorului, joacă întotdeauna cu o dispoziție bună și vor da totul în teren pentru victorie.