• Fii alături de Echipa Țării

Istoria fotbalului. Moldova, debut cu victorie la EURO

30 iun 2024 de Andrei Prodan

Una din revelațiile EURO 2024 este naționala Georgiei. Debutanta competiției a produs o surpriză în ultima zi din faza grupelor și s-a calificat în rundele eliminatorii, după ce a bătut Portugalia cu 2-0. Gruzinii au ajuns la un turneu final, câștigând play-off-ul Ligii C din UEFA Nations League, iar în primele două meciuri din Germania au pierdut cu 1-3 în fața Turciei și au remizat cu Cehia, 1-1.

 

Coperta programului meciului Georgia – Moldova din 7 septembrie 1994.

Este interesant faptul că debutul Georgiei la un Campionat European s-a produs în compania naționalei Moldovei. Se întâmpla acest lucru cu aproape 30 de ani în urmă...

Într-o zi de miercuri, pe 7 septembrie 1994, amblele echipe au jucat primul lor meci din cadrul unei competiții oficiale. Era partida inaugurală din Grupa a 7-a a preliminariilor ediţiei a X-a a CE, turneul final al căreia urma să aibă loc peste doi ani în Anglia.

 

Gazdele porneau drept favorite. Aceasta a recunoscut înainte de meci și Ion Caras, antrenorul selecționatei noastre: „Dacă e să facem abstracție de susținerea morală a publicului numeros, apoi gazdele au de partea lor tradiția. Este suficient să amintim că fotbalul georgian este cunoscut în Europa și în întreaga lume după triumful dinamoviștilor din Tbilisi în Cupa Cupelor (1981), că un șir de jucători gruzini au evoluat în „sbornaia” fostei URSS, și că disputele din fostul campionat unional dintre Nistru nostru și formațiile din Georgia înclinau de obicei balanța celor dun urmă. Deloc de neglijat și faptul că în componența adversarei sunt convocați mai mulți jucători cu experiență competițională acumulată în cluburi din lumea bună a Europei fotbalistice”. Cu toate acestea timonierul era încrezut în forțele echipei pe care o conducea: „Pot să afirm doar un lucru: astăzi nu vom pierde. Un semn providențial pe care l-am observat vorbește în favoarea noastră”.

 

De partea cealaltă fostul căpitan al selecționatei URSS, Alexandr Civadze, antrenorul Georgiei, era sigur de victoria echipei lui: „Noi vom ataca, căci ăsta e credo-ul fotbalului nostru. Și dacă nu vom izbuti din prima încercare, va veni a doua, mai reușită. În orice caz, cele 90 de minute de joc vor fi suficiente pentru ca să obținem un rezultat favorabil”.

 

Statistica într-adevăr era de partea gruzinilor. Și cea din „perioada sovietică”, și cea de după obținerea independenței. Singurul meci la nivel de naționale, disputat pe 2 iulie 1992, la Chișinău, s-a încheiat cu victoria Georgiei, 4-2. A fost primul meci din istorie al reprezentativei Moldovei, iar golurile echipei noastre au fost marcate de Alexandru Spiridon și Gheorghe Harea.

 

Din lotul Moldovei făceau parte doar fotbaliști de la Zimbru Chișinău și Tiligul Tiraspol, în schimb la gazde, pe lângă fotbaliștii de la Dinamo Tbilisi, și-au făcut apariția în teren și trei stranieri: căpitanul Kahaber Țhadadze de la Eintracht (Frankfurt pe Main, Germania), Ghia Guruli de la USL Dunkerque (Franța) și Murtaz Șelia de la FC Saarbrücken (Germania). Din varii motive antrenorul gruzinilor a refuzat să-i convoace pe portarul Dmitri Kudinov (Aris Limassol, Cipru), Temuri Kețbaia (AEK Atena, Grecia), Mihail Djișkariani (Dinamo Kiev, Ucraina), David Kizilașvili și Gocia Gogriciani (ambii de la Omonia Nicosia, Cipru).

 

7 septembrie 1994. Căpitanii celor două echipeînainte de începerea meciului: Alexandru Spiridon (în stânga) și Kaha Ţhadadze (în dreapta). În centru, arbitrul Ahmet Çakar.

 

Georgia – Moldova 0-1 (0-1)

A marcat: Oprea (40’).

Miercuri. 7 septembrie 1994. Preliminariile ediţiei a 10-a a CE (grupa VII).

Tbilisi. Stadion: Boris Paiceadze. Spectatori: circa 62.000.

Au arbitrat: Ahmet Çakar; Muharrem Firuzbay, Turgay Güdü (toți din Turcia).

Cartonaşe galbene: Guruli (22’), Nemsadze (81’) / Secu (17’), Coşelev (47’), A. Stroenco (49’).

 

Georgia: Irakli Zoidze, Gheorghi Nemsadze, Kahaber Ţhadadze (cpt.), Murtaz Şelia, Mihail Kavelaşvili, Revaz Arveladze (69’ Zaza Revişvili), Arcil Arveladze, Gocia Djamarauli, Ghia Guruli (46’ Ghela Inalişvili), Gheorghi Kinkladze, Şota Arveladze. 

Antrenor: Aleksandr Civadze.

 

Moldova: Vasili Coşelev (Tiligul), Serghei Secu (Tiligul), Serghei Nani (Zimbru), Serghei Stroenco (Tiligul), Valeri Pogorelov (Tiligul), Andrei Stroenco (Tiligul) înloc. 54’ Radu Rebeja (Zimbru), Igor Oprea (Tiligul), Alexandru Curtianu (Zimbru), Serghei Belous (Tiligul), Alexandru Spiridon (Zimbru, cpt.) înloc. 81’ Vladimir Kosse (Tiligul), Serghei Cleşcenco (Zimbru). 

Antrenor: Ion Caras.

 

Igor Oprea, autorul golului victoriei din primul meci oficial al naționalei Moldovei. Foto: Sergiu Cojocaru.

Cum și era de așteptat gazdele au dominat, însă ai noștri contraatacau periculos. Una din aceste acțiuni s-a soldat cu sigurul gol al partidei. Iată cum a fost descrisă faza din minutul 40 în paginile ziarului „Fotbal Hebdo” (de menționat că la Tbilisi au fost prezenți tocmai 8 reprezentanți ai mass-media din Moldova): „Andrei Stroenco, din zona fundașului dreapta, a declanșat contraatacul pasând la firul ierbii, în lung de linie, spre Cleșcenco, care cu Kavelașvili în spate lasă balonul (printre picioare) să se scurgă pe direcție viitoare pentru Curtianu. Sandu preia, avansează pe aripă și centrează. Spiridon încearcă să șuteze dar nu ajunge bine la balon și-i schimbă puțin direcția până la Oprea, care de la 17-18 metri un pic lateral stânga, trage cu exteriorul la colțul depărtat. Zoidze, prins pe contre-pied, plonjează dar nu mai poate ajunge”.

Igor Oprea a dedicat golul victoriei antrenorului naționalei, Ion Caras, care la câteva zile după eveniment (pe 11 septembrie) și-a sărbătorit ziua de naștere.

Cei mai buni jucători ai meciului au fost desemnați fundașul Kahaber Ţhadadze de la gazde și portarul Vasili Coşelev de la oaspeți. Ambii s-au învrednicit de cadouri de preț oferite de Comitetele Naționale Olimpice ale Gruziei și Moldovei și înmânate de conducătorii celor două organisme olimpice, Nona Gaprindașvili, multiplă campioană mondială la șah, respectiv, Efim Josanu.

 

La revenirea din capitala Gruziei. În prim plan Vasili Coșelev, desemnat cel mai bun jucător al meciului Georgia – Moldova (0-1). Foto: Sergiu Cojocaru.

La partidă a fost prezent și Eduard Șevardnadze, președintele de atunci al Georgiei, care a plecat, lesne de înțeles, nemulțămit, declarând: „Nu mai vin la meciurile selecționatei”.

Pe cât de mare era dezamăgirea gazdelor, pe atât de mare era entuziasmul oaspeților. „Fotbal Hebdo” titra pe prima pagină: „(O)Prea frumoasă victorie la Tbilisi!” și „Bine am mai venit în Europa! Ca să rămână cu gura căscată...”.

Succesul a fost apreciat și de persoane neutre. Astfel, celebrul arbitru francez Michel Vautrot (printre altele a arbitrat finala EURO 1988 dintre Olanda și URSS și finala Cupei campionilor Europeni din 1986 dintre Steaua și FC Barcelona), care a fost observatorul meciului din partea UEFA, a declarat: „Un debut foarte frumos al echipei dumneavoastră în arena continentală”.

 

7 septembrie 1994. Naționala Moldovei după victoria istorică de la Tbilisi. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): P. Chiricenco (maseur), S. Stroeneo, N. Ciornâi (sponsor oficial), V.Gavrilan (organizator), S. Nani, I. Testimiţanu, R. Rebeja, V. Căpăţină, V. Culibaba, V. Coşelev, V. Kosse, E. Ivanov, I. Canţîr (manager), E. Caras, V. Carev (antrenor), I. Caras (antrenor principal), I. Ţîmpeu (medic). Rândul de jos: A. Stroenco, A. Curtianu, S. Cleşcenco, S. Secu, A. Spiridon, A. Teslev (secretar responsabil la FMF), V. Pogorelov, I. Oprea, S. Belous. Foto: Sergiu Cojocaru.