• Fii alături de Echipa Țării

FIFA și OMS au lansat o campanie de conștientizare a riscurilor asociate comoțiilor cerebrale

06 noi 2024 de Reporter FMF

FIFA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au lansat campania globală „Suspect and protect: No match is worth the risc (n.r. Identifică și Protejează. Niciun meci nu merită riscul”), dedicată informării asupra riscurilor asociate comoțiilor cerebrale și protejării siguranței jucătorilor. 

 

Comoția cerebrală reprezintă o leziune traumatică a creierului și un risc pentru fiecare jucător de pe teren. Campania își propune să ajute jucătorii, antrenorii, medicii și publicul larg să recunoască semnele și simptomele comoției cerebrale și să înțeleagă importanța gestionării corecte a unor astfel de situații. 

 

Dezvoltată în colaborare cu experți medicali FIFA și OMS, inițiativa atenționează despre revenirea în siguranță pe teren după o comoție suspectată sau confirmată, subliniind că simptomele pot apărea chiar și la 72 de ore de la incident. 

 

Prin inițiativa „Identifică și Protejează” are loc distribuirea de materiale informative pentru a sprijini echipele, cluburile și comunitățile de fotbal din întreaga lume, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de a pune siguranța jucătorilor pe primul loc.

 

Comoția cerebrală este o leziune a creierului și trebuie tratată întotdeauna cu seriozitate. Fotbalul trebuie să fie o activitate sigură, de care să se bucure toată lumea, oriunde s-ar afla.” a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino. „Prin cunoașterea semnelor comoției, conștientizarea riscurilor și tratarea corectă a unei comoții, puteți ajuta la protejarea jucătorilor.”, adaugă acesta.

 

Comoția cerebrală este o problemă de sănătate publică la toate nivelurile de fotbal și în multe alte sporturi, necesitând mai multă conștientizare și acțiune,” a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „De aceea, OMS este mândră să colaboreze cu FIFA în campania „Suspectează și Protejează” pentru a proteja creierul fotbaliștilor, tineri și vârstnici, din întreaga lume, de riscurile comoției.”, susține Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Campania se bazează pe trei principii:

FII CONȘTIENT: Fie că ești jucător, antrenor, medic de echipă, părinte sau tutore, este important să înțelegi că o comoție cerebrală este o leziune a creierului și trebuie luată în serios. Fiecare dintre noi trebuie să cunoască simptomele acesteia și să știe când să ceară sfatul unui medic.

IDENTIFICĂ: Oricine suferă un impact direct sau indirect asupra capului, feței, gâtului sau corpului ar trebui evaluat de un medic pentru a exclude riscul unei comoții cerebrale. Simptomele pot apărea până la 72 de ore mai târziu ca și acestea pot fi: durere de cap, greață, probleme de echilibru, amețeli, vedere dublă sau încețoșată, sensibilitate la lumină și zgomot, probleme de memorie, confuzie sau dificultate de concentrare, probleme de somn.

PROTEJEAZĂ: Oricine prezintă unul sau mai multe simptome ale unei comoții cerebrale trebuie să părăsească imediat terenul. Este necesar să consulte un medic cât mai repede, de preferat în termen de 24 de ore. Simptomele acesteia pot evolua în minute, ore, zile și chiar săptămâni după lovitură. Jucătorii trebuie să respecte îndrumările medicale pentru revenirea în siguranță pe teren.

 

Mai multe detalii despre campanie, citește aici!