• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Cupa de Iarnă. Totalurile competiției

23 feb 2024 de Svetlana Tataru

Site-ul FMF vă prezintă totalurile primei ediții a turneului Cupa de Iarnă. Câștigătoare a devenit, surprinzător, CF Saksan, echipa din sudul Moldovei, care evoluează în Liga 1, a doua valorică a campionatului Republicii Moldova. Asta chiar dacă la turneu au jucat și 4 formații din Super Ligă. 

 

Cunoscută inițial ca CF Sucleia, echipa din Ceadîr Lunga și-a început ascensiunea în Divizia B Centru în 2018. Continuându-și evoluția, a ajuns în Divizia A (actuala Liga 1) în sezonul 2020/2021. În 2023/2024, echipa și-a schimbat denumirea din CF Sucleia în CF Saksan, marcând o nouă eră în istoria sa. Acest rebranding a fost însoțit de o prestație impresionantă în Liga 1, Grupa B, unde a dominat prima fază a campionatului, acumulând 35 de puncte în 15 meciuri. Astfel, formația din Sudul Moldovei se va bate în partea a doua a campionatului pentru promovarea în Super Ligă.

 

În Cupa de Iarnă, CF Saksan a debutat în Seria A, alături de alte echipe de prestigiu precum FC Zimbru, Dacia Buiucani și FC Victoria și și-a câștigat biletul spre faza finală a competiței, după ce a ocupat poziția secundă în grupă, fiind depășită de FC Zimbru. În cealaltă grupă, FC Florești și Spartanii Sportul au obținut și ele dreptul de a lupta pentru trofeu.  

 

În faza finală, în primele două runde CF Saksan a acumulat 6 puncte în Seria I, cu două victorii în fața echipelor Spartanii Sportul și FC Florești, adjudecându-și trofeul cu o etapă înainte de final. Asta pentru că celelalte contracandidate au făcut egal în meciurile directe. Clasamentul cu o etapă înainte de final se prezenta astfel: Saksan - 6 puncte, Zimbru - 2 puncte, FC Florești și Spartanii Sportul - ambele câte 1 punct. 

 

Rezultatele Fazei Finale a Cupei de Iarnă 2024:

Seria 1

Etapa 1

FC Zimbru - CSF Spartanii Sportul 3:3

FC Florești - CF Saksan 0:8

Etapa 2

FC Zimbru - FC Florești 1:1

CSF Spartanii Sportul - CF Saksan 0:1

Etapa 3 

FC Florești - CSF Spartanii Sportul 1:9

CF Saksan - FC Zimbru 0:4

 

Seria II

Etapa 1

FC Dacia Buiucani - FC Iskra 6:0

CF Univer - FC Victoria 1:3

Etapa 2

FC Dacia Buiucani - CF Univer 1:1

FC Iskra - FC Victoria 2:3

Etapa 3

CF Univer - FC Iskra 8:2

FC Victoria - FC Dacia Buiucani 2:4

 

În turneul Cupa de Iarnă 2024 s-au înscris 115 de goluri (gazdele – 57 , oaspeţii – 58), în medie - 4,7 goluri pe meci. Eugeniu Borovschii (CF Univer) a devenit golgheterul competiției. El a înscris 8 goluri și are cea mai bună medie de goluri per meci: 1,33 goluri. Alți 3 jucători au marcat câte 6 goluri: Serghei Țurcan, Nicolae Rotaru (ambii, CSF Spartanii Sportul) și Emmanuel Alaribe (FC Zimbru). Aceștia sunt urmați de Vasile Bâtlan de la Dacia Buiucani, cu 5 reușite.

 

Pe parcursul competiției, Spartanii Sportul a reușit să macheze cele mai multe goluri: 21 (12 goluri în Seria I și 9 în Seria B). Urmează FC Zimbru cu 20 de goluri (8 goluri în Seria 1 și 12 în Seria A). La polul opus se află FC Iskra cu 27 de goluri primite (17 goluri în Seria 2 și 10 goluri în Seria B).

 

De la începutul campionatului au fost consemnate 3 autogoluri și 5 penalty-uri ratate. Totodată, 13 goluri au fost marcate din penalty, dintre care 3 în meciul din Etapa a II-a a Fazei preliminare, Iskra - Univer 2-2.

 

Cele mai multe goluri într-un meci, 10, s-au înregistrat în ultima etapă a fazei finale a Cupei de Iarnă în duelurile dintre FC Florești - CSF Spartanii Sportul 1-9 și la CF Univer - FC Iskra 8-2.

 

În cele 24 de meciuri din cadrul Cupei de Iarnă, arbitrii au arătat jucătorilor 74 de cartonașe galbene și 2 roșii. Fotbaliștii au fost avertizați în medie câte 3,16 ori pe meci. 

Cea mai disciplinată echipă este FC Florești, cu 5 cartonașe galbene. La polul opus se află CF Univer, cu 17 cartonașe galbene. 

Cel mai indisciplinat jucător este Serghei Gheorghiev (CF Univer), care a adunat 4 cartonașe galbene.

În meciul din Seria II, Etapa 2 a Cupei de Iarnă, dintre formațiile Dacia Buiucani - CF Univer s-au acordat 9 cartonașe galbene și 2 roșii.

 

Pe parcursul campionatului, Alexandr Gheorghiev, antrenorul echipei FC Univer a primit un cartonaș galben. 

 

Clasamentul final al Cupei de Iarnă, ediția 2024, îl găsiți AICI.