• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

U19. Interviu cu Serghei Cebotari, după cantonamentul din Turcia

29 mar 2024 de Serghei Cipilencu

Naționala Under 19 și-a încheiat campania de pregătire în cadrul cantonamentului desfășurat în perioada 18-26 martie în Antalya, Turcia. Un cantonament care a fost marcat de trei dueluri rezultative pentru echipa noastră, înregistrând 2 victorii și o înfrângere la limită. Micii tricolori s-au confruntat alături de Macedonia de Nord, Turcia și Estonia. Selecționerul Naționalei U19 a Moldovei, Serghei Cebotari, ne comunică lecțiile învățate în urma meciurilor pline de intensitate și cum această experiență va modela evoluția echipei, pregătită să-și demonstreze adevărata valoare în lumea fotbalului internațional.

 

Întrebare: Cum a fost acest cantonament și cât este de util când este organizat în afara țării?

Răspuns: Acest cantonament a reprezentat o simulare fidelă a ceea ce ne așteaptă toamna la turneul de calificare: trei meciuri disputate la interval de trei zile. Acum avem o imagine mai clară a provocărilor ce ne stau în cale și a aspectelor pe care trebuie să le optimizăm. Am observat o atitudine exemplară din partea băieților, care s-au mobilizat rapid pentru a se adapta la ritmul competițional intens. Pregătirea specifică pentru fiecare adversar a fost esențială, la fel ca și rotația jucătorilor, având în vedere solicitarea fizică semnificativă a meciurilor disputate la intervale scurte. Turneul ne-a permis să evaluăm nivelul nostru de pregătire atât din punct de vedere fizic, cât și moral. Suntem conștienți de dificultățile ce ne așteaptă, dar și de aspectele care necesită îmbunătățire.

 

Întrebare: Cum ați caracterizat echipele adversare cu care ați jucat în acest cantonament de pregătire?

Răspuns: Adversarii noștri sunt cotați mai bine la nivel internațional, au și o cultură de pase mai bună. Macedonia de Nord și Turcia pun accent pe fotbalul tehnic, având în componență numeroși jucători talentați și individualități puternice. Estonia se diferențiază, abordând un stil de joc bazat pe forță, cu multe dueluri și pase lungi.

 

Întrebare: Care confruntare a fost cea mai dificilă și care duel a fost cel mai echilibrat?

Răspuns: Cel mai greu meci a fost împotriva Turciei, unde ne-am confruntat cu un adversar rapid și tehnic, cu jucători de foarte bună calitate. Și cred că cel mai echilibrat meci a fost ultimul împotriva naționalei Estoniei. Pe măsură ce jocul a evoluat, am pierdut, am câștigat un penalty ridicol, dar nu ne-am dat bătuți, astfel încât la finalul meciului am reușit să punem presiune pe adversar și nu doar să egalăm scorul, dar și am scos victoria.

 

Întrebare: Pe plan individual cine din jucători s-a evidențiat în această campanie?

Răspuns: Nu aș vrea să evidențiez pe nimeni personal, dar vă voi răspunde astfel, avem băieți care pot decide soarta meciului prin calitățile lor individuale, chiar și împotriva adversarilor puternici.

 

Mulțumim, domnule Cebotari, pentru acest interviu. Pentru micii tricolori urmează o pauză în luna aprilie, după care juniorii vor desfășura un cantonament de pregătire pentru a evolua în cadrul meciurilor internaționale. Vă dorim mult succes în pregătirile pentru viitoarele competiții!