• Fii alături de Echipa Țării

Alexandru Gațcan, la 40 de ani

27 mar 2024 de Sandu Grecu
GALERIE

Legenda fotbalului moldovenesc, fostul internațional Alexandru Gațcan își serbează astăzi a 40-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, fericire alături de cei dragi și toate cele bune!

 

La mulți ani! 

 

Alexandru Gațcan s-a născut la Chișinău. La doar 16 ani, a debutat în campionatul Moldovei, divizia secundă, la Dumbrava Cojușna, pentru care a marcat și un gol.

Antrenorul naționalei U16, Serghei Sîrbu, îl include în lotul pentru preliminariile Campionatului European al acestei categorii de vârstă din Bosnia și Herțegovina. A debutat în prima partidă de la acest turneu. La 6 martie 2000, la nici 16, a intrat pe teren în partida cu una din cele mai bune formații europene de juniori - Italia. În cel de-al doilea meci, cel cu Germania, pierdut cu 0-2, antrenorul l-a trimis în teren pentru 13 minute, ca apoi, în partida cu Bosnia și Herțegovina să fie integralist.

Este convocat de antrenorul Ilie Carp la prima ediție a Cupei FMF. La 23 aprilie 2000 este titular în partida cu echipa similară a României, pe care moldovenii o câștigă cu Gațcan în lot. 

 

În 2000 semnează cu Unisport-Auto Chișinău, echipă ce evolua în Divizia ”A”. La 23 august, în etapa a treia, în meciul de acasă cu Energetica Dubăsari, pierdut cu scorul de 1-3, în minutul 72  a întrat în teren, înlocuindu-l pe Vitalie Brăguță. Doar în returul sezonului, la 29 martie 2001, în partida cu Maiak Chirsova, a înscris și primul gol al său pentru Unisport-Auto.

 

Prinde lotul naționalei U17 din preliminariile Campionatului European din Israel, unde a avut o prestație bună. A jucat toate cele 240 de minute în meciurile cu Israel, scor 2-2, Germania, scor 1-3, și Armenia, scor 1-2. În iulie 2001 a jucat în două meciuri amicale cu Ucraina, reușind unicul gol al Moldovei în acea dublă (scor 0-0 și 1-2).

 

Este convocat din noul de selecționerul Ilie Carp, de această dată la selecționata U19. Pe 20 noiembrie 2001, la Albano Laziale din Italia, în meciul Moldova – Portugalia, scor 0-2, în min 51, Alexandru Gațcan a intrat pe teren în locul lui Anatol Cojocari, debutând la un turneu oficial pentru naționala U19.

 

La doar 19 ani, Alexandru Guzun, antrenorul naționalei U21, îl testează în amicalul de la Tel-Aviv cu Israel, terminat la egalitate, 0-0. În acel meci, tânărul mijlocaș i-a avut ca parteneri pe alți tineri care aveau să devină jucători cu renume: Alexandru Epureanu, Andrei Corneencov sau Serghei Pașcenco. Este convocat în continuare la naționala de tineret, unde joacă până în 2006, dar între timp, din 2005 este chemat și la Naționala mare.

 

La 20 iulie 2004 este legitimat la Spartak Moscova, unde a fost dus de patronul formației Unisport-Auto, fostul mare arbitru Natan Bartfeld. La Spartak a evoluat doar la echipa a doua, unde a avut o prestație destul de bună. Astfel, jucătorul în vârstă de 20 de ani este împrumutat la Spartak Celiabinsk, unde a evoluat tot sezonul 2005. Aici a înscris de două ori.

 

La 15 martie 2006 se transferă la Rubin Kazan. A debutat în Tatarstan la 5 martie 2006, într-un meci de Cupă, cu Shinnik Yaroslavl, intrând pe teren în minutul 74.

Primul gol la Rubin l-a marcat în meciul de Cupă din 12 aprilie 2006, cu CSCA Moscova, pierdut cu 1-4. La 29 octombrie înscrie și primul gol din Campionatul Rusiei, împotriva lui Torpedo Moscova.

 

Din august 2008 evoluează la FC Rostov. A debutat pe data de 19 august în meciul cu Dinamo Barnaul, iar la 17 octombrie înscrie primul său gol la noua echipă în duelul cu Mașuk Piatigorsk, scor 6-0.

Rostov a promovat în prima divizie rusă şi la 14 martie 2009 Gațcan a debutat în Premier Liga rusă la Permi, cu echipa locală Amkar. La 3 mai a marcat primul gol pentru FC Rostov în prima ligă. În minutul 85 al partidei cu Zenit, portarul Veaceslav Malafeev a fost învins de Alexandru, care a stabilit scorul final, 2-1 pentru Rostov. În iulie 2010 a încasat primul cartonaş roşu pe prima scenă a fotbalului rus, în disputa cu Spartak Moscova, meci câştigat de Rostov cu 1-0.

Jucând la Rostov a mai înscris formațiilor Kuban, Terek, Spartak Moscova, Amkar, Kr. Sovetov, Spartak Nalcik, CSCA, Anji, FC Ufa, Dinamo Moscova, Rotor, Zenit.

A marcat un gol şi în victoria din sferturile de finală ale Cupei Rusiei 2014 cu Rotor 3-0. În semifinale din nou înscrie, de data aceasta celor de la Luch Energhia Vladivostok, în fața a circa 15.000 de spectatori. A fost un șut imparabil de la distanță. În meciul final, Rostov a întâlnit FC Krasnodar. După 0-0, la loteria loviturilor de la punctul cu var, FC Rostov s-a impus cu 6-5. Gațcan a ratat lovitura de la 11 metri, dar totuși a intrat în posesia acestui trofeu împreună cu echipa.

La 26 iulie 2016 a jucat în meciul pentru Supercupa Rusiei contra lui CSCA, meci pierdut de Rostov cu 1-3, după ce în minutele 61 și 63 au fost eliminați de pe teren Gațcan și Kanga Kaku.

 

Din 18 iulie 2015 este căpitanul formației din Rostov pe Don. La 31 iulie 2017 a stabilit recordul prezențelor pentru clubul din Rostov, adunând 260 meciuri, după victoria cu 1-0 în fața celor de la Amkar Perm.

 

A primit premiul ”Inima galben-albastră”, oferită anual de fanii clubului din Rostov, în 2015. În 2016, FC Rostov se califică în grupele Champions League și Alexandru devine primul jucător moldovean, care este capitan și adună cele mai multe meciuri în această competiție. Memorabilă a fost victoria de pe teren propriu cu 3-2 obținută în fața celebrei Bayern Munchen, în care Gațcan a fost unul dintre cei mai buni de pe teren. La finalul anului 2016, pentru prima dată, un fotbalist este recunoscut drept cel mai bun sportiv al orașului Chișinău, iar revista VIP Magazin l-a desemnat “Omul Anului 2016” în sport.

 

La 25 noiembrie 2018 a jucat meciul cu numărul 300 la echipa de pe Don (în toate competițiile).

Ultima apariţie pe teren la FC Rostov a fost la 26 mai 2019 în partida cu Ahmat Groznîi, iar ultimul gol la acestă formaţie l-a marcat cu Spartak Moscova, deschizând scorul în minutul 13, meci câştigat cu 2-1.

 

În 2019 pleacă de la Rostov la un alt club din prima divizie rusească, Krîlia Sovetov Samara. La 27 iulie îşi face debutul la formația din Samara în confruntarea cu FC Ufa, pierdută cu 1-2.

 

În perioada în care a jucat în Rusia, Gațcan este chemat cu regularitate la naționala Moldovei, unde a adunat 63 de selecții și a înscris 5 goluri.

Primul a fost cel marcat în poarta multiplei campioane mondiale, Italia, chiar la ea acasă (2-1 pentru gazde). Ce-a de-a doua reușită a fost în meciul cu Arabia Saudită, în amicalul din 2014. Golul cu Georgia din deplasare a fost cel mai frumos în tricolul Naționalei, remarcat și de UEFA (Tbilisi din 12 noiembrie 2016). Celelalte două reușite au fost în meciurile cu Kazakhstan și San Marino. După ultima partidă din Liga Naţiunilor din 2018, cu Luxemburg, Gaţcan a anunţat că se retrage de la echipa națională.

 

Alexandru Gațcan a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a avut țara noastră. A fost desemnat de 4 ori cel mai bun jucător al anului în Moldova: 2013, 2015, 2016 și 2017.  

 

Sursa: 110 Legende ale fotbalului moldovenesc de Valentin Iacovlev