• Support National Team

Open Fun Football Schools

Open Fun Football Schools + Sport + Școala + Poliție 2024-2028

 

Contribuirea la coexistența pașnică, incluziunea socială, egalitatea de gen, protecția copilului și implicarea societății civile interdisciplinare în Moldova, inclusiv Transnistria și Găgăuzia

 

Cross Cultures Project Association (CCPA) este o organizație neguvernamentală apolitică, umanitară şi non-profit. Scopul Asociației rezidă în dezvoltarea, implementarea, precum şi implicarea în cadrul proiectelor interculturale a copiilor, având ca obiectiv major promovarea reconcilierii şi integrării în societate prin intermediul dialogului şi a colaborării. Sediul organizației CCPA este situat în or. Copenhaga din Danemarca.

 

Activitatea de bază a CCPA este proiectul internațional Open Fun Football Schools sau OFFS (Școală deschisă de fotbal distractiv) pentru fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 6 – 11 ani. Acest proiect umanitar presupune practicarea jocurilor vesele şi implementarea conceptului pedagogic al fotbalului distractiv „Fun – Football - Concept” drept un mijloc eficient de promovare a procesului democratic, păcii, stabilității, coeziunii sociale, stabilirii relațiilor de prietenie şi a colaborării sportive. Totodată, conceptul este un mijloc de promovare a fotbalului de bază şi a principiilor fundamentale ale „sportului pentru toți”.

 

 

Școlile deschise de fotbal distractiv au fost înființate în baza concepției Asociației Daneze de Fotbal, fondată pe principiul distractiv, conform căruia accentul se pune pe jocurile vesele, şi nu pe rezultate, scor sau ridicarea nivelului profesional. Toate exercițiile şi jocurile sunt planificate în aşa mod, încât fiecare participant să poată sesiza de fiecare dată propriul succes, fie şi unul minor. Timp de șase zile, copiii sunt total implicați în fotbal, trăiesc într-o lume a jocurilor şi distracțiilor.

 

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei . De-a lungul anilor 2006 - 2024, în proiectul OFFS au participat peste peste 100.000 de copii, 2.700 de antrenori și 2.500 de tineri voluntari din toate regiunile țării.

Programul special Sport + Școală + Poliție face parte din cadrul Proiectului Open Fun Football Schools și este implementat în țară noastră de către Federația Moldovenească în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliție din 2015, sub conducerea organizației neguvernamentale Cross Culture Project Association, din orașul Copenhaga, Danemarca. Sport + Școală + Poliție formează percepția de bază că măsurile eficiente de prevenire a criminalității nu sunt doar o chestiune a poliției.

 

 

Cu cât mai devreme este identificat și abordat comportamentul periculos, cu atât sunt mai mari șansele de a împiedica ca situația să ia o întorsătură greșită. Pentru a face acest lucru, credem că este nevoie de o rețea intersectorială. O astfel de rețea include cooperarea între școli, poliție, servicii sociale și cluburi sportive. Sport + Școala + Poliție este despre construirea unei structuri de conducere în comunitățile locale care să permită părților interesate relevante să se întâlnească și să împărtășească perspective și să convină asupra unor acțiuni comune, eforturi și soluții intersectoriale coordonate. Este nevoie de eforturi coordonate și comune ale personalului cheie din sectoarele publice și societatea civilă, adică de la părțile interesate care sunt în contact zilnic cu copiii, tinerii și familiile acestora.

Programul special SSP (Sport + Scoală + Poliție) îşi propune drept scop completarea şi îmbunătățirea inițiativelor şi a acțiunilor pentru copii şi tineret care se derulează separat de către poliţie, sectorul şcolar şi cluburile sportive. Iniţiativa SSP promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenţi prin implicarea acestora în activităţi cultural-sportive.

În perioada 2015 – 2023, Open Fun Football Schools a beneficiat de o colaborare excepțională cu Inspectoratul General al Poliției (IGP), implicând 520 de colaboratori, dintre care 90 au fost lideri ai poliției, 200 din forțele speciale, 140 din Inspectoratul de Salvare și 90 din Poliția Vamală. Acest parteneriat a fost esențial pentru succesul inițiativelor noastre și a sprijinit promovarea fotbalului și a educației în comunități.

 

 

Începând cu 2019, unul dintre obiectivele importante ale proiectului este consolidarea eforturilor pentru protecția drepturilor copilului și prevenirea tuturor formelor de violență, neglijență, exploatare și trafic de copii. Din 2021, proiectul include conceptul de „lider social", implicând asistenți sociali comunitari pentru a facilita participarea copiilor aflați în dificultate precum și integrarea copiii cu Cerințe Educaționale Speciale

 

OBIECTIVE GENERALE propuse pentru 2024 – 2028 în Moldova

Obiectivul general al proiectului este contribuirea la coexistența pașnică, incluziunea socială, egalitatea de gen, protecția copilului, implicarea societății civile prin mecanisme intersectoriale de prevenire socială în Moldova, inclusiv în Transnistria și Găgăuzia.

Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP), este o organizație neguvernamentală, constituită în 2017, care promovează alternativele la detenție în privința copiilor, tinerilor și adulților în conflict cu legea.

Asociația pentru Justiție Penală Participativă (AJPP) a lansat pe 06 august 2024, în cadrul unei mese rotunde, un nou proiect intitulat „Asigurarea cooperării intersectoriale, la nivel național, în domeniul prevenirii delincvenței juvenile”. Scopul acestui proiect este de a consolida inițiativele comunitare pentru copiii și tinerii în conflict cu legea, fortificând cooperarea intersectorială. De asemenea, proiectul valorifică programul Open Fun Football Schools (OFFS), care promovează integrarea socială prin activități sportive.

https://ajppmoldova.wordpress.com/2024/08/06/consolidarea-eforturilor-intersectoriale-pentru-prevenirea-delincventei-juvenile-ajpp-lanseaza-un-nou-proiect/

OBIECTIVELE SPECIFICE propuse pentru 2024 – 2028 în Moldova

Utilizarea inițiativei Școlii Deschise de Fotbal Distractiv (OFFS) drept catalizator pentru a contribui la promovrea:

Promovarea unei culturi a păcii – reunirea oamenilor
Utilizarea OFFS ca mecanism de obținere a accesului la tinerii voluntari, copii și comunitățile locale și de mobilizare a acestora pentru a crea un numitor comun și relații pozitive între oameni dincolo de diviziunile etnice, sociale și politice, promovând astfel interacțiunea, coexistența pașnică, non-violența și „simțul coeziunii”.

Rețeaua intersectorială de prevenire socială (IPS)
Utilizarea inițiativei Open Fun Football Schools (OFFS) în Moldova ca platformă pentru dezvoltarea unei rețele intersectoriale de prevenire socială, care să elimine diviziunile sociale, concentrându-se asupra prevenirii sociale proactive. Aceste parteneriate vor dezvolta sisteme cuprinzătoare de sprijin prin colaborarea multisectorială și guvernanța participativă, aliniate la Consiliile de Siguranță Comunitară ale IGP pentru a proteja bunăstarea populațiilor vulnerabile și a comunităților locale.

Promovarea protecției copilului și a prevenirii sociale
Contribuirea la protecția copilului și la prevenirea socială în cadrul societății pentru a preveni sau reduce apariția dificultăților, problemelor sau riscurilor sociale înainte ca acestea să escaladeze în situații mai grave.

Responsabilizarea tinerilor
Utilizarea Cross Cultures Youth Leadership Education ca platformă de mobilizare a tinerilor - inclusiv a celor aflați în situații de probațiune, penitenciare și NEET - pentru a le oferi acestora rețele, competențe, instrumente și experiențe practice care să le permită să devină participanți activi ai comunității, modele de rol și actori pentru un viitor mai bun.

Oportunități pentru femei și fete
Utilizarea OFFS pentru crearea unei platforme care să ofere femeilor și fetelor șanse egale și acces la participarea în sport și în alte sfere sociale, pe baza dorințelor, aptitudinilor și competențelor lor individuale, și nu pe gen.

 

La 19 mai 2010, Proiectul „Open Fun Football Schools” Moldova a fost recunoscut de către Comitetul Executiv al UEFA drept „Cel mai bun proiect din Europa în fotbalul de mase pentru anul 2010”.

 

 

Coordonator de proiect: Svetlana Patraș 
Adresa: str. Dacia 45, MD – 2062, CHIŞINĂU
Telefon/fax: (+373 22) 78 56 73
fax: (+373 22) 21 04 32
E-mail:  offs@fmf.md
Internet: www.fmf.md, www.ccpa.eu

 

https://fmf.md/home/grassroots/open-fun-football-schools-51/notuati-720
https://ccpa.eu/
https://ccpa.eu/programs/girls/

https://ccpa.eu/programs/sport-school-police-ssp/

 

Pagina de Facebook a proiectului Open Fun Football Schools Moldova

Pagina de Facebook CCPA