• Fii alături de Echipa Țării

Regulă nouă în fotbal. Cartonașul albastru și semnificația acestuia

11 feb 2024 de Serghei Cipilencu

Într-un anunț surprinzător, International Football Association Board (IFAB), forul care se ocupă de regulile fotbalului mondial, a aprobat în mod oficial o testare a cartonașului albastru în fotbal! Reprezentanții asociației au decis să introducă un nou element în arsenalul arbitrajului - cartonașul albastru, decizie luată în cadrul unei ședințe recente. Introducerea acestui cartonaș are ca scop gestionarea anumitor situații de joc, care nu sunt acoperite complet de cartonașele roșu și galben.

 

Cartonașul albastru va echivala cu o eliminare temporară din meci, de 10 minute, care va permite ulterior revenirea pe gazon. Al doilea cartonaș albastru va însemna însă primirea cartonașului roșu și eliminarea definitivă. La fel, în cazul în care un jucător va primi în același meci un cartonaș galben și unul albastru, va urma eliminarea definitivă din joc.

 

Reprezentanții asociației, care monitorizează regulile sportului rege din 1886, au primit aprobarea cu privire la implementarea jurisdicției drepturileor și obligațiilor legate de fotbal în anul 1904 de la organismului principal FIFA și până în prezent IFAB se ocupă de implementarea, monitorizarea și dezvoltarea anumitor strategii și baze disciplinare pentru acest joc minunat.

 

Culoarea albastră a fost aleasă în detrimentul celei portocalii, pentru a o diferenția clar de un cartonaș galben sau roșu. Semnificația exactă a cartonașului albastru a fost discutată și hotărâtă în cadrul reuniunii oficiale IFAB. În general, acesta va fi acordat pentru gesturi nesportive, limbaj inadecvat sau alte comportamente care nu implică pericol fizic serios sau agresiune directă. Este o încercare de a menține fair-play-ul pe teren și de a descuraja atitudinile nesportive.

 

Noul protocol anunțat nu va fi introdus, deocamdată, în regulile de joc pentru competițiile de top. Deocamdată se poartă negocieri pentru a introduce noua regulă în meciurile din Cupa Angliei, masculin și feminin. Asociația de Fotbal cu sediu la Zurich, Elveția, s-a oferit voluntar pentru a folosi cartonașul albastru în competițiile de top pe care le organizează. 

 

International Board urmărește să introducă în viitorul apropiat cinci noi reguli în fotbal.

Prima, vizând cartonașul roșu pentru jocul cu mâna (hands), presupune eliminarea din partidă în momentul în care arbitrul consideră că jucătorul a oprit intenționat mingea cu mâna, în suprafața de pedeapsă, în faza de apărare. Noua regulă prevede că toate hențurile intenționate comise în propriul careu vor fi sancționate cu cartonaș roșu.

 

Cea de-a două regulă face referire la incidentele care au loc în suprafața de joc și care pot conduce la suspendarea partidei. Astfel, în momentul în care pe teren izbucnește un conflict între mai mulți fotbaliști, arbitrul poate decide suspendarea temporară a partidei, până la calmarea spiritelor.

 

A treia modificare din regulament care ar urma să fie implementată face referire la o eliminare temporară din meci în cazul faulturilor tactice. În cazul în care un jucător blochează un contraatac, faultându-și adversarul pentru a opri faza respectivă, acesta ar putea fi suspendat pentru 10 minute, ulterior urmând a reveni pe teren.

 

Cea de-a patra modificare îi vizează pe portari, care ar urma să fie sancționați pentru tragerile de timp. Dacă până acum goalkeeperii care întârzie reluarea partidelor sunt avertizați cu cartonaș galben, noua regulă ar presupune ca pe lângă acordarea cartonașului galben, echipa adversă să beneficieze și de un corner.

 

A cincea regulă care ar putea fi introdusă face referire la discuțiile dintre jucători și arbitrii meciului, astfel încât doar căpitanii de echipă să mai aibă acest drept, restul fotbaliștilor nemaiputând să ceară explicații de la cei care oficializează partidele, așa cum se întâmplă acum.

 

Scurt istoric despre apariția cartonașelor în fotbal

Ideea de a folosi cartonașe colorate a fost dată de arbitrul englez Ken Aston. El fusese numit în Comisia de Arbitri FIFA și era responsabil pentru toți arbitrii la Campionatul Mondial FIFA 1966. În sferturile de finală, Anglia a jucat cu Argentina pe stadionul Wembley. După meci, rapoartele din ziare au declarat că arbitrul Rudolf Kreitlein i-a avertizat pe englezi Bobby și Jack Charlton, precum și l-a eliminat pe argentinianul Antonio Rattín. Arbitrul nu și-a exprimat clar decizia în timpul jocului, așa că antrenorul Angliei, Alf Ramsey, a abordat un reprezentant FIFA pentru clarificări după meci. 

 

Acest incident l-a făcut pe Aston să se gândească la modalități de a face deciziile unui arbitru mai clare, atât pentru jucători, cât și pentru spectatori. Aston și-a dat seama că o schemă de codare a culorilor bazată pe același principiu ca cel folosit la semafoare (galben – opriți dacă puteți face acest lucru în siguranță, roșu – opriți) ar depăși barierele lingvistice și ar arăta clar că un jucător a fost avertizat sau eliminat. Ca urmare, cartonașe galbene pentru a indica o avertizare și cartonașe roșii pentru a indica o expulzare au fost folosite pentru prima dată la Campionatul Mondial FIFA din 1970 din Mexic. 

 

Utilizarea cartonașelor de penalizare a fost adoptată și extinsă de mai multe coduri sportive, fiecare sport adaptând ideea la setul specific de reguli sau legi.