• Fii alături de Echipa Țării

Victor Golovatenco, la 40 de ani

28 apr 2024 de Sandu Grecu
GALERIE

Fostul internațional moldovean, Victor Golovatenco își serbează astăzi a 40-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și toate cele bune!

 

La mulți ani!

 

Victor Golovatenco a început să practice fotbalul la juniorii CSCT Buiucani. În toamna anului 2000, antrenorul Igor Ciubara îl convoacă pentru echipa de seniori a clubului, care se numea ABUS Buiucani Victoria.

La 17 martie 2001 intră pe teren pentru prima dată într-un meci de campionat din diviza secundă. La Chișinău, ABV a surclasat formația Trachia Corten cu 6-0. Golovatenco a intrat pe teren din primul minut și a jucat toate meciurile din retur. În primele zece meciuri nu a fost schimbat deloc.

 

Debutează la Naționala U17 în Preliminariile Campionatului European din Israel. La 5 martie 2001, pe Winter Stadium din orașul Ramat Gan, a debutat în primul său joc oficial. Israel și Moldova au terminat la egalitate 2-2, iar Golovatenco a fost integralist. Și în următoarele două meciuri, cu Germania și Armenia, a jucat toate minutele.

 

În toamna anului 2001, tehnicianul Ilie Carp, antrenor la selecționata U19, îl include în lotul pentru PCE din Italia. La 17 ani și jumătate debutează și la această selecționată. A intrat pe teren în repriza secundă a meciurilor cu Portugalia, 0-2 și cu Belarus, 0-0. În 2002 face deplasarea tot cu această selecționată în Anglia. A jucat toate cele 270 minute din partidele cu România, Anglia și Macedonia.

 

Returul sezonului 2002-2003 îl începe la noua sa echipă - Sheriff  Tiraspol. La 14 martie 2003 a îmbrăcat tricoul ”viespilor” de la echipa a doua, care evoluau în Divizia ”A”. În acea zi Sheriff-II a dispus de Dinamo Bender cu 2-0. Jocul tânărului fundaș de 19 ani l-a impresionat pe antrenorul Iuri Kuliș, care îl propune la prima echipă.

Pentru formația de seniori a Sheriffului debutează la 23 martie 2003, în meciul cu Nistru Otracu, scor 4-0, când a intrat pe teren în minutul 70. L-a înlocuit pe Stanislav Ivanov.

În vara anului 2003, selecționerul de tineret, Alexandru Guzun, îl convoacă la selecționata U21. La 7 iunie debutează în PCE U21 în confruntarea cu selecționata de tineret a Austriei, disputată la Chișinău și pierdută de moldoveni cu 0-1. Din acest moment devine titular și va îmbrăca tricoul U21 de 23 de ori în următorii patru ani. A înscris un gol în poarta Georgiei în 2006, în victoria cu scorul de 5-1, la turneul din Malta. Tot în această perioadă este testat și la naționala de seniori.

 

În luna februarie 2004 a jucat pentru selecționata Moldovei în meciul cu Estonia la turneul internațional din Malta. Din 2007 este convocat cu regularitate sub culorile Moldovei la meciurile oficiale și amicale timp de 10 ani. A jucat în total 79 de meciuri pentru Naționala Moldovei și a marcat 3 goluri. A purtat și banderola de căpitan în 6 meciuri.

 

A fost campion al Moldovei cu Sheriff. La nivel de club a mai evoluat la FC Tiraspol, în Moldova, după care s-a transferat în Rusia, la FC Himki din regiunea Moscova. După trei ani la Himki, în martie 2010 a semnat cu Kuban Krasnodar. A debutat la această formație la 28 martie în partida cu Avangard Kursk. La 4 iunie a înscris la Yaroslav primul gol pentru pentru galben-verzi, care a fost și golul victoriei. În returul campionatului a purtat banderola de căpitan, iar la ceremonia de înmânare a medaliilor pentru victorie în divizia secundă, a fost distins cu o cupă comemorabilă ”Pentru tărie și caracter”. La Kuban a intrat pe teren 2700 de minute în 30 de partide.

 

De la Krasnodar a plecat la Novosibirsk, în inima Siberiei. A îmbrăcat trcoul siberienilor de 135 de ori în cei cinci ani și a înscris două goluri. După nouă ani de ”pelerinaj” prin lume, în 2016 revine în Moldova și semnează cu Zarea Bălți pentru un sezon. În vara lui 2016 a debutat în Europa League. La 30 iunie a jucat toate cele 90 de minute ale meciului cu Videoton din Ungaria. Peste o săptămână a fost integralist la partida retur, câștigată de bălțeni cu 2-0.

 

În 2018 își agaţă ghetele în cui. După încheierea carierei de jucător a activat o perioadă la FMF, în Departamentul Competiții.

 

110 Legende ale Fotbalului Moldovenesc, de Valentin Iacovlev