• Support National Team

Aniversare. 30 de ani de la victoria cu Ţara Galilor

12 oct 2024 de Andrei Prodan
GALERIE

Pe 12 octombrie 1994 naționala Moldovei a obținut una din cele mai frumoase victorii din istoria sa. În cadrul preliminariilor EURO 1996 fotbaliștii noștri au învins la Chișinău puternica echipă a Țării Galilor.

 

După tragerea la sorți a Grupei a 7-a a preliminariilor Campionatului European din 1996 în care au nimerit echipele Germaniei, Țării Galilor, Bulgariei, Georgiei, Albaniei și Moldovei, practic toți specialiștii pronosticau că pentru locurile fruntașe vor lupta primele trei formații. Alexandru Spiridon, căpitanul reprezentativei noastre a opinat: „E o grupă interesantă... Trei formații – Albania, Moldova și Georgia – sunt echipe de același nivel și vor ținti locul patru”.

 

În etapa inaugurală, disputată la 7 septembrie 1994, Moldova a obținut o superbă victorie la Tbilisi împotriva Georgiei, 1-0. În aceiași zi, Țara Galilor a învins acasă, fără mari dificultăți, Albania cu scorul de 2-0.

Galezii prezentau o forță de temut. În toamna anului 1993 doar ratarea lui Paul Bodin din lovitură de la 11 metri din meciul cu România i-a privat de participarea la Mondialul din SUA.

În poartă era Neville Southall, legenda lui Everton, cu care a câștigat campionatul, Cupa Angliei, precum și Cupa Cupelor. Fundașul Mark Bowen era câștigător al Cupei UEFA în componența lui Tottenham Hotspur. În linia mediană se evidențiau David Phillips de la Nottingham Forest, Barry Horne de la Everton, tânărul Ryan Giggs de la Manchester United (proaspăt câștigător al premiului „Bravo” decernat celui mai bun fotbalist U21) și Gary Speed, campion al Angliei din 1992 în componența lui Leeds United. În atac jucau celebrii Ian Rush de la FC Liverpool, Mark Huges de la Manchester United și Dean Saunders de la Aston Villa.

Galezii, în frunte cu antrenorul Mike Smith, erau atât de încrezuți că vor învinge la Chișinău încât i-au lăsat acasă pe Ian Rush, Ryan Giggs, Mark Huges și Dean Saunders.

 

Ion Caras, antrenorul naționalei Moldovei a convocat pentru acest meci 19 jucători: Coșelev, E. Ivanov, S. Stroenco, Secu, Pogorelov, Belous, Oprea, A. Stroenco și Kosse (toți de la Tiligul Tiraspol), Nani, Testemițanu, E. Caras, Rebeja, Curtianu, Spiridon, Cleșcenco și Miterev (toți de la Zimbru Chișinău), Tverdohlebov (Tighina Bender) și Căpățină (FC Sényő, Ungaria).

 

DOCUMENTAR DEDICAT VICTORIEI CU ȚARA GALILOR (clic)

 

Moldova – Ţara Galilor 3-2

Au marcat: Belous (8’), Secu (20’), Pogorelov (78’) / Speed (6’), Blake (69’).

Miercuri. 12 octombrie 1994. Preliminariile ediţiei a 10-a a CE (grupa VII).

Chişinău. Stadion: Republican. Spectatori: circa 16.000.

Au arbitrat: István Val; Sándor Martuv, Nandor Kovács (toţi din Ungaria).

Cartonaşe galbene: Coleman, Roberts / Rebeja, Spiridon.

 

Moldova: Vasili Coşelev (Tiligul), Sergiu Secu (Tiligul), Serghei Belous (Tiligul) înloc. 86’ Emil Caras (Zimbru), Valeri Pogorelov (Tiligul), Radu Rebeja (Zimbru), Serghei Stroenco (Tiligul), Igor Oprea (Tiligul), Alexandru Curtianu (Zimbru), Sergiu Nani (Zimbru), Alexandru Spiridon (Zimbru, cpt.), Iuri Miterev (Zimbru) înloc. 46’ Vladimir Kosse (Tiligul). 

Antrenor: Ion Caras.

 

Ţara Galilor: Neville Southall, Christopher „Kit” Symons, Mark Bowen, Adrian Williams, Chris Coleman, David Phillips, Barry Horne (cpt.), Mark Pembridge, Iwan Roberts, Nathan Blake (87’ Andrew Melville), Gary Speed.

Antrenor: Michael „Mike” Smith.

 

Meciul a avut un început fulminant. Până în minutul 20 au fost marcate deja trei goluri. În min. 6 oaspeții au deschis scorul: „După o învălmășală în careul nostru, balonul, revenit în teren din bara transversală, „găsește” capul lui Speed”. Peste două minute ai noștri egalează: „«Bomba» lui Belous de la 28 de metri își găsește refugiu în plasa lui Southall. Un gol de o rară frumusețe”. În min. 20 moldovenii preiau conducerea: „Lovitură liberă pentru ai noștri. Secu, specialist în materie, trage puternic de la 22 de metri, balonul ricoșează din zid în colțul drept al porții”.

În repriza a doua oaspeții depun eforturi disperate pentru a egala și reușesc acest lucru în min. 69: „Gol în stil britanic. Centrarea lui Speed este finalizată cu capul de Blake”. Fotbaliștii noștri nu par descumpăniți și peste 9 minute reușesc golul victoriei: „O incursiune individuală fantastică a lui Pogorelov care trece de 5 adversari (!!!) și șutează în colțul drept al porții apărate de Southall”.

Atmosfera de după meci Vladimir Țincler în cartea sa «Живу футболом» (= Trăiesc cu fotbalul) a comparat-o cu cea pe care microbiștii moldoveni au trăit-o după partida dintre Nistru Chișinău și Dinamo Kiev în 1974.

 

Cu 6 puncte la activ naționala noastră a urcat pe primul loc în grupă. Ziarul „Fotbal Hebdo” titra: „Moldovenii, hopa-hopa, cei mai tari în Europa!”, menționând: „În arhiva Europei fotbalistice victoria noastră din 12 octombrie a fost înregistrată la capitolul revelațiilor. Pentru noi scorul de 3-2 obținut în fața Walesului înseamnă mai mult decât atât, măcar și pentru faptul că este cea mai frumoasă ispravă a tricolorilor moldoveni din momentul înființării echipei naționale”.

 

Această victorie n-a fost trecută cu vederea nici de mass-media europeană. Astfel, Radio BBC a transmis: „În privința echipei României, britanicii știau la ce se puteau aștepta. Victoria Moldovei asupra Țării Galilor în preliminariile CE i-a lăsat practic într-o stare de șoc. Rezumatul meciului prezentat la TV a început cu plasarea pe hartă a Republicii Moldova, dar s-a încheiat cu reluarea sub toate unghiurile a superbelor goluri ale fotbaliștilor moldoveni”.