• Fii alături de Echipa Țării

FILOZOFIA FOTBALULUI DE MASĂ ÎN MOLDOVA

Fotbalul de masă – acesta cuprinde tot fotbalul cu excepţia celui de elită şi a celui profesional. Cluburile profesionale respective, academiile profesionale, echipele de tineret selecţionate sunt considerate de elită, iată de ce ele nu sunt vizate de principiile date. Cu atât mai mult, tot fotbalul pentru juniori va fi considerat fotbal de masă. Obiectivele programului pentru fotbalul de masă al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal sunt de a susţine, de a apăra şi de a dezvolta fotbalul de masă în toate formele existente ale acestuia.

            Prin fotbalul în masă se înţelege:

- fotbalul cluburilor de amatori

- fotbalul pentru copiii

- fotbalul şcolar

- fotbalul de plajă

- fotbalul în timpul liber

- fotbalul studenţesc

- fotbalul cu colegii

- fotbalul de stradă

- fotbalul de sală

- fotbalul pentru invalizi

- fotbalul pentru veterani

- fotbalul feminin

Fotbalul nu este un sport de elită. El este accesibil pentru toţi, indiferent de statutul social, de convingeri religioase sau de culoarea pielii. Aceasta este o adevărată democraţie sportivă, datorită căreia se propagă un mod sănătos de viaţă şi nu există contradicţii sociale. Fotbalul permite omului să uite pentru o anumită perioadă de timp că el nu are serviciu, că este flămând, că nu are casă, că nu are părinţi sau că are anumite neplăceri. Fotbalul permite reconcilierea celor mai mari rivali în viaţă reală.

Iată de ce dezvoltarea fotbalului de masă este o directivă prioritară în activitatea UEFA şi cea a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Cu cît  mai mulţi oameni vor fi atraşi spre fotbalul în masă, cu atât fotbalul de elită şi cel profesional din ţară vor fi la un nivel mai înalt. Noi trebuie să creăm la maximum condiţiile necesare pentru atragerea câtor mai mulţi copii (băieţi şi fete) şi adulţi la practicarea fotbalului.

Principiile de bază ale fotbalului de masă sunt:

- Fiecare trebuie să aibă posibilitatea de a juca.

Trebuie să fie create toate condiţiile pentru ca fiecare doritor să aibă posibilitatea de a juca liber fotbal atunci când el doreşte. Pentru acest fapt, este necesar de a crea aşa condiţii, pentru ca în fiecare instituţie de învăţământ, întreprindere, curte, să existe un teren de fotbal. Omul să poată ajunge pe jos la terenul de fotbal.

- Fotbalul trebuie să fie peste tot şi pentru toţi

Cu cît mai mult fotbal este în jurul nostru şi mai multe pături ale populaţiei vor participa la activităţile fotbalistice, cu atât dezvoltarea sa va fi mai uşoară şi la un nivel mai înalt corespunzător.

- Fotbalul trebuie să fie atrăgător.

Fotbalul trebuie să fie organizat în aşa fel pentru ca spectatorul să dorească singur să participe la joc sau să-şi aducă familia şi prietenii.

- Fotbalul trebuie să aducă bucurie.

Fotbalul este mai întâi de toate doar un joc, iar jocul trebuie să aducă bucurie copiilor şi maturilor.

- Nu trebuie să existe nici o discriminare, rasism, huliganism, corupţie.

Toţi sunt egali pe terenul de fotbal şi nu poate fi nici o separare a participanţilor în conformitate cu categoriile sociale, religioase, de rasă sau de sex. Trebuie imediat de stopat orice tentativă de a transforma fotbalul dintr-un joc într-o armă sau unele răfuieli sau demonstraţii cu scopul de a umili demnitatea cuiva.

- Acţiunile trebuie să fie dinamice, simple, interesante şi cu premii.

După posibilităţi, acţiunile fotbalistice trebuie să poarte un caracter de joc liber, unde fiecare participant trebuie să se simtă liber şi neconstrîns. Se recomandă decernarea tuturor participanţilor cu premii simbolice, indiferent de rezultatul final al competiţiei.

- Respectarea siguranţei şi a corectitudinii

În mod obligatoriu, toate acţiunile trebuie să excludă traumarea şi apariţia situaţiilor periculoase. În timpul concentraţiilor de oamenilor, trebuie să fie elaborat un plan de evacuare a lor şi prevăzută posibilitatea acordării primului ajutor medical.

- Pe primul loc sunt jucătorii.

Cei mai importanţi participanţi sunt jucătorii. Cea mai importantă este participarea, nu regulile, regulamentul, calitatea terenului, echipamentul, etc.

- Respectarea principiului de joc corect (Fair Play)

Fiecare participant la acţiune trebuie să respecte principiile jocului corect (Fair Play) referitor la atitudinea faţă de toţi participanţii la acţiunile fotbalistice (adversar, arbitru, antrenor, parteneri, spectatori, etc.).

- Bunăvoinţă, respect reciproc, unirea forţelor în dorinţa de a se ajuta reciproc, acestea sunt componentele de bază.

Toate acţiunile trebuie să aibă un caracter amical, fiecare participant trebuie să simtă o atitudine de respect şi bunăvoinţă din partea partenerilor, adversarilor, spectatorilor, arbitrilor, a organizatorilor, etc.

- Fotbalul va salva societatea.

Prin intermediul fotbalului noi putem să obţinem rezultate importante pentru consolidarea societăţii. Prin intermediului fotbalului, noi trebuie să reuşim diminuarea tensiunilor sociale.

- Balonul trebuie să fie alături de inima ta!!!