• Поддержи национальную сборную

Cupa de Iarnă. FC Victoria

27 ian 2024 de Svetlana Tataru

FC Victoria se pregătește să intre în noua competiție inițiată de Federația Moldovenească de Fotbal. Echipa se numără printre cele 8 formații care vor lua parte la Cupa de Iarnă, ediția 2024. Plasată în Grupa A, FC Victoria va împărți terenul de joc cu CF Saksan, FC Zimbru și Dacia Buiucani, aceasta fiind o provocare pentru a accede în etapele superioare ale turneului. Primul meci al formației FC Victoria în cadrul Cupei de Iarnă 2024 este programat pentru data de 31 ianuarie, începând cu ora 12.00, când va întâlni FC Zimbru.

 

FC Victoria are o istorie bogată și o prezență constantă în competițiile naționale. Fondat în 1995 de către Vasile Roșioru, clubul a devenit un simbol al angajamentului și determinării în lumea fotbalului moldovenesc. Pasiunea și sprijinul continuu al familiei Roșioru au fost factori cheie în dezvoltarea și succesul echipei de-a lungul celor aproape trei decenii de existență. 

 

FC Victoria și-a consolidat reputația solidă, participând în mod consecvent în toate ligile de fotbal moldovenești, cu excepția Super Ligii (fosta Divizie Națională). Jucători cunoscuți, care au evoluat la club în timp: Vitalie Tonu, Oleg Hilotii, Gheorghe Tonu, Victor Gonța, Evghenii Samson, Denis Coicev, Andrei Spînu, Genadie Orbu și alții, personalități care au contribuit semnificativ la evoluția echipei. Cu toate că FC Victoria nu a avut șansa de a concura în Super Liga, succesul în Liga 1, cu multiple câștiguri de medalii de argint și bronz, a consolidat poziția echipei în comunitatea fotbalistică moldovenească.

 

Echipa, condusă în prezent de antrenorii Alexandru Novikov (din 2007) și Alexandr Bezimov (din 2019), a atins recent performanțe notabile. Beneficiind de statutul de club amator, FC Victoria s-a înscris în campionatul național de SOCCA, având ca scop îmbunătățirea procesului antrenament. În toamna lui 2022, echipa a câștigat trofeul competiției și a participat în Grand Final, ceea ce i-a acordat dreptul de a reprezenta echipa națională a Moldovei la Campionatul Mondial din Germania în iunie 2023. În ciuda faptului că a trecut cu succes de faza grupelor în play-off, FC Victoria a cedat în fața echipei din Kazahstan la loviturile de departajare. Ulterior, cei din Kazahstan au devenit campioni mondiali.

 

În sezonul 2023/24, FC Victoria va lupta alături de alte șase echipe pentru promovarea în Superligă și a câștigat dreptul de a juca în sferturile Cupei Moldovei Moldtelecom, unde se va duela cu cei de la FC Sheriff. Jucătorii-cheie precum Ghenadie Orbu, Oleg Molla și Ion Sandu sunt coloanele de bază ale echipei, iar atmosfera din vestiar depinde în mare măsură de implicarea lor. 

 

Recent, FC Victoria a dezvoltat parteneriate semnificative, inclusiv un acord cu clubul Oguzsport și transferul de tineri talentați din echipa lor U19. Datorită contribuției jucătorilor de la FC Florești și cu perspective promițătoare pentru viitor prin jucătorii aflați în probe, FC Victoria își construiește constant forța de joc. Echipa beneficiază de facilități de antrenament la o bază din Chișinău, iar pentru meciurile oficiale și antrenamente, a semnat un contract cu JOMA ARENA, oferindu-le condiții optime pentru a-și desfășura activitățile.

 

FC Victoria a încheiat Faza 1 a Ligii 1, Grupa 1, sezonul 2023/24 pe primul loc, cu 34 de puncte în 15 meciuri în care a înregistrat doar 3 înfrângeri. Ghenadie Orbu este printre golgheterii acestei ediții, cu 10 goluri din cele 46 marcate de întreaga echipă.

 

Cu obiective mari pentru sezonul curent, incluzând lupta pentru promovare în Superligă și aspirația la performanțe remarcabile în Cupa Moldovei, FC Victoria demonstrează o determinare fermă de a atinge succesul. Participarea la Cupa de Iarnă, organizată de FMF, reflectă dorința formației de a-și perfecționa jocul și de a progresa. Cu un trecut bogat și un prezent promițător, FC Victoria rămâne o forță respectată în fotbalul moldovean, pregătită să continue să-și scrie istoria.

 

foto: Facebook