Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
Astăzi se împlinesc 70 ani de la nașterea Legendei fotbalului moldovenesc, Gheorghe Tegleațov.
Gheorghe Tegleațov s-a născut la Harkiv, Ucraina. În anul 1962, familia Tegleaţov s-a mutat cu traiul la Chişinău. Tatăl viitorului fotbalist, care lucra la Uzina de tractoare din Harkiv, a fost delegat la Chişinău la uzina similară nou deschisă. Gheorghe a făcut primii pași în fotbal sub bagheta antrenorului Sergiu Cornilov. Își făcea studiile la Școala Nr. 55 din Chișinău. Trei ani la rând (1970-1972) a fost nominalizat printre cei mai buni juniori din Moldova.
La echipa de seniori a fost promovat de antrenorul Şapoşnicov în 1972, la recomandarea aceluiași cunoscut fotbalist și antrenor moldovean Sergiu Cornilov. La un meci de antrenament al formației Nistru, antrenorul Victor Korolkov urmărea atent acțiunile jucătorilor de pe teren. Alături se afla și Cornilov, care antrena echipele de juniori. La un moment, Korolkov se adresează lui Cornilov:
- Cei mai buni fundași moldoveni, Ianeț și Crasnov, au plecat la echipe mari. Cu cine să-i înlocuiesc?
- Avem un tânăr talentat, Jora Tegleațov, a răspuns acesta!
Tânărul fotbalist a fost chemat în probe. Dar Gheorghe nu avea cu el ghetele și a fost de acord să își arate talentul desculț. Korolkov a rămas impresionat de atitudinea jucătorului, care a ales această soluție numai să nu piardă oportunitatea de a ajunge la echipa republicii. Proba a trecut cu bine, juniorul fiind convocat la Nistru. Pentru prima dată a intrat pe teren la formația de tineret-rezerve într-un meci cu echipa similară a lui Șahtar Donețk.
A debutat la echipa de bază în 1973, când Nistru lupta pentru promovarea în Liga Superioară a fotbalului sovietic. La 12 octombrie a fost titular la Odesa, în meciul cu Cernomoreț, scor 1-1. Atunci a primit şi primul cartonaș galben. Următorul avea să vină tocmai peste trei ani.
A fost inclus în topul celor mai buni 11 debutanţi din prima divizie sovietică. Tot în acel sezon, la 22 octombrie 1973, a înscis şi primul său gol, în poarta celor de la Neftci Baku, gol care a dus echipa noastră în prima divizie sovietică ”Vysșaia Liga”.
Următoarea reușită avea să vină în 1975, când a înscris golul victoriei cu Spartak Nalcik, 1-0. În 1976, portarul de la Daugava Riga, scoate şi el mingea din plasă după șutul lui Gheorghe. La 14 august 1977, la Kemerovo, a fost eliminat pentru prima şi ultima dată în cariera sa de fotbalist.
În 1979 a jucat pentru selecţionata Moldovei la Spartakiada Popoarelor, contra selecţionatei orașului Moscova, unde a înscris un gol.
În 1979 şi 1980 a jucat toate meciurile pentru Nistru fără să fie schimbat, iar în 1981 a lipsit doar 15 minute de pe teren în cele 43 de meciuri disputate.
În 1982 reuşeşte să înscrie din nou, de data aceasta în poarta celor de la Zaporojie şi promovează împreună cu Nistru pe prima scenă fotbalistică din URSS.
Singura dublă la Nistru a marcat-o la 11 septembrie 1984 în poarta celor de la Zarea Voroșilovgrad.
Este unicul fotbalist care în 1983 a jucat toate meciurile pe prima scenă fotbalistică a URSS fără să fie schimbat. Tot în acest an a obținut cu naţionala de tineret a RSSM locul al doilea la Jocurile unionale ale tineretului, ca antrenor.
În anii 1984-1985 este desemnat de presa sportivă cel mai bun jucător al Moldovei. A purtat banderaola de căpitan al Nistrului între 1983 și 1985, în 105 meciuri.
La 27 octombrie 1985 îmbracă pentru ultima dată tricoul echipei care l-a consacrat. Se întâmpla la partida cu Krîlia Sovetov Kuibîșev. Pentru formaţia la care a evoluat 13 ani consecutiv, a jucat 453 de meciuri, dintre care 57 în prima divizie valorică a URSS – record absolut pentru un fotbalist, care a trecut pe la formaţia chişinăueană. A fost unul dintre cei mai buni apărători ai fotbalului moldovenesc.
Din 1986 este antrenor al selecţionatei de tineret a RSSM, cu care se clasează printre primele patru la Spartachiada popoarelor din URSS, iar din 1989 a antrenat elevii Liceului cu Profil Sportiv din Chișinău.
Timp de cinci ani a activat în staful tehnic al formației Constructorul-93 Chişinău, ca apoi să lucreze din nou cu copii. Printre discipolii săi se pot remarca Ivan Tabanov, Serghei Alexandrov, Emil Caras, Serghei Nani sau Evghenii Ivanov.
În anul 2013, Federația Moldovenească de Fotbal a lansat un film dedicat marelui fotbalist - ”Gheorghe Tegleațov - fundașul de fier”, din seria ”Legendele fotbalului moldovenesc”. Filmul poate fi urmărit și la We Sport TV.
A fost nominalizat de Revista VIP Magazin printre cei mai buni 10 fotbalişti moldoveni din toate timpurile. Este membru al clubului “Fidelitate” pentru cei 13 ani de carieră la echipa fanion a fotbalului moldovenesc.
În ultimii ani de viață a fost consultant la Federația Moldovenească de Fotbal. Boala l-a răpit dintre rândurile noastre la sfârșitul anului 2015.
In Memoriam. Gheorghe Tegleațov, 70