• Fii alături de Echipa Țării

CODRU CHIŞINĂU. 30 de ani de la DEBUTUL ÎN CAMPIONATUL URSS

20 apr 2020 de Sandu Grecu

Luni, cu Andrei Prodan

 

20 aprilie a intrat în istoria fotbalului feminin din Moldova. Acum 30 de ani, în această zi, formaţia Codru Chişinău a jucat primul său meci în Liga Superioară a primului campionat al URSS.

20 aprilie 1990. Secvenţă de la meciul Codru Chişinău – SKIF Malahovka. Sursa foto: Boris Harcenco.

Vineri, 20 aprilie 1990, pe stadionul Dinamo din capitală s-a disputat meciul Codru Chişinău – SKIF (Malahovka, regiunea Moscova, Rusia) din cadrul etapei întâi a primului campionat al URSS (Seria a II-a a primei divizii valorice). De menţionat că partida inaugurală a turneului unional între echipele feminine a avut loc pe 19 aprilie 1990, la Moghiliov (Belarus), unde echipa Nadejda din localitate s-a întâlnit cu Textilşcik (Ramenskoe, Rusia) în cadrul Seriei I.  

 

La meciul din Chişinău au fost prezenţi Dumitru Munteanu, preşedintele Comitetului de Stat pentru cultură fizică şi sport al RSS Moldoveneşti, Mihail Hîncu, preşedintele prezidiului Consiliului republican al Asociaţiei unionale benevole pentru cultură fizică şi sport a sindicatelor şi Vladimir Kozlovski, membru al Uniunii ligilor de fotbal şi al Asociaţiei fotbalului feminin din URSS.

 

În cuvântarea rostită în cadrul solemnităţii de deschidere, Dumitru Munteanu a menţionat:  

„Fie ca începutul de azi să fie de bun augur şi toate speranţele noastre ce ţin de afirmarea fotbalistelor din Moldova atât pe plan unional, cât şi internaţional să se împlinească cât mai curând!”.

 

Codru Chişinău – SKIF Malahovka 1-0 

A marcat: Bunduchi (13)

20 aprilie 1990. Chişinău. Stadion: Dinamo. Spectatori: circa 1.000.

Codru: Cudriţcaia, Mikalauskaite, Bunduchi, Cucinscaia, Popovici, Mămăligă (64’ Semeniuc), Cara, Toma, Ţurcanu, Tusă, Piguşina (14’ Solomahina). Antrenor: Evgheni Pusicov.

SKIF: Vajanova, Gokina, Zubak, Iankulina, Platonova, Gavriliţa, Alpatova, Pavlova (35’ Cerveakova), Titkova (35’ Andras), Tihomirova, Gnutova. Antrenor: Alexandr Şagov.

Arbitru: V. Kanţiber (Simferopol). Asistenţi: S. Gorbani, G. Nesterenko (ambii din Dnepropetrovsk).

 

Adversara fetelor noastre din acea zi, SKIF Malahovka (în prezent – JFC Certanovo Moscova) era una din liderele fotbalului feminin sovietic. În 1987, la prima ediţie a turneului unional dotat cu trofeul Cupa ziarului Sobesdnik şi disputat la Chişinău, SKIF a ocupat locul 3. Peste un an a fost finalistă, iar în 1989 a devenit câştigătoarea competiţiei, care a fost precursoarea campionatului Uniunii Sovietice. În 1991, formaţia fondată în cadrul Institutului de stat de educaţie fizică a regiunii Moscova a câştigat medaliile de bronz ale campionatului URSS...

 

Singurul gol al partidei a fost marcat de legenda fotbalului feminin moldovenesc, Natalia Bunduchi, căpitanul echipei şi componentă a selecționatei URSS. În min. 13, ea a fructificat o centrare a Angelei Toma. De menţionat că la faza care a precedat golul un rol activ l-au jucat Rima Mikalauskaite şi Valentina Ţurcanu.

 

După cum a notat cronicarul meciului Arcadie Zaporojanu de la ziarul Moldova Sportivă:  

 

„Scorul final 1-0, la drept vorbind, nu reflectă situaţia de pe teren, gazdele dominând cea mai mare parte din timp, dar fără a reuşi să concretizeze decât una dintre nenumăratele situaţii foarte clare de gol”.

 

Acest lucru nu prea l-a întristat pe antrenorul Codrului, Evgheni Pusicov, care după meci avea să declare:  

 

„Pentru prima evoluare în Liga superioară rezultatul meciului ne satisface. Fetele s-au străduit foarte mult şi le-a reuşit. Desigur, încă nu e cel mai frumos joc”.

 

Astfel, am debutat cu dreptul în primul eşalon valoric al campionatului URSS.

 

În clasamentul final al Seriei a II-a Codru a ocupat locul 7 (22 meciuri, +6=11–5) din 12, iar SKIF s-a situat pe locul 5.

 

Formaţia Codru Chişinău, participantă la campionatul URSS-1990, Liga Superioară. Sursa foto: Boris Harcenco.