• Fii alături de Echipa Țării

Noi oportunități de formare profesională la Academia FMF: Programul „Leadership în fotbalul feminin”

30 mar 2024 de Reporter FMF

Necesitatea dezvoltării fotbalului feminin în Republica Moldova în vederea atingerii standardelor internaționale a constituit subiectul discuției cu managerii sportivi și cu partenerii. În urma consultării tuturor părților, a fost identificată oportunitatea de elaborare a unui nou program de instruire continuă – „Leadership în fotbalul feminin”.

 

Managerii au abordat problemele din industria fotbalului. Numărul femeilor care joacă fotbal  este în creștere, însă în Republica Moldova, nu există cluburi de fotbal feminin.

 

A fost subliniată necesitatea dezvoltării fotbalului feminin, oferirea oportunităților de implementare a instrumentelor manageriale folosite la scară largă.

 

Victoria Goțonoaga, manager al Selecționatelor Naționale Feminine din Moldova:  „Leadership în fotbalul feminin” ar fi o inițiativă superba și benefică. Si aici pot veni cu mai multe argumente: va contribui la dezvoltarea abilităților de conducere, o reprezentare mai echilibrată a femeilor în pozițiile de conducere, inclusiv în antrenorat, management și administrare. De asemenea, va asigura creșterea nivelului de profesionalism în fotbalul feminin. Totodată, acest curs va reprezenta și o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare din fotbal, va crea istorii de succes în care eroinele își urmează pasiunea pentru fotbal chiar și după ce au plecat de pe teren, astfel fiind motivate să își valorifice la maxim potențialul”.

 

Programul de conducere pentru femei în fotbal își propune să sprijine cariera femeilor capabile să influențeze industria fotbalului.

 

Corneliu Popovici, director, Academia FMF: „Managementul eficient își extinde abordările asupra organizații și tuturor părților interesate, leadership-ul fiind acea forță motrice capabilă să miște lucrurile din loc și să asigure implementarea schimbărilor. „Leadership în fotbalul feminin” va fi destinat femeilor din fotbal, care au potențialul și motivația de a progresa în funcții de conducere în cadrul organizației lor sau deja dețin o astfel de funcție. Programul va include module relevante studierii managementului organizațiilor de fotbal feminin, exercitării funcțiilor manageriale și dezvoltării abilităților de leadership: formarea unei viziuni manageriale clare; capacitatea de promovare a viziunii manageriale ; dezvoltarea capacităților de convingere prin persuasiune; crearea structurii organizatorice și oferirea instrumentelor necesare pentru facilitarea transformărilor necesare”.

 

Managerii sportivi au pledat pentru includerea în curs a instruirilor practice, au subliniat importanța analizării situațiilor reale, desfășurarea activităților interactive.

 

Victoria Goțonoaga, manager al Selecționatelor Naționale Feminine din Moldova:  „Din experiența cursului recent, am înțeles cât de eficient este networking-ul și practica (exercițiul). Câteva necesitați ar fi: instruire practică și studii de caz, exerciții practice, simulări de situații reale. O altă idee ar fi abordarea specificului fotbalului feminin în ceea ce privește conducerea și managementul echipelor și organizațiilor, având în vedere diferențele în ceea ce privește jucătoarele, mediul competițional și aspectele individual. Backgroundul fotbalistelor este mult mai diferit decât al fotbaliștilor și asta la fel este un specific important. Consider că trebuie oferit acces la mentori și resurse suplimentare la fel cum a fost și la cursul anterior, și, neapărat, o continuitate, suport pentru creșterea carierei după acest curs”.

 

Programul va include module relevante studierii managementului organizațiilor de fotbal feminin, exercitării funcțiilor manageriale și dezvoltării abilităților de leadership: formarea unei viziuni manageriale clare; capacitatea de promovare a viziunii manageriale ; dezvoltarea capacităților de convingere prin persuasiune; crearea structurii organizatorice și oferirea instrumentelor necesare pentru facilitarea transformărilor necesare.

 

Apărut la sfârșitul secolului XIX, astăzi fotbalul feminin este o parte integrantă a sportului mondial modern, devenind în ultimele decenii un adevărat fenomen în Europa. Competiţiile continentale aduc zeci de mii de spectatori în tribune.