• Support National Team

Masculin (Competiții)

Alexandru Topalo: Petrocub păstrează șanse bune de calificare în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor

29 iul 2024 de Serghei Cipilencu

Echipa FC Petrocub Hâncești a jucat în meciul tur cu formația APOEL Nicosia (Cipru), din cadrul turului 2 preliminar al Ligii Campionilor, sezonul 2024/25. Elevii lui Andrei Martin au cedat la limită cu 0-1, însă „leii” păstrează șanse bune pentru a se califica în etapa următoare. Returul de la Chișinău se va juca marți, 30 iulie, pe stadionul Zimbru. 

 

Site-ul fmf.mf a realizat un interviu cu fostul fotbalist moldovean, Alexandru Topalo, fost jucător al clubului FC Petrocub în perioada 2000-2001. Ex-internațional de futsal, Alexandru s-a stabilit cu traiul în Cipru acum 15 ani și în seara de 23 iulie a fost prezent la meciul APOEL - Petrocub 1-0, de pe stadionul Neo GSP din Nicosia.  

 

Întrebare: Domnule Topalo, cum ați descrie jocul echipei Petrocub în meciul tur cu APOEL?

Răspuns: Un joc bun, combinativ, bazat pe atac. M-a surpins pe mine, dar principalul că a surprins adversara. Păcat că am pierdut un meci care nu meritam să-l pierdem.

 

Întrebare: Cum va fi în retur?

Răspuns: Avem șanse bune de calificare, dar să nu anticipăm și mai bine să vorbim după meciul de la Chișinău.

 

Întrebare. Cum s-a schimbat stilul de joc al echipei în comparație cu perioada când jucați pentru Petrocub?

Răspuns: Desigur, s-a schimbat mult. În primul rând, sunt 20 de ani de atunci. În al doilea rând, fotbalul mondial a devenit mai progresiv în toate componentele sale în acest timp.

 

Întrebare: În acest sezon, echipa Petrocub a realizat o performanță notabilă, câștigând atât titlul de campioană, cât și Cupa. Care credeți, că au fost punctele forte ale echipei lui Andrei Martin și care, în opinia dvs., sunt punctele slabe?

Răspuns: Cred că Andrei a reușit să schimbe psihologia jucătorilor, în primul rând, și să schimbe stilul de joc al echipei în ansamblu, spre unul mai modern. Toți cumva, subconștient, s-au resemnat că Sheriff este echipa numărul unu în Moldova, iar „noi”, toate celelalte echipe, vom lupta pentru argint și bronz în campionat. Dar Petrocub a reușit să întrerupă hegemonia lui Sheriff. Bineînțeles, acest lucru este rezultatul muncii grele de mulți ani a întregului colectiv Petrocub, începând de la fondatorul și administratorul clubului, Leonid Pascaru, și terminând cu președintele Mihail Usatîi. Munca a dat roade. Bravo lor!

 

Întrebare: Sunteți un jucător titrat în futsal, având o experiență vastă în diverse țări. Cum credeți că anumite tactici sau idei de joc din futsal ar putea fi aplicate echipelor care joacă fotbal pe teren mare?

Răspuns: Sunt multe. Echipe din Brazilia, Spania, Portugalia, Argentina utilizează activ idei din futsal în schemele lor de joc, invitând antrenori și experți autoritari din futsal la cluburile lor.

 

Întrebare: Locuiți în Cipru de 15 ani. Ce diferențe ați observat între cultura fotbalistică din Cipru și cea din Moldova?

Răspuns: Ciprioții, în comparație cu suporterii noștri, au o atitudine mai dezvoltată patriotic-fanatică față de cluburile lor preferate, din generație în generație. Aici, dacă bunicul ține cu Omonia, de exemplu, întreaga familie, în mare parte, ține doar cu Omonia. Nu îi interesează atât de mult meciurile naționalei, cât cluburile preferate. La noi, dimpotrivă, meciurile naționalei unesc suporterii.

 

Întrabre: Pe 8 iunie Moldova a învins Cipru într-un meci amical cu scorul de 3-2. Cum evaluați naționala Moldovei în ultimul an?

Răspuns: În opinia mea, naționala Ciprului nu este un exemplu pentru a compara nivelul de măiestrie și clasă al naționalei noastre. Dar faptul că am jucat la egalitate cu cehii, am „bătut” polonezii, asta a fost foarte plăcut. Progresul este evident.

 

Întrabre: Ce puteți spune despre perspectivele celor patru echipe moldovenești în competițiile europene și care sunt șansele lor de a trece în etapa următoare?

Răspuns: Pentru a da o evaluare obiectivă trebuie să lăsăm toate sentimentele patriotice și să privim lucrurile realist. Sheriff a pierdut acasă 0-1, iar Elfsborg a avut șanse să mai înscrie. Nu știu dacă a fost o „partidă de șah” reușită, așa cum a numit-o antrenorul lui Sheriff, dar acolo în Suedia, mai ales pe gazon artificial, pentru a obține rezultatul dorit, vor trebui să uite de șah, având în vedere că echipa suedeză este destul de prolifică. Va fi greu. 

Milsami a jucat la egalitate cu Astana acasă, 1-1, înscriind un gol în ultimele minute. Astana este un club kazah de renume, cu finanțare foarte bună și tradiții fotbalistice. Este clar că vor depune toate eforturile pentru a trece de Milsami jucând acasă. Pentru Milsami, un factor negativ este zborul lung în Kazahstan, plus, dacă nu mă înșel, suprafața terenului de la Astana este și ea artificială. 

Zimbru, după 0-3 acasă, pentru a păstra șansele de calificare, trebuie să înscrie minim trei goluri în Armenia și să nu primească. Va fi greu. Mi se pare că, în această situație, orice rezultat în deplasare, cu excepția unei înfrângeri, va fi pozitiv pentru echipa lui Lilian Popescu. 

Petrocub joacă acasă. După ce a pierdut cu campioana Ciprului, APOEL, cu scorul de 0-1, păstrează șanse bune de a trece în etapa următoare a Ligii Campionilor. Trebuie menționat că nivelul de joc pe care l-a arătat echipa lui Andrei Martin în Cipru nu a corespuns așteptărilor, atât ale suporterilor, cât și ale jucătorilor echipei APOEL. Petrocub a luptat la egal cu un adversar cu renume și nu a cedat nimic din punct de vedere tehnico-tactic și în dueluri, primind aprecieri pozitive în mass-media cipriotă. Este clar că înaintea meciului retur de la Chișinău, staff-ul tehnic al formației APOEL va trage concluziile necesare din analiza jocului precedent. Cu toate acestea, Petrocub are avantajul terenului propriu. 

Mult succes echipelor din Moldova în parcursul european și sper să obținem cât mai multe locuri în grupele competițiilor intercluburi de pe bătrânul continent!