• Fii alături de Echipa Țării

Proiectul UEFA Playmakers, revine cu o activitate de instruire pentru toți antrenorii

28 mar 2024 de Serghei Cipilencu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal a dat startul unei noi serii de realizare a proiectului UEFA Playmakers, o inițiativă inedită elaborată de forul european în colaborare cu Disney, dedicată fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani. 

 

În incinta CPSN din Vadul lui Vodă a avut loc o activitatea de instruire pentru toți antrenorii de la instituțiile de învățâmânt, școli și cluburi de fotbal feminin care participă în program. În ziua de studii au participat 37 de antrenori de la 18 centre selectate, care sunt instruiți folosind metodologia UEFA Playmakers. Participanți au avut parte de lecții practice și teoretice. Sub monitorizarea instructori în cadrul proiectului UEFA Playmakers Larisa Lazari și Anisia Său, au organizat o sesiunea de antrenament, la care au luat parte fetițele din satul Slobozia-Dușca, raionul Criuleni. Scopul antrenamentului a fost înțelegerea și aplicarea eficientă a noilor principii și practici din ghidul metodologic din cadrul desenului animat Disney - Encanto.

 

Cu ajutorul materialelor furnizate pe UEFA, antrenorii pregătiți vor încuraja fetele cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani să joace rolurile personajelor populare, iar procesul de instruire va pune accent pe o abordare unică dezvoltată de experții UEFA. În total, vor fi organizate la fiecare centru câte 10 sesiuni de antrenament începând din luna Aprilie, astfel fetele își vor face noi prietenii, vor câștiga încredere în sine și vor învăța noi abilități pentru fotbal. 

 

Natalia Ceban, managerul proiectului UEFA Playmakers, a prezentat informații ample despre inițiativa inedită elaborată de forul european în colaborare cu Disney, care are ca scop:

- familiarizarea fetelor cu fotbalul prin oferirea unui mediu care pune accentul pe distracție, prieteni și fotbal;

- implementarea unei strategii de antrenament inedite și personalizate, care se bazează pe imaginație (inspirată de poveștile și personajele Disney) ca instrument de pregătire și de dobândire a aptitudinilor fotbalistice;

- dezvoltarea capacităților fizice ale fetelor și încurajarea unei legături permanente cu fotbalul, pe întreg parcursul vieții.


Svetlana Patraș, coordonatorul Proiectului “Fotbal sigur pentru copii din Moldova”, s-a referit în detalii la Politica de protecție a copilului în fotbal, una extrem de importantă și necesară.  Siguranța copiilor în sport,  înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

 

La finalul semininarului toți antrenorii și reprezentanții instituțiilor de învățământ au primit certificate de participare UEFA.