• Fii alături de Echipa Țării

FIFA a suspendat temporar noul Regulament pentru agenți

19 ian 2024 de Reporter FMF

Din cauza litigiilor dintre agenții de jucători și firmele de impresariat, FIFA a decis să suspende temporar noul Regulament pentru agenții din fotbal (FIFA Football Agents Regulation – FFAR).

 

Din ianuarie 2023, FIFA a stabilit un nou regulament pentru agenții de jucători, prin care se urmărește o vizibilitate și o transparență mai mare în privința câștigurilor acestora, dar și posibilitatea ca FIFA să poată judeca anumite cazuri atunci când apar conflicte între părți. Drept urmare, FIFA s-a confruntat cu acțiuni coordonate de atacare în justiție, care au implicat agenți și asociațiile de impresariat sportiv, prin deschiderea mai multor procese împotriva FIFA în toată Europa, care au avut drept scop contestarea legalității FFAR și anularea noului regulament.

 

Chiar dacă FIFA a avut câștig de cauză în marea majoritate a acestor procese, inclusiv la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), care a confirmat legalitatea FFAR, un caz deschis la Judecătoria Dortmund a primit decizia ca FIFA să suspende aplicarea noului regulament. Hotărârea este incompatibilă cu deciziile juridice luate anterior în alte țări europene, inclusiv în Germania, la alte judecătorii, precum și cu decizia TAS, iar FIFA a inițiat o procedură de recurs și o decizie este așteptată în primul semestru al anului 2024.

 

De aceea, FIFA a decis suspendarea FFAR pentru orice transfer, nu doar cele ce au legătură cu Uniunea Europeană, pentru a evita o situație de standarde juridice inegale în cadrul sistemului de transfer internațional. FIFA rămâne convinsă că FFAR este o reglementare necesară, proporțională și pe deplin legală, un Regulament necesar pentru sistemul internațional de transferuri.