• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Codru Chișinău. Singura echipă din Moldova, care a participat la toate campionatele URSS, Liga Superioară

20 apr 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

Un material dedicat echipei Codrul Chișinău, care cu 30 de ani în urmă a debutat în campionatul URSS la fotbal feminin

 

Fotbalul nu mai este un spot pentru bărbați, așa cum se considera pe timpuri. În 1972 fotbalul feminin a fost interzis în URSS, din cauză că demnitarii Imperiului considerau fotbalul dăunător pentru organismul feminin!..  

 

Schimbările au venit abia în a doua jumătate a anilor 80, odată cu ”Perestroika” (Restructurarea). În 1989 a fost fondată Asociația fotbalului feminin din URSS, iar în anul următor s-a disputat primul campionat unional. Moldova a fost reprezentată de echipa Codru Chișinău, care a debutat în campionat exact cu 30 de ani în urmă

 

Campionatul URSS s-a disputat doar de 2 ori, în 1990 și 1991.  

 

În prima ediție, Codrul Chișinău s-a clasat pe locul 7 în Seria II și pe locul 14 din 24 la general, golaveraj 10-9. 23 de puncte. Formația noastră a avut cele mai multe rezultate de egalitate dintre toate participantele – 11 (6 victorii și 5 înfrângeri). Campioană a devenit formația Niva Barîșevka (Ucraina).  

 

Iar în cea de-a doua ediție, echipa noastră a ocupat, la fel, locul 7 în Seria II și 13 din 24, la general. Linie de clasament: 8 victorii, 5 egalități, 9 înfrângeri. Golaveraj: 23-21. Puncte: 21. Campioană a devenit Tekstilșcik Ramenskoe (Rusia).  

 

În 1991 s-a disputat prima și singura ediție a Cupei URSS la fotbal feminin. Moldova a fost reprezentată de aceeași echipă, Codru Chișinău, care, cu regret, a avut o evoluție modestă. Locul 4, ultimul, în grupa a 7-a preliminară, meciurile căreia s-au desfășurat la Krasnodar. Codru a obținut doar un egal în 3 meciuri: 0-0 cu Legenda Cernigov (calificată de pe primul loc), 2-3 cu SKIF Malahovka și 0-1 cu Sedin-Shiss Krasnodar. Cupa a fost câștigată, surprinzător, de echipa Sibiryacika Krasnoyarsk (Rusia), care evolua în liga a doua valorică a fotbalului feminin sovietic!  

 

În ”Galerie” găsiți imagini decupate din ziarul Sport-Turism, anul 1991. Reportaje de la 2 meciuri de campionat, ediția a doua, o poză de joc cu lidera echipei noastre din acele timpuri, Natalia Bunduchi și portretele jucătoarelor noastre, legitimate în al doilea și ultimul campionat al URSS.