• Support National Team

Aniversare. 40 de ani de la debutul echipei Zarea Bălți în fotbalul mare

02 mai 2024 de Andrei Prodan

Pe 2 mai 1984, formația Zarea Bălți a debutat în campionatul URSS. Bălțenii au jucat primul său meci în cadrul ediției a 47-a a campionatului Uniunii Sovietice. Adversară i-a fost o altă echipă care reprezenta RSS Moldovenească, Automobilistul Tiraspol, iar în tribunele stadionului orășenesc au fost prezenți circa 10.000 (!) de spectatori.

 

Programul meciului Zarea Bălți – Automobilistul Tiraspol, disputat pe 2 mai 1984.

La începutul anului 1984 la Uzina V.I. Lenin din Bălți a luat ființă echipa de maeștri Zarea, care după o pauză de 14 ani urma să reprezinte orașul în campionatul URSS (în perioada 1963-1965, 1967-1968 la competiția unională a luat parte echipa Stroitel, iar în 1969 – Pișcevik).

Antrenor principal al formației a fost numit Ivan Danilianț, fost fundaș la Nistru Chișinău și viitor timonier al naționalei Moldovei, pe atunci proaspăt absolvent al Școlii superioare de antrenori de la Moscova. El era secundat de Vladimir Donosiean, antrenor la Școala de fotbal din Bălți. Șef al echipei a devenit Mihail Arsenii, care în această calitate a fost campion și vice-campion al Ligii a II-a a campionatului URSS pe când lucra la Bucovina Cernăuți. Funcția de administrator a ocupat-o Vladimir Oleanschi.

La primul cantonament au fost convocați următorii fotbaliști: portari – Nicolae Cebotari (în prezent, Secretar general adjunct al FMF) și Nicolae Nastas, fundași – Victor Sericov, Serghei Cebotari, Alexandr Șicov, Leonid Gorbievschi, Ghenadi Colomieț, Alexandr Ippolitov, Anatoli Hlopețchi, mijlocași – Fiodor Cușpeli, Serghei Galagan, Igor Ovcearenco, Andrei Iacovlev (viitorul arbitru FIFA), Alexei Dandara, Petru Sârbu, Igor Lahno, atacanți – Constantin Ciumac, Alexandru Burlac (mulți ani a fost președinte al federației de mini-fotbal și futsal al R. Moldova), Iaroslav Paholciuc, Andrei Croitor și Serghei Crivițchi.

 

Zarea Bălți a fost repartizată în seria a 5-a a Ligii a II-a (a treia divizie valorică) a campionatului URSS din care făceau parte formații din Rusia, Belarus, Țările Baltice (Letonia, Lituania și Estonia) și Moldova.

Într-un interviu acordat în ajunul sezonului lui Nicolai Andruh de la ziarul orășenesc „Comunistul” (nr. 53 din 28 aprilie 1984), Ivan Danilianț a desclarat că „scopul principal al echipei este promovarea tinerelor talente autohtone pentru a ajuta echipa-fanion a republicii, Nistru Chișinău”.

După cum a menționat deja Zarea a debutat în campionat pe data de 2 mai 1984 contra lui Automobilist Tiraspol. După 90 de minute de joc scorul a rămas neschimbat, 0-0. Partida a fost arbitrată de E. Școla din orașul Brest (Belarus). Din „11”-le bălțenilor au făcut parte: N. Cebotari, L. Gorbievschi, V. Sericov, A. Șicov, G. Colomieț, A. Ippolitov, P. Sârbu, A. Dandara, I. Lahno, I. Ovcearenco, A. Burlac.

Eroul meciului a fost căpitanul echipei Nicolae Cebotari (pe atunci în vârstă de 26 de ani) care în câteva rânduri și-a salvat poarta de goluri ca și făcute. Nu întâmplător el și celălalt căpitan, Alexandr Veriovchin, au fost desemnați cei mai buni jucători ai meciului, învrednicindu-se de cadouri de preț.

 

Prima victorie Zarea a obținut-o în etapa a 5-a, pe 23 mai, când a învins pe teren propriu echipa belarusă Dinamo Brest, 1-0. Singurul gol a fost marcat de A. Ippolitov în minutul 11.

După prima jumătate a campionatului bălțenii ocupau locul 9 cu 16 puncte la activ, pe 22 iulie reușind să obțină cea mai categorică victorie din istoria participării în campionatul sovietic: 6-1 pe teren propriu cu Strela Voronej, Rusia (au marcat P. Sârbu – 3 goluri, A. Ippolitov, C. Ciumac și I. Ovcearenco).

În clasamentul final Zarea a ocupat locul 10 din 18, un rezultat foarte bun pentru o debutantă.

De remarcat și faptul că echipa din Bălți a obținut 3 puncte din 4 posibile (pe atunci pentru victorie se acordau 2 puncte) în disputa cu campioana seriei, Baltika (Kaliningrad, Rusia): 0-0 în deplasare și 3-0 pe teren propriu. Meciul-retur a avut loc pe 11 septembrie, iar golurile au fost marcate de C. Ciumac – 2 și P. Sârbu. Până la acea partidă Baltika nu suferise înfrângere în 14 meciuri consecutive.

Și echipa care a încheiat turneul pe locul doi, Dnepr (Moghiliov, Bielorusia), a fost bătută acasă de Zarea cu scorul de 3-1 pe data de 8 august.

 

Iată și jucătorii care au apărat culorile echipei în acel sezon: Alexandr Ippolitov – 34 meciuri jucate (4 goluri marcate), Nicolae Cebotari – 34, Igor Ovcearenco – 33 (6), Leonid Gorbievschi – 32, Petru Sârbu – 31 (9), Constantin Ciumac – 31 (10), Serghei Cebotari – 30, Alexei Dandara – 27 (2), Iaroslav Paholciuc – 26 (1), Alexandr Șicov – 25, Serghei Galagan – 24 (2), Alexandru Burlac – 23 (1), Ghenadi Colomieț – 20, Igor Lahno – 19, Victor Sericov – 16, Andrei Iacovlev – 13 (1), Vladimir Muntean – 12 (1), Andrei Croitor – 10, Valeri Cernețchi – 9, Serghei Crivițchi – 4, Nicolae Nastas – 1.

 

Zarea Bălți, sezonul 1984. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): (?, medicul echipei), Mihail Balan (președintele comitetului orășenesc pentru cultură fizică și sport), Ghenadi Colomieț, Alexandru Burlac, Nicolae Nastas, Iaroslav Paholciuc, Nicolae Cebotari, Alexandr Ippolitov, Victor Sericov, Andrei Iacovlev, Igor Ovcearenco, Leonid Gorbievschi, Ivan Danilianț (antrenor principal), Mihail Arsenii (șeful echipei). Rândul de jos: Alexei Dandara, Serghei Cebotari, Serghei Galagan, Constantin Ciumac, Petru Sârbu, Vladimir Donosiean (antrenor), Vladimir Muntean, Alexandr Șicov, Andrei Croitor. Sursa foto: arhiva lui Vladimir Hurs.