• Fii alături de Echipa Țării

Licențiere. Vizită importantă de la UEFA

13 dec 2023 de Sandu Grecu
GALERIE

Republica Moldova a fost vizitată de șeful Departamentului Licențiere Cluburi al UEFA, Ales Zavrl. Timp de 2 zile înaltul demnitar de la Nyon a făcut cunoștință cu procesul de Licențiere al cluburilor efectuat de FMF. Totodată, la Centrul de Pregătire a Selecționatelor Naționale de la Vadul lui Vodă a avut loc un Seminar dedicat Procesului de Licențiere, sezonul 2024-2025, Licența UEFA și UEFA Women's Champions League, la care Ales Zavrl a explicat sistemul UEFA de licențiere a cluburilor, inclusiv criteriile pentru ca cluburile să primească licență, protecția și bunăstarea copiilor și tinerilor fiind o prevedere importantă în acest proces.

 

La seminar au fost prezenți conducătorii/responsabilii de licențiere și responsabilii financiari ai cluburilor din Super Liga și Liga Feminină de Fotbal din Moldova, dar și conducerea FMF în persoana președintelui Leonid Oleinicenco și a secretarului general, Serghei Butelschi.   

 

Ion Poalelungi, manager Licențiere a cluburilor FMF și Natalia Cernei, manager adjunct Licențiere a cluburilor FMF au prezentat Sistemul Electronic de Licențiere a Cluburilor (SELC), care va fi implementat în Republica Moldova începând cu sezonul fotbalistic 2024/25. 

 

Măsurile UEFA de acordare a licențelor pentru cluburi și de fair-play financiar continuă să aibă un impact semnificativ și pozitiv asupra sănătății finanțelor din fotbalul cluburilor din Europa, iar aceste ateliere UEFA privind licențele pentru cluburi și fair-playul financiar oferă o oportunitate de a examina modul în care procesul poate fi implementat. În cadrul seminarelor găzduite de asociațiile naționale, membre ale UEFA, este efectuată o analiză aprofundată a situației actuale, se discută despre cum să abordăm viitorul în acest domeniu vital pentru fotbal.

 

Adunările urmează știrilor încurajatoare anunțate de UEFA în cel mai recent raport de evaluare comparativă a licențelor de club. Aleš Zavrl, șeful de licențiere a cluburilor UEFA, a declarat în cadrul atelierului de la Vadul lui Vodă că este imperativ ca nimeni să nu se relaxeze în eforturile continue de a proteja și garanta bunăstarea financiară a fotbalului european al cluburilor.

 

„Deși performanța financiară a cluburilor europene se îmbunătățește continuu, așa cum a fost evident în cel mai recent raport de referință al licențelor pentru cluburi al UEFA, mai este încă mult de lucru. Aceste ateliere oferă o platformă ideală pentru a face schimb de opinii și pentru a genera idei despre modul în care procesele de licențiere a cluburilor și de fair-play financiar pot continua să fie o parte importantă a activităților noastre comune pentru o mai bună guvernare și stabilitate financiară a fotbalului european de club”, a spus Zavrl.