• Fii alături de Echipa Țării

Superlativele anului fotbalistic 2023

31 dec 2023 de Sandu Grecu

Leonid OLEINICENCO, președinte FMF:

„Dragi prieteni. Federația Moldovenească de Fotbal are plăcerea de a vă prezenta Superlativele anului fotbalistic 2023. Am avut un an bun, cu rezultate remarcabile. Campioana noastră a jucat pentru a treia oară consecutiv în grupele cupelor europene, proiectele FMF s-au dezvoltat și au luat proporții, competițiile interne au devenit mai captivante. Dar cele mai frumoase rezultate le-a avut Naționala noastră, echipa poporului, care a ajuns prima dată în istorie să joace pentru calificarea la un turneu final. Pentru prima dată Echipa Țării a reușit să adune toată societatea în jurul său și să devină un simbol al mândriei naționale. Pentru aceasta le mulțumesc suporterilor, jucătorilor, stafului tehnic și tuturor colegilor de la Federație, care au muncit și au creat condiții de performanță. Împreună suntem o echipă. La mulți ani și sărbători fericite! Hai, Moldova!”

 

VEZI GALA 2023 AICI

 

Modalitatea de desemnare a Laureaților:

Federația Moldovenească de Fotbal organizează Gala Fotbalului Moldovenesc din anul 1999. Laureații sunt desemnați pe baza Anchetelor completate de antrenorii și căpitanii tuturor echipelor care evoluează în Campionatul Moldovei la fotbal, cele 3 Ligi valorice. La fiecare nominalizare sunt completate primele 3 locuri. Pentru primul loc de dau 5 puncte, pentru locul 2 – 3 puncte si pentru locul 3 – un punct. Învingătorii sunt acei jucători care acumulează punctaj maxim.

 

Nominalizări

Fotbal feminin:

Cel mai bun portar: Evghenia Dumic (Agarista CSF Anenii Noi)

Cel mai bun apărător: Cristina Musteață (Agarista CSF Anenii Noi)

Cel mai bun mijlocaș: Ludmila Caraman (Agarista CSF Anenii Noi)

Cel mai bun atacant: Iuliana Colnic (FC Chișinău)

Cel mai bun antrenor: Nicolae Bunea, selecționerul Naționalei Moldovei

Cea mai bună echipă a anului 2023: Agarista CSF Anenii Noi

Cel mai bun jucător:

1. Claudia Chiper

2. Nadejda Colesnicenco

3. Carolina Țabur

 

Claudia Chiper are 28 de ani și un palmares impresionant în fotbalul de performanță feminin. Ea și-a început cariera la FC Noroc Nimoreni, jucând ulterior la cluburi din Cipru, Suedia și Italia: În ultimele 2 sezoane, ea a evoluat în România. Mai întâi la Carmen București, contribuind la câștigarea Cupei României, iar în prezent la Farul Constanța. Pentru Naționala Moldovei, Claudia Chiper a jucat 52 de meciuri în care a marcat 7 goluri.

 

Masculin.

Nominalizări pe posturi. Super Liga

 

Cel mai bun portar:

1. Maksim Koval (Sheriff Tiraspol) - 75 de puncte

2. Emil Tâmbur (Misami Orhei) – 68

3. Nicolae Cebotari (Zimbru) – 57

 

Cel mai bun fundaș:

1. Gaby Kiki (Sheriff Tiraspol) - 79 de puncte

2. Ioan-Călin Revenco (Petrocub Hîncești) – 56

3. Vadim Bolohan (Milsami) - 41

 

Cel mai bun mijlocaș:

1. Amine Talal (Sheriff) - 104 puncte

2. Radu Gânsari (Milsami) – 44

3. Ricardinho (Sheriff) - 27

 

Cel mai bun atacant:

1. Radu Gânsari (Milsami Orhei) - 76 de puncte

2. Vladimir Ambros (Petrocub) – 58

3. Henrique Luvannor (Sheriff) - 48

 

Revelația anului 2023 a fost desemnată cu majoritatea de voturi echipa Națională a Moldovei. În acest an, Echipa Țării a reușit să obțină o performanță istorică: a jucat în premieră un meci decisiv pentru calificarea la turneul final al Campionatului European. Cu regret, nu am reușit să ne calificăm, dar rămânem cu amintirea unui turneu preliminar foarte bun și cu cea mai mare victorie din istorie, 3-2 cu Polonia lui Lewandowski. Naționala Moldovei a acumulat în Ancheta FMF - 153 de puncte, devansând în top formațiile Milsami cu 29 de puncte și Zimbru cu 26.

 

Descoperirea anului 2023 este un premiu special, decernat de Federația Moldovenească de Fotbal unui jucător, care a debutat pentru Echipa Țării în care s-a născut în primăvara acestui an. Numele lui este Vladislav Baboglo, născut în sudul Moldovei și repatriat de FMF din Ucraina, unde emigrase cu părinții încă de mic copil. Baboglo, în vârstă de 25 de ani, a fost jucător exponențial pentru Naționala Moldovei în preliminariile pentru EURO. El a marcat golul victoriei din meciul cu Polonia, 3-2 și tot el a egalat în partida cu Albania, 1-1. O adevărată descoperire pentru Naționala noastră și pentru toți suporterii moldoveni.

 

Antrenorul anului 2023 a fost ales selecționerul Serghei Cleșcenco. În 2 ani la Națională, Cleșcenco a devenit primul selecționer din istorie cu bilanț pozitiv în meciurile oficiale. În cele 16 partide, tricolorii au obținut 7 victorii, 5 egalități și 4 înfrângeri, cu un golaveraj pozitiv 19-18. Serghei Cleșcenco are 51 de ani și este originar din Criuleni. A fost unul dintre cei mai mari atacanți din Republica Moldova, iar după acest an a devenit și unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut țara noastră. Cleșcenco a acumulat 153 de voturi, la fel ca și echipa Națională, și i-a devansat în Top pe Lilian Popescu cu 51 de puncte și Andrei Martin cu 38 de puncte.  

 

Cel mai bun fotbalist moldovean al anului 2023:

1. Ion Nicolaescu (Heerenveen, Țările de Jos) – 154 de puncte

2. Vadim Rață (Voluntari, România) – 52

3. Vladislav Baboglo (Karpaty, Ucraina) - 34

 

Ion Nicolaescu a avut un an de excepție, atât la echipa Națională, cât și la cele de club. La Națională a devenit primul fotbalist moldovean, care devine golgheterul unei grupe preliminare. Nicolaescu a marcat 4 goluri în preliminariile pentru EURO 2024, cu unul mai mult decât jucătorul Barcelonei, Robert Lewandowski. Cu aceste reușite, Nico a devenit și cel mai bun marcator din istoria Naționalei, pentru care a înscris până acum de 14 ori. Și la echipele de club atacantul nostru a avut un an bun, atât la Beitar Ierusalim, cât și la Heerenveen, în Olanda. Ion Nicolaescu, în vârstă de 25 de ani, este desemnat în premieră cel mai bun fotbalist moldovean al anului.

 

VEZI GALA 2023 AICI