• Fii alături de Echipa Țării

Academia FMF încurajează jurnaliștii sportivi să joace fotbal. „Este un moment cheie”

20 mai 2024 de Reporter FMF
GALERIE

Jurnalismul sportiv de performanță implică mai mult decât o simplă orientare profesională. Adevărații jurnaliști sportivi sunt cei care îmbină cu pasiune jobul cu practicarea sportului despre care realizează reportaje, articole sau comentarii. „Acesta este un moment cheie” în activitatea unui jurnalist sportiv, afirmă maeștrii cuvântului reuniți la turneul de fotbal Media Cup 2024.

 

Academia Federației Moldovenești de Fotbal încurajează jurnaliștii sportivi să joace fotbal și, totodată, vine în sprijinul acestora cu programul de perfecționare „Comunicare și relații publice în industria sportului”.

 

Structurat în patru module - Bazele jurnalismului sportiv, Relații publice în sport, Tehnici de comunicare cu media, Multimedia - programul oferă o înțelegere profundă și abilități practice în domeniul comunicării și relațiilor publice, adaptate specificului industriei sportului.

 

Solicitați de Academia FMF, jurnaliștii sportivi reuniți la turneul de fotbal Media Cup 2024 au vorbit despre necesitățile de instruire în domeniu.

 

Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova: E o problemă a presei sportive, ducem lipsă de tineri bine instruiți. Mai des, domnișoarele acceptă să colaboreze decât băieții. Primul aspect pe care ar trebui să se pună accentul este cunoașterea probelor sportive, o incursiune în istoria sportului. Ducem lipsă de o școală a presei sportive. Veteranii jurnalismului sportiv s-ar putea implica mai activ, experiența lor trebuie folosită pentru tânăra generație”.

 

Sportul este un domeniu pe larg îmbrățișat și popularizat în societate. S-a atras atenția și la faptul că în mass-media trebuie promovate competițiile desfășurate în Republica Moldova.

 

Totodată, jurnaliștii sportivi au vorbit și despre pasiunea lor pentru fotbal. Jucat din copilărie, fotbalul le-a marcat cariera, transformându-i în cronicari ai meciurilor.

 

Andrei Mardari, fotoreporter la Agenția Moldpres: „Eu sunt portar în fotbal și, în calitate de fotograf, practicarea fotbalului mă ajută foarte mult. Fotografiind fotbalul, știu deja pozițiile, direcția în care va urma lovitura, intuiesc mișcările portarului, știu în ce parte va sări. Aceste lucruri sunt foarte importante”.

 

Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova: „Este un moment cheie în activitatea unui jurnalist sportiv, deoarece dacă nu cunoaște proba sportivă, îi revine o misiune destul de grea. Faptul că am jucat fotbal din copilărie mă ajută foarte mult să pătrund în esența acestui sport. Cred că pentru tinerii specialiști este foarte important să cunoască proba sportivă. Nu cred că un tânăr jurnalist poate aprecia la justa valoare jocul unui fotbalist dacă nu cunoaște acest gen de sport și aici pot apărea unele carențe”.

 

În 2003, echipa jurnaliștilor sportivi din Republica Moldova a devenit campioană olimpică, un eveniment apărut pe primele pagini ale publicațiilor din țară de care își amintesc cu mândrie veteranii presei sportive.

 

Programul de formare continuă elaborat de Academia FMF vine să îi sprijine pe jurnaliștii sportivi oferindu-le posibilități de dezvoltare a abilităților în conformitate cu noile tendințe apărute în mass-media, în special comunicarea, folosirea instrumentelor social-media pentru promovarea sportului, atragerea sponsorilor. Acest program constă într-un total de 360 de ore de instruire, echivalente cu 12 credite profesionale, conform cerințelor normative în vigoare.