• Fii alături de Echipa Țării

EXCLUSIV. Interviu cu Eugeniu Buza, specialist moldovean în recuperarea sportivă la Real Madrid, feminin

18 apr 2024 de Svetlana Tataru
GALERIE

În fotbalul de elită, succesul unei echipe nu este determinat doar de performanța jucătorilor pe teren, ci și de eforturile specialiștilor din spatele lui. Astăzi, vă invităm să-l cunoașteți pe Eugeniu Buza, expert moldovean în recuperarea sportivă la echipa feminină a Real Madrid C.F., cel mai renumit club de fotbal din lume. 

Povestea lui Eugeniu Buza începe dintr-o familie de medici, iar acum este o parte esențială a echipei feminine a clubului madrilen, gestionând provocările intense ale acestui domeniu dinamic. În interviul nostru, Eugen ne dezvăluie rolul său în recuperarea sportivilor și ce înseamnă să fii un profesionist în recuperarea sportivă la unul dintre cele mai prestigioase cluburi ale prezentului.

 

Întrebare: Eugeniu, ai o experiență impresionantă ca specialist în recuperarea sportivă. Ce te-a inspirat să urmezi această carieră?

Răspuns: Cred că principala mea motivare vine de la educația primită de la părinții mei, amândoi medici, ce activează până în prezent în domeniu. Mama mea este neurolog, iar tatăl meu este medic sportiv. De mic mă lua cu el în cantonamente cu sportivii olimpici, unde îmi arăta cum se pregătește un atlet pentru o competiție importantă. Cred că acestea au fost momentele când „sămânța” și pasiunea pentru sport au fost sădite. Desigur, de-a lungul anilor, a fost îmbibată cu multă muncă grea, studii, sprijin din partea familiei și a tuturor persoanelor pe care le întâlnești în această cale.

 

Întrebare: Înainte de a ajunge la Real Madrid, ai lucrat la Leganes. Cum a fost?

Răspuns: Experiența mea la Leganes a fost foarte valoroasă. Acolo am învățat de la unii dintre cei mai buni profesioniști din domeniu. Am avut ocazia să lucrez cu jucători de la toate nivelurile, de la tineret la prima echipă.

 

Întrebare: Cum ai devenit specialist în recuperarea sportivă la Real Madrid C.F.?

Răspuns: Într-o zi am fost contactat de cei de la Real Madrid și am fost invitat la un interviu. Ca urmare mi s-a oferit oportunitatea de a lucra ca specialist în recuperarea sportivă la echipa feminină de senioare.

 

Întrebare: Care sunt responsabilitățile tale exacte în cadrul echipei?

Răspuns: Unul dintre rolurile principale pe care le am este legătura între personalul medical și cel tehnic. Și evident, împreună cu echipa medicală, responsabilitatea principală este să ajutăm jucătoarele accidentate de la fazele incipiente până la revenirea lor pe teren și întoarcerea la performanță.

Și pe de altă parte, la fel de important este prevenirea accidentărilor, în care mă ajută colegii mei Daniel Sanchez și Antonio Caballero, antrenorii fizici, angrenați în mod continuu în studierea echipei noastre.

 

Întrebare: Cum arată o zi de muncă la Real Madrid?

Răspuns: Ziua de muncă la Real Madrid nu începe la 8 dimineața, ci cu o zi înainte, prin planificarea detaliată a fiecărei sesiuni. Tipul de săptămână (cu un meci sau două), obiectivele specifice și starea jucătorilor ne influențează programul.

Dimineața este plină de dinamism, cu analize de date, discuții cu antrenorul și medicii pentru ajustarea programului. După micul dejun, jucătorii sunt împărțiți în grupe pentru control medical, fizioterapie, pregătire individuală cu mine și pregătire de grup cu Dani și Antonio. Programul de recuperare se adaptează în funcție de faza de recuperare a fiecărei jucătoare.

După sesiunea de antrenament, ritmul se mai liniștește, permițând discuții cu analiștii și evaluarea sesiunii respective.

 

Întrebare: Prin ce activități ajuți jucătoarele care lucrează individual cu tine?

Răspuns: Programul lor este mult mai specific și personalizat. Ne concentrăm pe recuperarea accidentării pe care o au, fie prin exerciții de fizioterapie, fie prin antrenamente cu greutăți reduse, pentru a le recăpăta forța și mobilitatea. Colaborăm și cu nutriționista echipei, pentru a ne asigura că aceste jucătoare primesc nutrienții necesari pentru a se vindeca cât mai repede.

 

Întrebare: Că tot ai menționat de nutriție, ce rol joacă nutriția în recuperarea și performanța jucătoarelor de fotbal?

Răspuns: Nutriția este un pilon esențial pentru succesul unei jucătoare de fotbal. O dietă sănătoasă și echilibrată oferă organismului nutrienții necesari pentru a se recupera după antrenamente intense și meciuri, menținând un nivel optim de performanță. La Real Madrid, avem un departament specializat care se ocupă de nutriția jucătorilor. Acest lucru contribuie la menținerea unui nivel de performanță stabil pe parcursul competițiilor, chiar și în contextul unui program aglomerat.

 

Întrebare: Fotbalul feminin a fost un punct important la Conferința Medicală FIFA din 2024. Care sunt provocările specifice pe care le-ați observat în recuperarea jucătoarelor comparativ cu fotbaliștii?

Răspuns: Conferința a fost un pas important în direcția corectă. A subliniat nevoia de a investi în fotbalul feminin, nu doar din punct de vedere financiar, ci și în ceea ce privește resursele medicale și psihologice. Mesajul principal al conferinței a fost necesitatea de a investi în următoarele domenii precum:

O rețea medicală globală: Jucătoarele de fotbal, indiferent de locație, merită acces la îngrijire medicală de calitate.

Profesionalizarea industriei: Dezvoltarea profesională a personalului medical și antrenorilor din fotbalul feminin este esențială.

Cercetare: Investirea în cercetare este crucială pentru a înțelege mai bine nevoile specifice ale jucătoarelor de fotbal și pentru a dezvolta metode eficiente de prevenire și recuperare a accidentărilor.

Cred că anume cercetarea are un rol crucial în dezvoltarea fotbalului feminin. Transformarea rezultatelor cercetării în resurse accesibile pentru toți și diseminarea informațiilor valoroase la nivel global vor contribui semnificativ la ridicarea jocului la un nivel superior.

 

Întrebare: Cum îți imaginezi viitorul fotbalului feminin și ce inițiative ai dori să vezi pentru a sprijini în continuare creșterea acestui sport?

Răspuns: Cred că fotbalul feminin are un potențial enorm de creștere. Recentul Campionat Mondial din Australia a demonstrat interesul publicului pentru acest sport, iar acum este important să consolidăm această tendință.

 

Reporter: Cum contribuie echipa Real Madrid la dezvoltarea fotbalului feminin?

Răspuns: Real Madrid este un club cu o implicare semnificativă în fotbalul feminin. Avem o echipă feminină de top care participă la Liga Iberdrola, una dintre cele mai puternice competiții din lume. De asemenea, investim în infrastructură, academie de tineret și programe de dezvoltare pentru a sprijini creșterea acestui sport.

Colaborarea dintre cluburi, federații, sponsori și alte părți interesate este esențială pentru a crea un ecosistem durabil pentru fotbalul feminin. Împărtășirea cunoștințelor, resurselor și celor mai bune practici este esențială pentru a accelera progresul acestui sport.

 

Reporter: Pe plan personal, ce obiective dorești să le atingi la Real Madrid?

Răspuns: Unul dintre obiectivele mele este să câștig un titlu cu echipa feminină de fotbal Real Madrid. De asemenea, doresc să-mi continui studiile și să obțin un doctorat în domeniul fotbalului feminin și recuperării sportive. Cred că este important să împărtășesc cunoștințele mele pentru a ajuta la dezvoltarea acestui sport.

 

Reporter: Ce sfat pentru tinerii care aspiră la o carieră în domeniul recuperării sportive?

Răspuns: Sfatul meu este să înceapă să lucreze cât mai curând posibil în acest domeniu. Experiența practică este esențială. De asemenea, este important să fie perseverenți și să învețe continuu. Recuperarea sportivă este un domeniu în continuă evoluție, iar cei mai buni profesioniști sunt cei care se adaptează la cele mai recente tendințe și tehnici.

 

Reporter: Eugeniu, îți mulțumim pentru timpul acordat. Îți ținem pumnii. Hala Madrid!

Răspuns: Cu plăcere. A fost o plăcere să discut cu voi.