• Fii alături de Echipa Țării

Aniversare. Clubul Sportiv al Armatei, la 30 de ani

08 apr 2024 de Serghei Cipilencu
GALERIE

Clubul Sportiv al Armatei naționale a organizat în weekend serbarea aniversării a 30-a de la fondare. Evenimentul, organizat de Andrei Vicolaș, s-a desfășurat la Joma Arena din capitală. La festivitate au participat președintele de onoare al FMF, Pavel Cebanu, fondatorul clubului militar, Ion Pirojoc, ex-ministrul apărării, Valeriu Pleșca, ex-președintele clubului Steaua, Valeriu Rusu, ex-antrenorul echipei, Serghei Dubrovin, partenerul echipei, Iurie Dîrda și alți foști jucători și conducători ai clubului. Totul a culminat cu un meci amical de fotbal între foștii jucători ai echipei armatei.

 

”Noi, veteranii fotbalului militar, suntem recunoscători FMF pentru ajutorul și susținerea permanentă, mai ales în clipele grele. Vreau să le mulțumesc domnilor Pavel Cebanu, Constantin Anghel, Iurie Dîrda, Valeriu Pleșca, Alexandru Gorgan și altor parteneri pentru suportul considerabil în organizarea sărbătorii de azi. Consider că acest eveniment constituie un omagiu adus celor, care prin munca lor au contribuit la consolidarea imaginii Armatei Naționale și la dezvoltarea sportului în Republica Moldova”, a declarat Andrei Vicolaș pentru FMF.md.

 

Istoria Clubului Sportiv al Armatei pornește de la Cahul, odată cu formarea Bg3 IMO, la iniţiativa comandantului brigăzii, colonelul Gheorghe Martin şi a plutonierului adjutant Petru Gubcovschi. În 1992 aceștia au format o echipă din care făceau parte atât militari amatori de fotbal ai brigăzii, cât şi civili.

 

În sezonul 1992/93, echipa Victoria Cahul și-a făcut debutul în Divizia B (seria Sud), pe care l-a încheiat pe locul secund, fiind întrecută doar de Spicul Sărata Galbenă.

 

La 22 decembrie 1993, la iniţiativa colonelului Tudor Gruşevschi și a plut. adj. Petru Gubcovschi, Ministrul apărării al Republicii Moldova a primit decizia de a forma, în cadrul Armatei Naţionale, Clubul sportiv de fotbal Victoria ca o instituţie idependentă. La organizarea clubului a contribuit mult și col. Ion Pirojoc, şeful secţiei educaţie fizică şi sport al Direcţiei pregătire de luptă al Marelui Stat Major. Primii conducători ai clubului Victoria au fost: Tudor Gruşevschi – preşedinte, Petru Gubcovschi – şef de echipă, Sergiu Pârciu – antrenor principal.

 

În 1994 Victoria Cahul a devenit campioana Diviziei B (seria Sud), obținând promovarea în ”A”. În primul sezon în Divizia A, militarii au ocupat locul 9 din 19 participante, iar ediția 1995/96 au încheiat-o pe locul 4, obținând dreptul de a disputa meciul de menținere/promovare cu Torentul Chișinău. Partida s-a disputat pe 22 iunie 1996, la Bălți. În prima repriză inițiativa a aparținut cahulenilor, dar golul a căzut în poarta lor. În min. 13 fostul jucător al Victoriei, Vitali Antonov, a deschis scorul. După pauză Andrei Melnicenco a egalat (min. 50). Dar peste 8 minute Vadim Tabaciuc aduce din nou în avantaj echipa din Chișinău. Dar eroul meciului a fost Andrei Melnicenco care a marcat încă două goluri (min. 61 din lovitură de la 11 metri și min. 86), aducând foaia de calificare în Divizia Națională formației din Cahul. Ultimile trei minute ale meciului au fost cu ”scântei”. ”Centralul” Tudor Cepoi din Bălți a eliminat din teren trei jucători: pe Zgardan și Ilarionov de la Torentul, Arabadji de la Victoria.

Valeriu Jmurco, antrenorul ”militarilor” a utilizat în această partidă următorul ”11”: Leașcenco, Panciuc, Antohin, Horozov (I. Melnicenco), Ococo, Stețco, Chirianov (Burâchin), Arabadji, Iuzic, A. Melnicenco, Miron (Brăguță).

 

În Divizia Națională Victoria Cahul a evoluat două sezoane, ocupând locurile 12 (în 1996/97) și 11 (în 1997/98).

 

La 11 octombrie 1996, deplasîndu-se la meciul cu Olimpia Bălţi autocarul în care se aflau jucătorii și staff-ul tehnic al echipei ”militare” a nimerit într-un grav accident rutier. Au fost spitalizate 9 persoane printre care și antrenorul Jmurco. Conform deciziei Comitetului executiv al FMF clubul a primit ajutor material în sumă de 10.000 de dolari, a fost detaşat antrenorul selecţionatei olimpice Serghei Dubrovin cu un grup de jucători (cu permisiunea conducerii echipelor Zimbru Chișinău, Tiligul Tiraspol și Constructorul Chișinău) pentru a continua participarea echipei la campionat până la însănătoşirea sportivilor şi antrenorilor care au nimerit în accident. De asemenea, CoEx al FMF a luat decizia ca, indiferent de poziția ocupată în clasament, Victoria să-și păstreze locul în primul eșalon valoric.

 

După sezonul 1997/98 numărul echipelor din DN a fost redus de la 14 la 10 și cahulenii au retrogradat în ”A”. Tot în 1998 formația s-a mutat la Chișinău. Începând cu ediția 1999-2000 clubul militar a început să colaboreze și cu o serie de alte echipe, totodată schimbându-și denumirea: Victoria-ABUS (1999/2000), CSA-ABV (2000/01), CSA-Buiucani (2001/02), Victoria (2002-2005), CSCA-Agro (2005/06), CSCA (2006/07), CSCA-Steaua (2007/08), CSCA-Rapid Ghidighici (2008-2012).

 

În ediția 2006/07 echipa militară a ocupat locul 3 în Divizia A. Acumulând 55 de puncte, ea a fost întrecută de Zimbru-2 Chișinău (57 p.) și Rapid Ghidighici (56 p.). Deoarece formația secundă a Zimbrului nu avea dreptul de a evolua în Divizia Națională, calificarea au obținut-o Rapid și CSCA, care și-a schimbat denumirea în CSCA-Steaua.

 

În clasamentul final al ediției 2007/08 militarii au ocupat locul 10, iar înaintea sezonului următor au fuzionat cu Rapid Ghidighici. Această colaborare a durat până în 2012 când echipa de fotbal în cadrul Armatei Naţionale a fost desfiinţată.

 

Un aport considerabil în evoluţia clubului militar l-au avut: preşedinții – Tudor Gruşevschi (1993- 1997), Andrei Vicolaş (1998-2006, 2009-2012), Valeriu Rusu (2007-2008); şefii echipei – Petru Gubcovschi, Iurie Smedu, Eugen Marcoci; antrenorii – Sergiu Pârciu, Alexandru Cormiliţev, Iurie Gamarţ, Valeri Jmurco, Serghei Dubrovin, Nicolae Mandrâcenco, Nicolae Chiriliuc, Igor Ciubara, Vitali Petrosean, Serghei Carmanov, Ivan Mandrâcenco, Sergiu Secu; fotbaliștii – Dorin Panciuc, Eric Ococo, Veaceslav Pâslari, Oleg Flentea, Vitali Antonov, Ghenadie Puşca, Dmitri Arabadji, fraţii Andrei și Igor Melnicenco, Ruslan Miron, Gheorghe Malinovschi, Andrei Batin, Vladimir Colbasiuc, Igor Soltanici, Anatol Tâmbur, Veaceslav Rusnac, Vlad Goian, Vitalie Mostovoi, Andrei Martin, Alexei Savinov, Mihai Moraru, Victor Golovatenco, Artur Patraş, Dan Pâslă, Valentin Furdui și alții.

 

Pentru reînvierea tradiţiilor fotbalistice în cadrul Armatei Naţionale, la 30 octombrie 2014, un grup de veterani, la iniţiativa colonelului în rezervă Andrei Vicolaş au fondat Asociaţia obştească ”Clubul de Fotbal al Armatei” (din 2017 – ”Clubul Sportiv de Fotbal al Veteranilor Armatei”). Participând sub denumirea FCA Classic Chișinău la campionatul Moldovei de futsal, echipa în două rânduri (2016 și 2017) a câștigat medaliile de aur.

 

Cu ocazia aniversării a 30-a de la fondarea Clubului Sportiv al Armatei, Federația Moldovenească de Fotbal transmite sincere felicitări conducerii, antrenorilor, sportivilor și tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea și succesele acestui club.

De-a lungul a trei decenii, Clubul Sportiv al Armatei a demonstrat profesionalism și dedicare, devenind o organizație sportivă de tradiție în sportul moldovenesc.

FMF apreciază înalt colaborarea fructuoasă cu Clubul Sportiv al Armatei. Suntem convinși că această organizație va continua să obțină performanțe remarcabile în viitor.

Dorim Clubului Sportiv al Armatei mult succes, noi victorii și prosperitate!